Αυξήθηκαν οι απλήρωτοι φόροι συναγερμός στο ΓΛΚ

Αυξήθηκαν οι απλήρωτοι φόροι συναγερμός στο ΓΛΚ

Φρέναραν απότομα οι εισπράξεις φόρων τον προεκλογικό μήνα Σεπτέμβριο, δημιουργώντας πρόβλημα στην διαπραγμάτευση που ξεκινά η κυβέρνηση με τους θεσμούς, για να αποφύγει νέα μέτρα προτείνοντας άλλα ισοδύναμα.

Μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο έμειναν απλήρωτοι νέοι φόροι ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ! Έτσι τα «φρέσκα» χρέη που άφησαν απλήρωτα οι φορολογούμενοι μέσα στο 2015 αυξήθηκαν σε 8,4 δισ. (από 6,9 δισ. το μήνα Αύγουστο) ενώ τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη (παλαιά και νέα) αυξήθηκαν από 79,1 δισ. σε 80,4 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί έντονος σκεπτικισμός, γιατί τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την επιχειρηματολογία της Τρόικας αφού δείχνουν ότι αιτία του προβλήματος δεν ήταν τόσο η ύφεση και η οικονομική αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά κυρίως:

– οι ρυθμίσεις Βαλαβάνη στις οποίες έσπευσαν να ενταχθούν αδιακρίτως περίπου 700.000 μικροί και μεγάλοι οφειλέτες. Ωστόσο, παρότι η κυρία Βαλαβάνη υπολόγιζε να εισπραχθούν περίπου 1 δισ. ευρώ συνολικά φέτος από τις ρυθμίσεις, τελικώς τα «παλαιά» ληξιπρόθεσμα χρέη που μπήκαν στη ρύθμιση δεν μειώθηκαν σχεδόν καθόλου (στα 72,02 δισ. από 72,18 δισ. τον Αύγουστο και παρά τις εκπτώσεις, τις πληρωμές και τις διαγραφές) ενώ οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτα 1,5 δισ. ευρώ από νέους φόρους –και αυτά σε ένα μόλις μήνα!

– τα capital controls εξαιτίας των οποίων απαγορεύτηκαν όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και οι κατασχέσεις σε μεγαλοφειλέτες.

– οι εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, αφού πολλοί επέλεξαν «τα μπάνια του λαού» αντί να πληρώσουν τους τρέχοντες φόρους τους

Και όλα αυτά παρότι, όπως έλεγε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, οι εντατικοί έλεγχοι της ΓΓΔΕ στα νησιά για τις ταμειακές μηχανές-μαϊμού έφεραν αποτελέσματα και βεβαιώθηκαν τον Αύγουστο πολύ μεγάλα ποσά ΦΠΑ που όμως, όπως διαφαίνεται, τελικώς δεν πληρώθηκαν ποτέ και έτσι αυξήθηκαν τα ανείσπρακτα χρέη στην εφορία.αναφερει το protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...