Απαιτείται λύση εδώ και τώρα για το προσφυγικό

Απαιτείται λύση εδώ και τώρα για το προσφυγικό

Κατηγορία

christos.papad…
Πέμπτη 31/03/2016 – 18:10

prosfyges-peiraias

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ HOT SPOTS                                 

ΣΤΑ «ΚΑΓΚΕΛΑ» ΟΙ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση με το προσφυγικό στη χώρα και η κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις εδώ και τώρα, προτού να είναι πολύ αργά.

Τα νέα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ προσφύγων και μεταναστών τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά ήρθαν να κρούσουν εκκωφαντική  καμπάνα κινδύνου προς τις αρμόδιες αρχές, αφού κατά τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Έγινε σαφές, όμως, πως η «έκρηξη» βρίσκεται προ των πυλών και όσο διατηρείται αυτό το χάος στους προσφυγικούς καταυλισμούς ανά την επικράτεια, είναι απλώς θέμα χρόνου να χαθούν αθώες ανθρώπινες ζωές.

Εξάλλου, και οι τοπικές κοινωνίες, αν και βοηθούν με όποιον τρόπο και με όσα μέσα διαθέτουν τους κατατρεγμένους πρόσφυγες, πλέον έχουν φτάσει στα όρια τους και ζητούν την άμεση εκκένωση των σημείων που συνωστίζονται ανοργάνωτα και ασύντακτα χιλιάδες άτομα. Ενδεικτική της αγανάκτησης των ντόπιων πληθυσμών ήταν η κίνηση ενός απελπισμένου αγρότη να οργώσει τα χωράφια του που έχουν καταπατηθεί εδώ και δύο μήνες από τα καραβάνια προσφύγων στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Την ίδια ώρα, ένας ακόμη μεγάλος πονοκέφαλος που ταλαιπωρεί την κυβέρνηση είναι η εφαρμογή στην πράξη της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε – Τουρκίας για το προσφυγικό, που προς το παρόν εξακολουθεί να μένει στα… χαρτιά.

Τη Δευτέρα ξεκινούν και επίσημα οι επαναπροωθήσεις παράτυπων αλλοδαπών από τα νησιά στην Τουρκία, εν μέσω, όμως, ζωηρών αμφιβολιών για την τήρηση των συμφωνηθέντων από τις τουρκικές αρχές.

Αποσυμφόρηση μετά τα έκτροπα στον Πειραιά

Το λιμάνι του Πειραιά λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ αλλοεθνών ομάδων που επιδόθηκαν σε μια αιματηρή σύρραξη.

Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν οκτώ άτομα, που μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο νοσοκομείο του Πειραιά, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν αρχικά έξω από τον επιβατικό σταθμό στην πύλη Ε-2 και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στην πύλη Ε-1, όπου δεκάδες νεαροί Σύροι επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο με Αφγανούς, ενώ αναποδογύρισαν και κάδους απορριμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή για την ένταση αυτή στάθηκε το πείραγμα που έκανε ένας Αφγανός στη γυναίκα ενός πρόσφυγα από τη Συρία, με αποτέλεσμα ομοεθνείς της να του ζητήσουν το λόγο και να ξεκινήσουν τα σοβαρά επεισόδια.

Μέσα σε αυτή την αρένα έντρομοι οι γονείς με τα παιδιά τους στα χέρια προσπαθούσαν να βγουν έξω από την «εμπόλεμη ζώνη», τρέχοντας να σωθούν.

Όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που ελάχιστοι άνδρες της αστυνομίας και του λιμενικού, οι οποίοι δεν ξεπερνούσαν τους 30 και για τις δύο πύλες, προσπαθούσαν να επιβληθούν στο μανιασμένο πλήθος.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος, που κατάφεραν αφενός να διαχωρίσουν τους εμπλεκόμενους νεαρούς πρόσφυγες, αφετέρου να απομονώσουν με ασφάλεια τις ευπαθείς ομάδες προσφύγων -γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους- από το επίκεντρο των επεισοδίων, τα οποία τερματίστηκαν περίπου στη 01.00 τα ξημερώματα.

Από τον πετροπόλεμο έσπασαν τζαμαρίες στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1 και εξωτερικές υποδομές του λιμανιού, ενώ ο προαύλιος χώρος γέμισε με πέτρες και αναποδογυρισμένους κάδους. Το πρωί η περιοχή θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο και καθαρίστηκε από συνεργεία του ΟΛΠ.

Εξάλλου, στο λιμάνι συνωστίζονται το τελευταίο διάστημα πάνω από 5.700 πρόσφυγες και η κατάσταση είναι εκρηκτική με τις συνθήκες που επικρατούν. Οι διενέξεις είναι καθημερινές και πολλές φορές ξεκινούν από ασήμαντες αφορμές όπως η προτεραιότητα στην ουρά για το φαγητό, η φόρτιση κινητών τηλεφώνων κ.λπ.

Παράλληλα, οι θρησκευτικές διαφορές και οι εθνοτικές αντιπαλότητες δίνουν τροφή στην εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών.

«Όταν λέω εγώ πως το λιμάνι εξελίχθηκε σε Ειδομένη κάτι ξέρω και ας με ειρωνεύονται. Το αποψινό (σ.σ. τα επεισόδια το βράδυ της Τετάρτης) δυστυχώς ήταν αναμενόμενο από μέρες» έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, ο οποίος ήταν παρών στα τραγικά γεγονότα. Και πρόσθεσε: «Δώστε προτεραιότητα στο λιμάνι πριν είναι αργά…».

Μετά τα όσα αποτρόπαια συνέβησαν στον Πειραιά, χθες το πρωί ξεκίνησε συντονισμένη επιχείρηση αποσυμφόρησης του λιμανιού με προτεραιότητα τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά που είναι εντελώς ανυπεράσπιστοι απέναντι σε κάθε λογής κίνδυνο.

Έξι λεωφορεία, παρέλαβαν 38 οικογένειες Σύρων – σχεδόν 400 άτομα – προσφύγων και τις μετέφεραν στην Κυλλήνη, σε πρώην τουριστικό οικισμό που τώρα χρησιμοποιείται ως δομή προσωρινής φιλοξενίας, και στα Ιωάννινα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί αυτή η σταδιακή απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών σε καθημερινή βάση, έως ότου αδειάσει εντελώς ο χώρος.

Στο πλαίσιο αυτό μεταφραστές και εθελοντές εξηγούν σε πρόσφυγες ότι θα πρέπει να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ καλύτερες.

Με τη σειρά του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτύπωσε αντίστοιχα ενημερωτικά φυλλάδια που θα μοιραστούν τις επόμενες ημέρες στους πρόσφυγες.

Εξάλλου, και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι δεν μπορούν να παραμείνουν εκεί, καθώς το κλίμα είναι τεταμένο και η ζωή τους μπαίνει σε κίνδυνο.

Πάντως, ο επιπλέον χώρος που είχε αποφασιστεί να δοθεί στον Ελαιώνα ακόμα δεν είναι έτοιμος. Στην περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως από τα αρμόδια υπουργεία, θα μεταφερθούν εκεί 700 Αφγανοί.

Από την πλευρά του το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, εξέδωσε διαταγή προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Σώματος, με εξειδικευμένες οδηγίες και κατευθύνσεις για την προστασία ευάλωτων προσώπων, όπως οι ανήλικοι και οι γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες.

Αγανάκτηση στην Ειδομένη

Εκτός από τις 12.000 εγκλωβισμένες ψυχές στην Ειδομένη, αγανακτισμένοι εμφανίζονται πλέον και οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι άνοιξαν τα σπίτια τους, τα ψυγεία τους και τις καρδιές τους στους πρόσφυγες αλλά τώρα φωνάζουν πως «δεν πάει άλλο».

Νέα αναστάτωση προκλήθηκε χθες στον καταυλισμό των ελληνοσκοπιανών συνόρων, όταν ένας αγρότης, ιδιοκτήτης των χωραφιών όπου έχουν κάνει κατάληψη οι πρόσφυγες, άρχισε να οργώνει με τρακτέρ ανάμεσα στις σκηνές.

Αμέσως επενέβη η αστυνομία και τον σταμάτησε, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή προσφύγων, ενηλίκων και παιδιών, που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο σημείο.

«Περίμενα αρκετό καιρό. Καταλαβαίνω τον κόσμο που είναι εδώ, αλλά πρέπει κι εγώ να ζήσω» είπε ο αγρότης Λάζαρος Ούλης, ιδιοκτήτης των 72 στρεμμάτων περιμετρικά του καταυλισμού όπου έχουν αναπτύξει οι πρόσφυγες εκατοντάδες σκηνές.

«Θα δώσω διορία μερικές μέρες. Με διώχνει το Δημόσιο από το δικό μου χωράφι» πρόσθεσε ο κ. Ούλης, προειδοποιώντας ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα, αύριο το πρωί οι αγρότες της περιοχής θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλούν οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο με έναν μετανάστη από την Ειδομένη να κραδαίνει ένα μαχαίρι μπροστά σε έναν εθελοντή, ο οποίος προσπαθούσε να τον ηρεμήσει.

Πρόκειται για ένα σοκαριστικό στιγμιότυπο από καβγά, που ξέσπασε στην περιοχή την περασμένη Τετάρτη για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Αλλά αποτυπώνει πλήρως την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί εκεί εδώ και καιρό.

Η ένταση αυτή σημειώθηκε μια ημέρα μετά τα άγρια επεισόδια μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών,  όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να τους απομακρύνουν από τη σιδηροδρομική γραμμή.

Γέμισαν τα κέντρα φιλοξενίας

Με περισσότερους από 300 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά το τελευταίο 24ωρο από την Τουρκία, ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στα διάφορα κέντρα φιλοξενίας και στους άτυπους καταυλισμούς ανά τη χώρα είναι πλέον 51.393.

Στα νησιά εξακολουθούν να βρίσκονται 5.337 άτομα, ενώ το μεγαλύτερο βάρος σηκώνει η βόρεια Ελλάδα όπου συγκεντρώνονται 28.451.

Στην κεντρική Ελλάδα παραμένουν 2.645 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ στα διάφορα κέντρα της Αττικής (εκτός Πειραιά) περισσότερα από 9.000 άτομα.

Παράλληλα, μεγάλη αύξηση των φιλοξενούμενων παρατηρείται στα 21 κέντρα που διαχειρίζονται, πλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις όπως και οι μερίδες που διανέμουν προς αυτούς.

Στις δομές αυτές διαμένουν 24.069 πρόσφυγες και μετανάστες, με συνολική δυνατότητα φιλοξενίας 29.283 ατόμων.

Ξεκινούν οι επαναπροωθήσεις

Τη Δευτέρα ξεκινούν, βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί, οι πρώτες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, όμως τα θολά σημεία είναι ακόμη ανοικτά και, όπως επισημαίνει το Reuters, και «οι δύο πλευρές φαίνονται ανέτοιμες».

Κεντρικό σημείο ασάφειας παραμένει η μεταχείριση που επιφυλάσσει η τουρκική πλευρά στους μη Σύρους που θα επαναπροωθούνται.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε χθες ότι την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία περίπου 500 μετανάστες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, βρίσκονται εν εξελίξει διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική πλευρά, υπό την αιγίδα της Ε.Ε., για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων της διαδικασίας επιστροφής.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, οι πρώτοι επαναπροωθηθέντες από τα ελληνικά νησιά θα οδηγηθούν στο Δεκελί, έξω από τη Σμύρνη. Ωστόσο, το πού θα οδηγηθούν μεσοπρόθεσμα είναι ακόμη άγνωστο.  «Η ανησυχία μας είναι ότι όχι μόνο οι δικές μας τοπικές δομές αλλά και ολόκληρης της περιοχής δεν είναι έτοιμες εάν πρόκειται να μείνουν εδώ» είπε ο δήμαρχος της πόλης στο Reuters.

Συνολικά,  περισσότεροι από 5.300 πρόσφυγες βρίσκονται υπό κράτηση στα hotspots των νησιών και συγκεκριμένα της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου και ετοιμάζονται για επαναπροώθηση στην γειτονική χώρα.

Όμως, οι εκτιμήσεις για την έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας δεν είναι και τόσο αισιόδοξες.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το προσφυγικό

Το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία των Βρυξελλών, χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως κατεπείγον και εισήχθη χθες το απόγευμα στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, ώστε σήμερα να ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Διαβάστε επίσης:

Αποσυμφόρηση στον Πειραιά

Τη Δευτέρα η επαναπροώθηση των πρώτων μεταναστών στην Τουρκία

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...