Απλώνουν τα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα

Απλώνουν τα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα

Κατηγορία

panteliszagorianitis
Δευτέρα 28/03/2016 – 13:41

πρόσφυγες Πειραιά

Ο ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Την ανάγκη να «απλωθεί το προσφυγικό προς τα κάτω» και να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων και στη νότια Ελλάδα υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος σε νέες του δηλώσεις τη Δευτέρα, εξέφρασε την αντίθεσή του με την κατανομή προσφυγικού βάρους κυρίως στην Μακεδονία.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus fm 103,6 της Θεσσαλονίκης, ο κ. Κουρουμπλής είπε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «δεν θα κάνει την Ειδομένη Καλαί», συμπληρώνοντας ότι «δεν θα ασκήσουμε βία στους ανθρώπους, θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε και σιγά σιγά θα καταλάβουν πως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τους τα μεταφέρουν διάφοροι».

«Στην Ειδομένη υπάρχουν 12.000 – 13.000 άνθρωποι και δεν εκλάπη ούτε κότα, μίλησα με την πρόεδρο της Ειδομένης το μόνο παράπονο που μου έκανε και είναι λογικό, είναι πως οι πρόσφυγες βρίσκονται σε καλλιεργήσιμα εδάφη και έχουν γίνει κάποιες ζημιές», τόνισε ο υπουργός και σημείωσε πως «είναι μία δύσκολη πραγματικότητα, αλλά η παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή είναι εντονότατη».

Πάντως, είπε ότι ο ίδιος δικαιολογεί και τον δήμαρχο Κιλκίς και τον δήμαρχο Παιονίας που αντιδρούν, «γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος, πρέπει να καταλάβουν οι δήμαρχοι πως πρέπει να βάλουν πλάτη, να φιλοξενήσει κάθε περιοχή όσα άτομα μπορεί».

Ασφυκτική η κατάσταση σε Ειδομένη και Πειραιά

Στο μεταξύ, ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στη χώρα με το προσφυγικό, παρά τις μειωμένες ροές προσφύγων και μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας.

Πάνω από 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, με τους περισσότερους να βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Ειδικότερα, συνολικά 50.146 πρόσφυγες και μετανάστες καταμετρήθηκαν στις 8 το πρωί της Δευτέρας σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καταμετρήθηκαν 4.289 άτομα και στην Αττική 14.430, εκ των οποίων τα 5.467.

Στην Κεντρική Ελλάδα βρίσκονται συνολικά 2.879 πρόσφυγες και μετανάστες και στη Βόρεια Ελλάδα 28.548. Από αυτούς στην Ειδομένη, εντός καταυλισμού, βρίσκονται 11.426.

1

Μειωμένες οι ροές προσφύγων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

Μειωμένες είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Χθες, Κυριακή και μέχρι σήμερα, Δευτέρα, στις 9 το πρωί συνολικά στα νησιά αποβιβάσθηκαν 144 άτομα, κυρίως Πακιστανοί μετανάστες. Στη Σάμο αποβιβάσθηκαν 64 άτομα, στη Χίο 63 και στη Λέσβο 17 άτομα.

Οι εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι αναμένεται σταδιακά να αναχωρήσουν για την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι 686 στη Μυτιλήνη, 29 στη Χίο και 337 στη Σάμο.

Μειωμένες οι αφίξεις προσφύγων στον Πειραιά

Ακόμα, μειωμένες είναι σήμερα οι μεταναστευτικές ροές από τα νησιά του Αιγαίου προς το λιμάνι του Πειραιά.

Το πρωί κατέπλευσε στον Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», το οποίο μετέφερε μόνο 17 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση 5.330 μετανάστες και πρόσφυγες.

Ποια είναι η κατάσταση στα hot spot

Από εκεί Υπό περιορισμό στα hot spots των τριών νησιών μιας και μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20η Μαρτίου, παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 1588, στη Χίο 1308 και στη Σάμο 189.

Μάλιστα, αστυνομικές πηγές σχολιάζοντας το ότι από τις 20 Μαρτίου το πρωί και μέχρι σήμερα 28 Μαρτίου, σε οκτώ δηλαδή συνολικά μέρες στα νησιά μπήκαν οι παραπάνω 3085 πρόσφυγες και μετανάστες σημείωσε ότι «πρόκειται για εντυπωσιακή μείωση σε σχέση με το τι είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες.

Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων και συγκεκριμένα οι 2696 μπήκαν στην Ελλάδα τις τρεις πρώτες μέρες της συμφωνίας και προπάντων την πρώτη, δείχνει ότι ο αριθμός των όσων περνάν στην Ελλάδα βαίνει συνεχώς μειούμενος. Έχει μαθευτεί απέναντι ότι πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί δρόμο μετάβασης προς την Ευρώπη» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα, το μεσημέρι επισκέπτεται τη Μυτιλήνη η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Χίγκινμποτομ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθεί το hot spot της Μόριας, ενώ λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...