Αρνείται να καταβάλει πρόστιμο 14 δισ. η Deutsche Bank

Deutsche Bank

ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΦΟΡΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΝΥΠΟΘΗΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ                                                                                             

Την έντονη αντίδραση της Deutsche Bank προκάλεσε η απόφαση των ΗΠΑ να της επιβάλουν πρόστιμο ύψους 14 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για την υπόθεση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων,  η οποία πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Σε ανακοίνωσή της, η γερμανική τράπεζα χαρακτηρίζει το ύψος του προστίμου δυσθεώρητο και καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε έναν τέτοιον συμβιβασμό. «Η Deutsche Bank αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα καταλήξουν σε ένα πρόστιμο ανάλογο με αυτό που επιβλήθηκε στις υπόλοιπες τράπεζες που εμπλέκονται στην υπόθεση» συνεχίζει η ανακοίνωση της γερμανικής τράπεζας.

Η Deutsche Bank κατηγορείται ότι συνέβαλε στην κρίση του 2008 πουλώντας ενυπόθηκα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης. Για την ίδια υπόθεση, η Citigroup κατέβαλε πρόστιμο 7 δισ. δολαρίων, η Goldman Sachs 5,06 δισ. δολαρίων, ενώ αντίστοιχα ποσά κλήθηκαν να πληρώσουν και οι Morgan Stanley, Credits Suisse, HSBC και UBS.

Η διοίκηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Γερμανίας επιβεβαίωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ότι δέχτηκε πρόταση από τις αμερικανικές αρχές για του προστίμου ύψους 14 δισ. δολαρίων προκειμένου να «κλείσει» η υπόθεση.

Η απαίτηση τέτοιων μεγάλων ποσών είναι μέρος της στρατηγικής το αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης στην φάση των διαπραγματεύσεων, πριν καταθέσει σχετική αγωγή.

Ειδικοί σε τέτοιες υποθέσεις αναμένουν ότι η γερμανική τράπεζα θα αντιταχθεί σθεναρά κατά τη απαίτησης αυτής, ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές σε τι ποσό θα κλείσει τελικά ο συμβιβασμός. Πρώην στέλεχος των εποπτικών αρχών των ΗΠΑ, μιλώντας στη Wall Street Journal, εκτίμησε ότι η Deutsche Bank, στο τέλος, θα κληθεί να καταβάλει σχεδόν το 50% της αρχικής πρότασης των αμερικανικών αρχών, δηλαδή 7 δισ. δολάρια. «Oι διαπραγματεύσεις είναι μόνο στην αρχή» αναφέρεται άλλωστε σε έγγραφο της γερμανικής τράπεζας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...