Αρχίζει η αποχώρηση των δυνάμεων της Ρωσίας από τη Συρία

Αρχίζει η αποχώρηση των δυνάμεων της Ρωσίας από τη Συρία

Κατηγορία

panteliszagorianitis
Τρίτη 15/03/2016 – 12:54

ρωσια συρια

ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ                                                                                             

Λίγες μόλις ώρες μετά την αρχική ανακοίνωσή της του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία άρχισε από το πρωί της Τρίτης να αποσύρει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό από τη Συρία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι τεχνικοί άρχισαν να προετοιμάζουν τα αεροσκάφη για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων προς τις βάσεις τους στην Ομοσπονδία της Ρωσίας», διευκρίνισε το υπουργείο στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το στρατιωτικό προσωπικό φορτώνει τον εξοπλισμό στα αεροσκάφη.

Εικόνες που μετέδωσε σήμερα το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 έδειχναν προσωπικό στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια να φορτώνει στρατιωτικό εξοπλισμό σε ένα αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 μεταφοράς βαρέων φορτίων.

Ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία από τις 30 Σεπτεμβρίου, τερματίζοντας μια μακρά σειρά βομβαρδισμών.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Μόσχας έγινε τη στιγμή όπου είχε αρχίσει στη Γενεύη νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της Δαμασκού και της αντιπολίτευσης. Η απόφαση αυτή αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της πίεσης επί του προέδρου Μπασάρ Αλ-Ασαντ για να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου.

«Τουλάχιστον, για να επιτραπεί η παρακολούθηση της εκεχειρίας, η ρωσική πλευρά διατηρεί επί του συριακού εδάφους μια βάση πραγματοποίησης πτήσεων», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η ρωσική προεδρία δεν διευκρίνισε ποια αεροσκάφη διασφαλίζουν την παρακολούθηση αυτή αλλά από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία στις 27 Φεβρουαρίου, οι ρώσοι στρατιώτες κατέφυγαν στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το Κρεμλίνο δεν διευκρίνισε επίσης από ποια βάση θα πραγματοποιούνται αυτές οι πτήσεις, αλλά κατά τα φαινόμενα πρόκειται για την αεροπορική βάση Χμέιμιμ, στην επαρχία της Λαττάκειας, το προπύργιο του προέδρου Μπασάρ Αλ-Ασαντ στη βορειοανατολική Συρία.

Από τον Σεπτέμβριο, η Μόσχα είχε αναπτύξει εκεί περίπου 50 μαχητικά αεροπλάνα και στρατιώτες.

Η Ρωσία και η Συρία είχαν υπογράψει, πριν από την έναρξη στις 30 Σεπτεμβρίου της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης, συμφωνία που επιτρέπει στη Μόσχα να διαθέτει αεροπορική βάση στη Συρία.

Οι Δυτικοί κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει τους μετριοπαθείς αντάρτες, ενώ η Μόσχα δήλωνε ότι βομβαρδίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος. Η εκεχειρία που τηρείται από τις 27 Φεβρουαρίου δεν αφορά τις τζιχαντιστικές οργανώσεις ΙΚ και Μέτωπο αλ-Νόσρα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...