Αυξημένα κατά 1,36 δισ. ευρώ τα έσοδα του Δημοσίου στο 9μηνο!

Αυξημένα κατά 1,36 δις ευρώτα έσοδα του Δημοσίου στο 9μηνο!

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΦΕΡΝΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ                                       

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ  ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ!

Ξεπέρασαν όλους τους στόχους και τις προβλέψεις τα έσοδα του Σεπτεμβρίου! Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΓΓΔΕ, για το 9μηνο,  τα έσοδα του Σεπτεμβρίου υπερέβησαν κατά 809 εκατ. ευρώ τον στόχο, ενώ στο σύνολο του 9μηνου (Ιανουάριος 2016 – Σεπτέμβριος 2016) μπήκαν στα Ταμεία 1,36 δις ευρώ περισσότερα από τον στόχο! Όλα αυτά, ενώ περισσότερες ήταν και οι επιστροφές φόρων, όπου επιστράφηκαν 300 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο.

Μετά από πολλές αμφισβητήσεις, τα πρώτα αποτελέσματα, φαίνονται πως  έρχονται ως διάψευση της καταστροφολογίας, αλλά ακόμα περισσότερο, αποτελούν στήριγμα για τον προϋπολογισμό, απομακρύνοντας τον δημοσιονομικό «κόφτη» ακόμα περισσότερο. 

Τα καθαρά έσοδα του Σεπτεμβρίου εμφανίζονται αυξημένα κατά 19,33% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού, στα 5,185 δις  ευρώ.

Όμως, ακόμα περισσότερο, για το οικονομικό επιτελείο,  σπάει και ένα από τα βασικά σημεία κριτικής, ότι τα έσοδα αυξάνονται μόνο από την αύξηση των φόρων.

Οι φόροι όντως αυξήθηκαν όμως υπάρχουν σημεία που εξηγούν γιατί τα έσοδα αυξήθηκαν περισσότερο από την φορολογία. Π.χ.  Η αύξηση του ΦΠΑ είναι 1%, αλλά τα έσοδα από την Μύκονο αυξήθηκαν 170%. Το χάσμα είναι τεράστιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αυξημένοι έλεγχοι και τα λουκέτα που έβαλε ο ελεγκτικός μηχανισμός της  ΓΓΔΕ, «συνέτισαν» πολλούς να δηλώσουν και να πληρώσουν τους φόρους τους, η καλή πορεία του Τουρισμού που περνά και στον Σεπτέμβριο και τέλος οι Τράπεζες. Το τελευταίο, γιατί προσφέροντας 9 ή 12 άτοκες δόσεις, προσέλκυσαν πολλούς φορολογούμενους να δανειστούν, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Αναλυτικά, στο  9μηνο τα καθαρά έσοδα, δηλαδή αφού πληρώθηκαν οι επιστροφές,  ξεπερνούν το στόχο κατά 3,15% και ανέρχονται σε 34,826 δις ευρώ, την ώρα που ο στόχος ήταν 33,764 δις ευρώ.

Οι επιστροφές φόρου και αυτές ξεπερνούν τον στόχο υπερβαίνουν τον στόχο κατά 300 εκατ. ευρώ ή 13,75%, στο 9μηνοφτάνοντας τα σε 2,465 δις ευρώ.

Από το υπουργείο Οικονομικών, κάνουν λόγο για «σημαντική αύξηση των εσόδων για τον Σεπτέμβριο, στοιχεία της ΓΓΔΕ, τα οποία «απαντούν με τον καλύτερο τρόπο σε όσους/ες επέλεγαν να καταστροφολογούν  για την πορεία εσόδων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου».

Αναλυτικά από την πλευρά του υπουργείου, σημειώνουν:

Για τον μήνα Σεπτέμβριο, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 809 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με  τον μηνιαίο στόχο του προϋπολογισμού.

Για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,36 δις ευρώ  σε σχέση με το  στόχο του προϋπολογισμού.

Οι επιστροφές για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 είναι 298 εκατομμύρια ευρώ πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού .

Τα καθαρά έσοδα για τον διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2016 είναι 1,062 δις ευρώ πάνω από το στόχο που θέτει ο προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο μήνα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...