Ασφαλιστικό για 40 χρονιά παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας

Ασφαλιστικό για 40 χρονιά παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας

Κατηγορία

phpanos
Τρίτη 19/04/2016 – 16:50

Γιώργος Κατρούγκαλος

Οι αντιθέσεις του νέο Ασφαλιστικού – Τα «τσεκούρια » και η προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων

 

Χωρίς εκπλήξεις το νέο Ασφαλιστικό

Είναι ένα Ασφαλιστικό για 40 χρονιά λένε από το υπουργείο  Εργασίας, για το νομοσχέδιο που πήρε τον δρόμο για την βουλή. Μέσα στις 222 σελίδες του περιλαμβάνονται σαρωτικές αλλαγές στο ισχύον σύστημα από τα ποσά των συντάξεων μέχρι και την αρχιτεκτονική του.  Τα «καυτά» σημεία αφορούν Οι τον επανϋπολογισμό των παλαιών συντάξεων, με το νέο τρόπο υπολογισμού αλλά οι μειώσεις(ή αυξήσεις) δεν θα περάσουν άμεσα στο πορτοφόλι των συνταξιούχων καθώς προστατεύονται από την προσωπική διαφορά. Οι επικουρικές υπολογίζονται ξανά με το νέο τρόπο. Αν και προστατεύεται σύμφωνα με το υπουργείο περίπου το 90% των συνταξιούχων, θα έρθουν μεγάλα «ψαλίδια» στις μεγαλύτερες. Εδώ το υπουργείο έχει κρατήσει την «κόκκινη» γραμμή να μην υπάρξει καμία μείωση σε όσους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης μέχρι 1.300 ευρώ.  Τα νούμερα δεν έχουν αλλάξει για την  εθνική σύνταξη που θα παραμείνει στο τελευταίο σενάριο, στο ύψος των 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 για 15 χρόνια.
Το κομμάτι πάνω στο οποίο αναμένεται να συγκρουστούν κυβέρνηση και δανειστές στην διαπραγμάτευση των επόμενων ημερών, είναι αυτό των εισφορών. Στο κείμενο, υπάρχει ξεκάθαρη πρόβλεψη για 0,5% αύξηση στις εισφορές εργοδοτών και άλλη μισή μονάδα σε αυτές των εργαζομένων για τα πρώτα 3 έτη, η οποία θα διαμορφωθεί στο  0,25% για τα τρία επόμενα χρόνια.
Επίσης καθιερώνονται ενιαίοι κανόνες καταβολής εισφορών στο 20% του εισοδήματος, η εθνική σύνταξη.

Μόλις πάρει το τελικό «οκ»  από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την αρμόδια επιστημονική επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο που βρίσκεται σημόσια διαβούλευση θα κατατεθεί στη Βουλή, με πιο πιθανές ημερομηνίες την Πέμπτη ή Παρασκευή. Νωρίτερα η κυβέρνηση είχε στείλει το μήνυμα πως, το νέο σύστημα διανέμει μια μικρότερη πίτα «με πιο δίκαιο τρόπο με κανόνες ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αναλυτικά: Αρχιτεκτονική του νέου Συστήματος

Όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης  ακόμα και για όσα είχαν ακουστεί εξαιρέσεις, όλα θα ενταχθούν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Σύμφωνα με τους αρμοδίους, με αυτό τον τρόπο, προκύπτουν σημαντικές εξοικονομήσεις στους πόρους του συστήματος, ενώ παράλληλα με την ενοποίηση της ασφάλισης, αφαιρεί από το χάος των μυρίων διατάξεων του παρελθόντος, που δημιουργούσαν ανισότητες και αδικίες για τους ασφαλισμένους.

Μεγάλες πιέσεις στις νέες συντάξεις

Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές για τις «νέες» συντάξεις, θα υπολογίζονται με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και θα υποστούν μειώσεις έως και 30%, από τις οποίες προστατεύονται οι ήδη καταβαλλόμενες με την προσωπική διαφορά.  Οι νέες συντάξεις θα είναι αυξημένες για όσους έχουν μέχρι 25 χρόνια ασφάλισης και εισόδημα μέχρι τα 1.000 ευρώ. Από την άλλη το «τσεκούρι» θα είναι βαρύ έως και 30% για τους ασφαλισμένους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και μέσο συντάξιμο μισθό 1.500+ ευρώ.  Οι αλλαγές «πιάνουν» όσους αποχωρήσουν μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου και τότε ο υπολογισμός θα γίνει με βάση το μέσο μηνιαίο μισθό που προκύπτει από το 2002, όταν και μηχανογραφήθηκε το ΙΚΑ.

Εισφορές και περικοπές στις επικουρικές

Σαρωτικές αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση. Εκτός της αύξησης των εισφορών κατά μία μονάδα, για εργαζόμενους και εργοδότες,

από την Τετάρτη, 1η  Ιονίου 2016 και μέχρι την Παρασκευή 31η  Μαΐου του 2019.  Στην συνέχεια, από την 1η  Ιουνίου 2019 και μέχρι το τέλος του Μαΐου 2022 οι εισφορές θα γίνουν μισή μονάδα, 0,25 για κάθε ένα.  Ο λόγος που η αύξηση είναι απαραίτητη, είναι η κάλυψη του μεγάλου ελλείμματος του υπερ-επικουρικού Ταμείου, καθώς μέσα στο ΕΤΕΑ, μπαίνουν και τα Ταμεία πρόνοιας. Μετά την προσάρτηση των Ταμείων αλλάζει όνομα και θα λέγεται ΕΤΕΑΕΠ. Οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές αναπροσαρμόζονται, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει το ποσό των χιλίων τριακοσίων Ευρώ.

Όπως ξεκαθαρίζεται στο κείμενο του νομοσχεδίου, «σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται, μετά την αναπροσαρμογή, το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης να μειωθεί πέραν το ανωτέρω ορίου των χιλίων τριακοσίων (1300) Ευρώ, του υπερβάλλοντος ποσού καταβαλλομένου ως προσωπική διαφορά».

 

Εθνική Σύνταξη διπλής ταχύτητας

Η Εθνική Σύνταξη παγιώνεται στα 384 ευρώ για  20 χρόνια ασφάλισης, μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης για το αναλογικό κομμάτι και προστασία των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, υπό την προϋπόθεση που έχει τεθεί το 2010 και επαναλαμβάνεται, ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες δεν θα ξεπεράσουν το 16% έως το 2060. Ανατροπές προβλέπονται και για τους ήδη ασφαλισμένους, κυρίως λόγω της επιβολής ενιαίας εισφοράς για όλους, για την κύρια σύνταξη. Όπως τονίζεται στο κείμενο, «Η Εθνική Σύνταξη καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ σε όλους, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις».

Συγκεκριμένα, «στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, η Εθνική Σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε έτη, μεταξύ του 15ου έτους ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης».

Μειώνεται ανάλογα τα έτη ασφάλισης. Συγκεκριμένα, «Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου έτους ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης».

Το «αγκάθι» του ΕΚΑΣ

Αν και στην διαπραγμάτευση, το μέλλον του ΕΚΑΣ, παραμένει «αγκάθι», η κυβέρνηση  παραμένει σε ότι προβλέπεται στο μνημόνιο και ορίζει ότι για το 2016, με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια μειώνεται το 20% των δικαιούχων, ενώ για το 2017 και έως το 2019, ο τρόπος θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...