Αποστόλου – Παπαδημητρίου – Ξανθός: Η κάνναβη θα συμβάλει στην Ανάπτυξη!

Αποστόλου – Παπαδημητρίου – Ξανθός: Η κάνναβη θα συμβάλει στην Ανάπτυξη!

Στην ίδρυση μιας νεοφυούς βιομηχανίας, που θα εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου στην παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου με θέμα: «διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης». Όπως τόνισε ο υπουργός, «χρειάζεται οπωσδήποτε πολιτικό θάρρος για να προχωρήσουμε, καθώς καμία άλλη κυβέρνηση δεν το τόλμησε, λόγω μιας λανθασμένης νοοτροπίας που αφορούσε κυρίως την χρήση της κάνναβης».

Κατά την παρουσίαση των ιδεών της ελληνικής κυβέρνησης για την εμπορική χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία αποτελεί ήδη μια πραγματικότητα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και αλλού, ο υπουργός  στάθηκε στα οικονομικά οφέλη από την υλοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, καθώς και στους στόχους που έχουν τεθεί.

Όπως είπε, σίγουρα μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ελληνική οικονομία, καθώς ουσιαστικά θα αποτελέσει την ίδρυση μιας νεοφυούς βιομηχανίας, που θα εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης». Χρειάζεται οπωσδήποτε πολιτικό θάρρος για να προχωρήσουμε, καθώς καμία άλλη κυβέρνηση δεν το τόλμησε, λόγω μιας λανθασμένης νοοτροπίας που αφορούσε κυρίως την χρήση της κάνναβης.

Όμως ο υπουργός επεσήμανε ότι αξίζει να εξετάσουμε και τις οικονομικές διαστάσεις μιας τέτοιας υπόθεσης, αλλά και να ακούσουμε τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν τέτοια επενδυτικά σχέδια. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα εξετάσουν μια τέτοια πιθανή επιλογή, καθώς το κλίμα της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα φιλικό την κάνναβη.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός και αφορά τόσο την καταπολέμηση της ανεργίας, όσο και να δοθεί μια ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, που φυσικά ήδη έχει ξεκινήσει.

 Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε ότι «με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, λοιπόν, τα οφέλη είναι αρκετά. Πρώτα απ’ όλα στοχεύουμε στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, σε έναν τομέα αιχμής που αξιοποιεί τα συγκριτικά, παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας. Όπως γνωρίζετε η ανεργία είναι πολύ υψηλή στην Ελλάδα τα χρόνια της ύφεσης. Το 2017 έπεσε σημαντικά και εκτιμούμε ότι το 2018 θα πέσει κάτω από 20%. Όμως η δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στον τομέα αυτό θα επιταχύνει αυτή την πτώση. Επειδή ενδεχομένως υπάρξει η απορία για το πόσες θέσεις εργασίας θα προκύψουν, θα πρέπει να πω πως ήδη οι επενδυτές που έχουν ενδιαφερθεί να προχωρήσουν αυτά τα επενδυτικά σχέδια κάνουν λόγο για κάποιες εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες περιλαμβάνονται στα σχέδια αυτά.  Σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις, καθώς αν δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετά δύσκολο για τους επενδυτές να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους δεσμεύσεις».

Επίσης, επισήμανε πως «στόχος μας είναι να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της παγκόσμιας ζήτησης».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/320644-Apostoloy-Papademetrioy-Xanthos-E-kannabe-tha-symbalei-sten-Anaptyxe ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...