Απόψε η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ για τον Γρηγόρη Λαμπράκη

Απόψε η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ για τον Γρηγόρη Λαμπράκη
 Η ταινία που έφτιαξε ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος για τον Γρηγόρη Λαμπράκη μοιάζει έτοιμη να διδάξει. Αξίες, ιδανικά και, πάνω απ’ όλα, Ιστορία.
Για όσα διαδραματίστηκαν, κρυφά και φανερά, στη μετεμφυλιακή Ελλάδα και ρίχνουν, αλίμονο, ακόμη ή ξανά τη ζοφερή σκιά τους στα δημόσια πράγματα της χώρας.

Διότι παρακολουθώντας την ταινία, τούς αναγνωρίζεις τους αντίστοιχους «Κοτζαμάνηδες» και «Εμμανουηλίδηδες» του σήμερα. Ίσως-ίσως να ψυχανεμίζεσαι και τους σημερινούς «Χατζηαποστόλου» που θα σαλτάρουν κι αυτοί πάνω στο τρίκυκλο των παρακρατικών τραμπούκων-δολοφόνων, αν έρθει η ανάγκη κι η στιγμή… Τον μόνο που δεν μπορείς να αντιστοιχήσεις με τίποτα σημερινό είναι τον ίδιο τον Λαμπράκη. Έναν Έλληνα ολόφωτο, πολυσχιδή και σπάνιο που συνταίριαξε ιδανικά την ατομική άνθιση με τις συλλογικές διεκδικήσεις. Για αυτό ακριβώς τούτη την εξαιρετικά δουλεμένη ταινία τεκμηρίωσης καλό θα ήταν να τη «διδαχτούν» όλοι. Και πιο πολύ οι νέοι.

Οι εν δυνάμει φορείς του συνθήματος «Κάθε νέος και Λαμπράκης» που αντήχησε στην πανδημική κηδεία-διαδήλωση του δολοφονημένου βουλευτή στις 28 Μαΐου του 1963.

Το ντοκιμαντέρ του Χαραλαμπόπουλου περιλαμβάνει έναν απερίγραπτο πλούτο από συνεντεύξεις, ντοκουμέντα και σπανιότατο αρχειακό υλικό που στοιχειοθετούν την πολιτική και κοινωνική δράση του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη. Ή την ενεργό ανάμιξή του στο παγκόσμιο κίνημα για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, και τη συμμετοχή του, τον Απρίλη του 1963, στην αγγλική πορεία ειρήνης «του Μπέρτραντ Ράσελ» δίπλα στον Μανώλη Γλέζο, τον Λεωνίδα Κύρκο, τη Γιούλια Λιναρδάτου και την Μπέτυ Αμπατιέλου.

Το ακόμη πιο συναρπαστικό, ωστόσο, είναι πως το ντοκιμαντέρ φωτίζει σχεδόν ισόποσα και τις υπόλοιπες πλευρές αυτού του κυριολεκτικά εξαιρετικού ανθρώπου. Συναθλητές του μιλούν στην κάμερα για το ψηλό, όμορφο φτωχόπαιδο από την Κερασίτσα Αρκαδίας που κράτησε το πανελλήνιο ρεκόρ του άλματος εις μήκος για 21 ολόκληρα χρόνια. Σημειώσεις από το προσωπικό ημερολόγιο του Λαμπράκη περιγράφουν τη συνάντησή του με τον Τζέσε Όουνες στη «χιτλερική» Ολυμπιάδα του 1936. «Ανώνυμοι» φτωχοί άνθρωποι θυμούνται πως ο μαιευτήρας Γρηγόρης Λαμπράκης αρνιόταν να πληρωθεί για τις υπηρεσίες του (έξω απ’ το ιατρείο του  υπήρχε η εξής ταμπέλα: «Ο Ιατρός δέχεται τους απόρους εκάστην Τετάρτην 5-7 μ.μ.»). Συνάδελφοι γιατροί εξαίρουν τις πρωτοποριακές μελέτες του στην ενδοκρινολογία.
Επιστολές και ντοκουμέντα σκιαγραφούν το σέβας και την απύθμενη αγάπη με την οποία περιέβαλλε ο Λαμπράκης τους γονείς και τον «ευεργέτη» αδελφό του, Θόδωρο. Η σύζυγος, η κουνιάδα του, οι συναγωνιστές του, ένα πλήθος ανθρώπων που είχαν κυριολεκτικά την τύχη να μοιραστούν τη ζωή τους με έναν τέτοιο άνθρωπο συνεισφέρουν στην ταινία του Χαραλαμπόπουλου. Κι όλα αυτά, υποδειγματικά δομημένα –καθόλου γραμμικά κι επίπεδα–, γύρω από την αντίστροφη μέτρηση για την ίδια τη δολοφονία του Λαμπράκη τον Μάιο του 1963 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τα λόγια δεν φτάνουν για να μιλήσει κανείς για τη σπουδαιότητα αυτού του ντοκιμαντέρ (ακόμα και από τεχνική άποψη). Μια λέξη μόνο. Tου Μανώλη Γλέζου, που συμπυκνώνει ιδανικά, πιστεύω, τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Ήταν λέει, «αθυρόκαρδος». Και «χωρίς κρησάρες πολιτικαντισμού»…

Πρεμιέρα:  20 Φεβρουαρίου 2014

Πρωταγωνιστούν: Αφήγηση: Δημήτρης Ήμελλος, Τάσος Ράπτης, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Ξάνθος Μαϊντάς, Χρίστος Ρουμελιωτάκης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...