Απόψε η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών για την ψήφιση του προϋπολογισμού

Απόψε η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών για την ψήφιση του προϋπολογισμού

Με τον κυβερνητικό πήχη στις 153 ψήφους και τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες να είναι μπροστά, η κυβέρνηση δοκιμάζεται στον πρώτο μνημονιακό κάβο του Δεκεμβρίου, καθώς τα μεσάνυχτα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός για το 2016.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα τοποθετηθεί στη Βουλή, αναμένεται να υπεραμυνθεί των αριθμητικών μεγεθών, εστιάζοντας στο ότι για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια δίνεται βάρος στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Δεδομένο θεωρείται ακόμη, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εστιάσει στα πρώτα θετικά σημάδια για την επάνοδο της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και μετά, συγκρίνοντας τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα με αυτούς της κυβέρνησης Σαμαρά.

«Καλοδεχούμενη η στήριξη»
Την ώρα, πάντως, που συνεχίζονται οι φήμες ότι κάποιοι βουλευτές, από άλλα κόμματα, μπορεί και να δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει άγνοια.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, «εάν συμβεί, από μας καλοδεχούμενο θα είναι». Όπως, βέβαια, η ίδια εξηγεί μια τόσο σημαντική διαφοροποίηση, θα έφερνε εκ των πραγμάτων σε μεγάλη δυσκολία τη θέση του βουλευτή στην όποια Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Με ορίζοντα, πάντως, τα μέσα Ιανουαρίου η κυβέρνηση αρχίζει ένα νέο μαραθώνιο διαπραγμάτευσης, επιδιώκοντας στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς να αφήσει πίσω της τα δύσκολα.
Το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένο και τα περιθώρια ασφυκτικά στενά. Εντός του επόμενου δεκαημέρου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, η ψήφιση των οποίων θα απελευθερώσει το ποσό του 1δις ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Αμέσως μετά τις γιορτές και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, θα έρθει προς ψήφιση το ασφαλιστικό καθώς και η φορολόγηση των αγροτών, θέματα που αποδείχθηκαν «αγκάθια» και η συζήτηση επ’ αυτών αναμένεται ακόμα πιο έντονη. Με την ισχνή πλειοψηφία δε των 153, το Μαξίμου θεωρείται δεδομένο πως θα κάνει τα πάντα ώστε να «μπετονάρει» τους κυβερνητικούς βουλευτές, εστιάζοντας στο γεγονός ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...