Απειλή «φούσκας» ακινήτων από την Γερμανία;

Γερμανία, Ακίνητα

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΡΙΟ                                                                                                                     

Τα επιτόκια είναι χαμηλά και οι Γερμανοί αγοράζουν διαμερίσματα, σαν να μην υπήρχε αύριο! Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν μία δική τους στέγη, πάνω από το κεφάλι τους, φαίνεται να προχωρούν σε αγορές, καθώς ο δανεισμός είναι φτηνός και τα ακίνητα θεωρούνται μία καλή επένδυση. Αυτό έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις τιμές στην Γερμανική κτηματαγορά και πολύ αναλυτές εκφράζουν φόβους, πως ίσως ακολουθήσει μία νέα «φούσκα» ακινήτων, που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για την Γερμανία αλλά για όλη την Ευρώπη! Σε δημοσίευμα της γερμανικής FAZ, με τίτλο «Ο αγώνας για την ακίνητη περιουσία» τονίζεται πως «είναι μία ιστορία τρέλας ακινήτων, στις γερμανικές μεγαλουπόλεις».

Την ώρα που μετά από 6 χρόνια μνημόνιο η ελληνική αγορά έχει χάσει κεφάλαια 23,84 δισ. ευρώ μόνο από την αγορά κατοικιών και η οικοδομική δραστηριότητα έχει πέσει 83,1% από το 2008, στην Γερμανία, την φαινομενικά «μαγική» οικονομία που συνεχίζει να κερδίζει ενώ η Ευρώπη γύρω της καταρρέει, τα ακίνητα έχουν την τιμητική τους. Οι τιμές βρίσκονται σε συνεχή άνοδο και χιλιάδες επιλέγουν να βάλουν τα λεφτά τους σε ένα ακίνητο, ενώ ακόμα περισσότεροι, βλέποντας τα φτηνά επιτόκια που δίνουν οι τράπεζες, επιλέγουν τον δανεισμό. Μία εικόνα που θυμίζει έντονα την αρχή της Οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, το 2008,  που εξελίχθηκε σε παγκόσμια. Τότε και εκεί οι προοπτικές είχαν χαρακτηριστεί «εξαιρετικές», όμως στο τέλος η «φούσκα» έσκασε σαρώνοντας την παγκόσμια αγορά.

Επειδή τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά, 1-1,5%, η αγορά ακινήτων βιώνει μια «έκρηξη» τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την FAZ, οι τιμές σε διαμερίσματα αυξήθηκαν από το 2010 κατά 50%. Ενώ για το άμεσο μέλλον, η αύξηση των τιμών θα συνεχιστεί!  Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, κατά το πρώτο εξάμηνο χτίστηκαν 30% περισσότερα σπίτια σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015. «Ωστόσο, ο αριθμός των αδειών οικοδομής, δεν είναι ακόμα επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες για 400.000 νέα σπίτια, κάθε χρόνο, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες μητροπολιτικές περιοχές», λέει ο Άξελ Γκεντάσκο, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης των κατοικιών βιομηχανίας GdW.

Προς το παρόν, η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά και το αποτέλεσμα είναι η κατακόρυφη άνοδος των τιμών. 

Ορισμένοι αναλυτές, σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, προειδοποιούν ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει μια «φούσκα» στην κτηματαγορά Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και η Bundesbank μιλούν για «υπερβολικά υψηλές τιμές», η εταιρεία ερευνών Empirica στην πιο πρόσφατη εξαμηνιαία έκθεση τη κάνει λόγο για ένα «κίνδυνο φούσκας σε περιοχές ανάπτυξης». Σε 52 νομούς ο κίνδυνος φούσκας είναι ήδη από «υψηλός» μέχρι «πολύ υψηλός». Η τελευταία προειδοποίηση ήρθε από την Commerzbank, που τόνισε πως  «η έκρηξη των ακινήτων στη Γερμανία αναλαμβάνει όλο και περισσότερο τα χαρακτηριστικά μιας φούσκας, με την αποσύνδεση των τιμών των κατοικιών όλο και περισσότερο από τις βασικές».

«Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από ό, τι το εισόδημα. Αυτή είναι η βασική διαφορά από την άνθιση στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Εκείνη την εποχή, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν πολύ, αλλά ο πληθωρισμός και οι μισθοί έκαναν το ίδιο. Τώρα αυξάνονται, ειδικά οι τιμές των κατοικιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αγοραστές στις επτά γερμανικές μεγαλουπόλεις «πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για να μην πληρώνουν παράλογα ποσά για συγκεκριμένες επενδύσεις, γιατί σήμερα όλοι είναι τρελοί για την ακίνητη περιουσία και οι αγορές γίνονται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς», γράφει η FAZ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...