Απαντήσεις ΓΓΔΕ για κατασχέσεις και λίστα μεγαλοφειλετών

Παρασκευή 08/07/2016 – 16:18

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΕ ΣΥΝΔΙΚΑΙΟΥΧΟ

Να σπεύσουν οι πολίτες και να δηλώσουν τον λογαριασμό που θα ισχύει το ακατάσχετο, λένε από την ΓΓΔΕ, δίνοντας παράλληλα, διευκρινήσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, την λίστα των μεγαλοφειλετών και το τσουνάμι κατασχέσεων που έρχεται το Φθινόπωρο! 

Μέσα από σχετική ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), απαντά σε δημοσιεύματα για θέματα ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, τονίζοντας πως από την υπηρεσία, ακολουθούνται τα όσα προβλέπει ο νόμος.

Συγκεκριμένα, τονίζουν πως, (με τον ν. 4254/2014), οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα, με απλή διαδικασία, να δηλώσουν στο TAXIS ένα και μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο υπάρχει προστασία από κατασχέσεις, μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ το μήνα.

«Δυστυχώς, μεγάλος αριθμός φορολογουμένων δεν έχει δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό, με αποτέλεσμα να καταγράφονται διαμαρτυρίες από πολίτες, που εάν είχαν δηλώσει το λογαριασμό αυτό, θα είχαν λάβει την προβλεπόμενη προστασία». 

Από την πλευρά της ΓΓΔΕ, τονίζουν πως σε «κοινούς λογαριασμούς», το Δημοσίου έχει δικαίωμα να επιβάλλει κατάσχεση στο ποσοστό του οφειλέτη. Δηλαδή, σε λογαριασμό οφειλέτη του Δημοσίου με συνδικαιούχο μη οφειλέτη, η κατάσχεση επιβάλλεται στο 1/2 του λογαριασμού.

Τέλος, σχετικά με την λίστα με τους μεγαλοφειλέτες, οι αρμόδιοι επισημαίνουν πως η δημοσιοποίηση των στοιχείων έγινε σύμφωνα με τα όσα προβλέπει νόμος, που ισχύει από το 2011 (συγκεκριμένα, το άρθρο 9 του ν. 3943/2011) και είναι η τρίτη φορά που εφαρμόζεται, μετά το 2011 και το 2013.  Όπως τονίσουν, αποτελεί ένα από τα μέτρα, που λαμβάνει η ΓΓΔΕ, «για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας».

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...