Αστυνομικοί «χάλασαν» αγοραπωλησία αρχαίων αντικειμένων

Τρίτη 21/06/2016 – 14:43Αρχαία ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 46ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Αμφορείς, ειδώλια, αγγεία και άλλα αρχαία αντικείμενα της Ελληνιστικής Περιόδου, κατείχε, με σκοπό να τα πουλήσει, ένας 46χρονος Αλβανός, ο οποίος συνελήφθη στα Πατήσια από την Αστυνομία.
Ο 46χρονος αλλοδαπός συνελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής, 17 Ιουνίου, για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων στα Κάτω Πατήσια, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στην κατοχή του 46χρονου συλληφθέντα Αλβανού, καθώς και από την έρευνα που πραγματοποίησαν οι Αρχές στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
1
1. Ένας (1) αρύβαλλος
2.  Δύο (2) αμφορίσκοι
3.  Μία (1) πρόχους
4.  Δύο (2) λήκυθοι
5.  Ένας (1) αμφορέας
6.  Ένας (1) Μεγαρικός σκύφος
7.  Δύο (2) ειδώλια (καθιστές μορφές)
8.  Δύο (2) αγγεία
9.  Ένα (1) καπάκι αγγείου
10.Μία (1) πίπα
11.Ένα (1) προσωπείο
12.Ένα (1) πήλινο αντικείμενο με ανάγλυφη διακόσμηση
Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρμόδια αρχαιολόγο του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία μετά την εξέτασή τους αποφάνθηκε ότι τα αντικείμενα με αρίθμηση 1-6 ανήκουν στην Ελληνιστική Περίοδο (323 – 31 π.Χ) και εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ τα υπόλοιπα αντικείμενα (7-12) πιθανόν ανήκουν σε πολιτισμό της Νότιας Αμερικής (Περού) και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από ειδικούς του συγκεκριμένου πολιτισμού.
Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.
 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...