Από 27/5 αλλάζει η παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις

Δευτέρα 30/05/2016 – 16:13Μισθοί, Συντάξεις, Παρακράτηση ΠΟΣΟ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ                                                                                                                   Από 27/5 ισχύουν οι αλλαγές στην παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις, που προκύπτει από τις νέες φορολογικές κλίμακες. Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, κοινοποιήθηκε ο τρόπος εφαρμογής στον υπολογισμό του φόρου από μισθωτή εργασία και συντάξεις για εισοδήματα που αποκτώνται μετά την 1.1.2016. Τα παρακρατηθέντα ποσά του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της επόμενης χρονιάς( φορολογικό έτος 2016) και θα συμψηφιστούν κατά την εκκαθάριση τους.Δηλαδή, όπου σύμφωνα με τους νέους νόμους (4389/2016), υπάρχει παραπάνω παρακράτηση, από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Μαΐου, δεν θα πληρωθεί αναδρομικά με επιπλέον παρακράτηση στον μισθό, αλλά θα πληρωθεί με τον  φόρο της επόμενης χρονιάς, με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Το ίδιο θα ισχύσει και για όσους η εκκαθάριση, δείξει ότι θα έπρεπε να πληρώσουν λιγότερα. Όπως τονίζεται από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, (ΓΓΔΕ) «με την εν λόγω εγκύκλιο διευκρινίστηκε ότι οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις με τις νέες διατάξεις διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από τις 27.5.2016, ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4389/2016, και εξής και όχι αναδρομικά» Οι αλλαγή στον υπολογισμό των κρατήσεων, έρχεται μετά τις αλλαγές που έφερε το νέο φορολογικό, στην φορολογική κλίμακα, την εισφορά αλληλεγγύης και την μείωση του αφορολόγητου, το οποίο ξεκινά από τα 8.636 ευρώ.
Οι αλλαγές του νέου φορολογικού – Ποιοι πληρώνουν περισσότερα και ποιοι λιγότερα.
Η επιβάρυνση ξεκινά από τα χαμηλά εισοδήματα, με επιβαρύνσεις που θα επηρεάσουν πάνω από 3,5 εκατ. φορολογούμενους.  Στην ζώνη των μειώσεων μπαίνουν μισθωτοί από τα 621 ευρώ (επιβάρυνση της τάξης του 1 ευρώ) και πάνω, με το ποσό να αυξάνεται ανάλογα με την μεταβολή του εισοδήματος, η οποία θα φανεί άμεσα στο πορτοφόλι των μισθωτών, με τις αυξημένες παρακρατήσεις.Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο φορολογικό, ένας μισθωτός των 1.300 ευρώ, θα δει αύξηση του φόρου 1,69 ευρώ, ενώ ένας με μισθό  2.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με σχεδόν 20 ευρώ. Με το αφορολόγητο να ανεβαίνει ανάλογα των αριθμό των τέκνων, η επιβάρυνση μειώνεται σημαντικά, για μισθωτούς με οικογένεια.  Δηλαδή, ακόμα και με μισθό σχεδόν 2.000 ευρώ, η επιβάρυνση δεν θα ξεπερνά τα 16 ευρώ,  ενώ για δύο παιδιά, μειώνεται στα 12,38 ευρώ. Για μισθωτούς με τρία παιδιά και πάνω, και μισθό από 928 ως 1.214 ευρώ, υπάρχει ελάφρυνση φόρου.
Μείωση κρατήσεων θα δουν όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα κοντά στις 30.000 ευρώ, η οποία θα κυμαίνεται από 9,86 ως 27,92 ευρώ. Στις 35.000 ευρώ, η μείωση, ανάλογα των αριθμό των τέκνων, κυμαίνεται από 20,71 ως 40,58 ευρώ, με ταβάνι ελαφρύνσεων τις  40.000 ευρώ, με μείωση από 22 ως 38 ευρώ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...