Αποκαλυψη kontranews.gr: Όλο το σχέδιο εξυγίανσης στο δικόγραφο που κατέθεσε ο Μαρινοπουλος

Τετάρτη 29/06/2016 – 17:20Μαρινόπουλος 3 ΝΕΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟΠ 99 ΓΙΑ ΑΦΟΙ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕ , EXPRESS M ΚΑΙ ΞΥΝΟΣ ΑΕ – ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣΤη –σχεδόν – συνολική υπαγωγή του τμήματος λιανικού εμπορίου τροφίμων του Ομίλου Μαρινόπουλου, δηλαδή πέραν των σούπερ Μάρκετ και ακόμα 3 συνδεδεμένων εταιριών , στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα , ζητεί με νέες αιτήσεις που υπέβαλλε το πρωί στο Πρωτοδικείο Αθηνών η διοίκηση του Ομίλου.  Χθες η εταιρία ζήτησε προληπτικά μέτρα προστασίας (θα συζητηθούν την Παρασκευή) και υπαγωγή στο άρθρο 99 για τα καταστήματα Σουπερ Μάρκετ , ενώ σήμερα με 3 νέες αιτήσεις ζητούν ακριβώς τα ίδια πράγματα και οι εξής εταιρίες του Ομίλου:
1. Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ. Πρόκειται ουσιαστικά για την  «μητρική εταιρία’ του Ομίλου , η οποία ασκεί διοίκησης επί του ομίλου , δανείζεται και δανείζει για τις ανάγκες του Ομίλου και επί της ουσίας διαχειρίζεται τα οικονομικά.
-Οι συνολικές υποχρεώσεις (με βάση το ισοζύγιο στις 31/12/2015) για τις οποίες ζητεί δικαστική προστασία είναι 196 εκατομμύρια ευρώ   
-Στο Δημόσιο 320.000 ευρώ
-Στα ασφαλιστικά ταμεία 23.000 ευρώ
 -Στις τράπεζες 180 εκατομμύρια
-Στους προμηθευτές 16 εκατομμύρια
2.  Express m ΑΕ . Πρόκειται για 160 καταστήματα (20 σούπερ μάρκετ και 139 express stores) σε όλη την Ελλάδα με συνολικές υποχρεώσεις 275 εκατομμύρια:
-Στο δημόσιο 840.000 ευρώ
-Στα ασφαλιστικά ταμεία 3,12 εκατομ. ευρώ
-Στους εργαζόμενους 800.000 ευρώ
-Στις τράπεζες 4 εκατομμύρια ευρώ
-Στους προμηθευτές 266 εκατομ. ευρώ
3. ΞΥΝΟΣ ΑΕ. Πρόκειται για 19 μικρά σουπερ Μάρκετ τα οποία είχε εξαγοράσει πριν από 10 χρόνια η Μαρινόπουλος. Τα καταστήματα βρίσκονται στην Αθήνα και την Ήπειρο. Οι συνολικές υποχρεώσεις φτάσουν τα 19,6 εκατομμύρια ευρώ.
-Στο Δημόσιο 280.000 ευρώ
-Στα ασφαλιστικά ταμεία 290.000 ευρώ
-Στους εργαζόμενους 260.000 ευρώ
-Σε γραμμάτια και επιταγές 4.000 ευρώ
-Στους προμηθευτές 14,5 εκατομμύρια ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αναφορές για οφειλές στους εργαζόμενους είναι λογιστικές αφού σύμφωνα με την εταιρία αυτοί έχουν εξοφληθεί μέχρι και τον Μάιο του 2016
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ
Ήδη, όπως και στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ το δικαστήριο έδωσε προσωρινή δικαστική προστασία μέχρι και την 1η Ιουλίου που θα συζητηθούν όλες (και οι 4) αιτήσεις για την λήψη ή όχι προσωρινής διαταγής μέχρι την συζήτηση των κύριων αιτήσεων για υπαγωγή στο άρθρο 99. Για τ5α σουπερ μάρκετ  η κύρια αίτηση θα συζητηθεί στις 16 Νοεμβρίου ενώ οι υπόλοιπες 3 στις 21 Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται πάντως πως θα συνδικαστούν όλες τον Σεπτέμβριο.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Μηδενικό κούρεμα οφειλών, αλλά εξόφληση των υποχρεώσεών της ύψους 1,324 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσε χθες η Μαρινόπουλος προς το δικαστήριο για να ανοίξει η διαδικασία εξυγίανσης και να υπαχθεί στο άρθρο 99.
Όπως αναφέρεται στην αίτηση προληπτικών μέτρων που κατέθεσε η εταιρεία “η εισαγωγή της στη Διαδικασία Εξυγίανσης θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές που έχουν αξιώσεις κατά της εταιρείας και να ρυθμίσει έτσι τις οφειλές της, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει έναντι των οικονομικών της υποχρεώσεων και να αποδεχθεί βιώσιμη.” Ενώ σε άλλο σημείο των 106 σελίδων έγγραφο σημειώνεται πως “η μοναδική λύση για να συνεχίσει η εταιρεία να είναι όχι μόνο βιώσιμη αλλά και να μπορέσει να αντεπεξέλθει εξ’ ολοκλήρου στις υποχρεώσεις της είναι να εισαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Νόμου για το άνοιγμα της Διαδικασίας Εξυγίανσης”.
Σημειώνεται πως την 1η Ιουλίου θα συζητηθεί η προσωρινή διαταγή που αιτήθηκε η εταιρεία Μαρινόπουλος στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης (άρθρο 99) του πτωχευτικού κώδικα.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο σχέδιο που κατατέθηκε στο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος προβλέπει της εξής:
– Αποπληρωμή των εργαζομένων σε 1 έτος
– Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΙΚΑ) σε 180 μηνιαίες δόσεις
– Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (Λοιπά Ταμεία) σε 180 μηνιαίες δόσεις
– Ελληνικό Δημόσιο σε 180 μηνιαίες δόσεις
– Προμηθευτές / λοιποί πιστωτές, σε 15 έτη
– Αντίστοιχα οι οφειλές προς τις τράπεζες, με βάση το σχέδιο είναι να αποπληρωθούν σε βάθος 15ετίας με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, επιτόκιο Eur 3M + 3%.
– Μηδενικό κούρεμα οφειλών
ΠΟΙΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ
Όπως προκύπτει από το ισοζύγιο της εταιρείας (Δεκέμβριος του 2015) οι υποχρεώσεις της προς όλους του πιστωτές της και προς το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται στα 1,324 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα οι υποχρεώσεις της  προς το Δημόσιο ανέρχονται αθροιστικά σε 100,839 εκατ. ευρώ (σε ΔΟΥ είναι 49,073 εκατ. ευρώ και 51,765 εκατ. ευρώ προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς). Προς τους εργαζόμενους οφείλει ποσό 4,289 εκατ. ευρώ και προς τους Ενέγγυους πιστωτές (εμπράγματων εξασφαλίσεων) ήτοι δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις οι οφειλές ανέρχονται σε 126,679 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή προς ανέγγυους πιστωτές οφείλει αθροιστικά 1,092 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα τα δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις ανέρχονται σε 211,072 εκατ. ευρώ, σε Leasing 159,018 εκατ. ευρώ και σε προμηθευτές & λοιπούς πιστωτές (χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις) 722,783 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η εταιρεία έχει απαιτήσεις ύψους 498,39 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό των οποίων είναι από πελάτες, μακροπρόθεσμες απαιτήσεις κατά συνδεδεμένων επιχειρήσεων αλλά και από το ελληνικό δημόσιο και από λογαριασμούς διαχείρισης προκαταβολών και πιστώσεων.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...