Αυξημένος ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου μεσοπρόθεσμα

Αυξημένος ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου μεσοπρόθεσμα
Ο οίκος Moody’s, δεν αποκλείει την πιθανότητα χρεοκοπίας της Κύπρου μεσοπρόθεσμα, λόγω των κινδύνων, που ελλοχεύουν στο τραπεζικό σύστημα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Θεωρεί επίσης υψηλού ρίσκου το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, κυρίως λόγω των χαμηλών διαβαθμίσεων των τραπεζών και του μεγάλου μεγέθους του τραπεζικού συστήματος, που το Μάιο του 2014 αντιστοιχούσε με το 485% του ΑΕΠ

Στην έκθεση που κυκλοφόρησε σήμερα ο οίκος Moody’s, εκτιμά ότι η αξιολόγηση Caa3 με θετικό ορίζοντα «αντανακλά τους συνεχιζόμενους πιστωτικούς κινδύνους σε σχέση με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, όπως και το συνεπακόλουθο αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας μεσοπρόθεσμα».

Ο οίκος σημειώνει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές αρχές είναι να βοηθήσουν τις κυπριακές τράπεζες να διαχειριστούν τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) που έχουν φθάσει το 45% του συστήματος και των οποίων το ένα τρίτο είναι δάνεια νοικοκυριών.

Στα δημοσιονομικά, το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε από 3,2% του ΑΕΠ το 2012 στο 2% το 2013 ξεπερνώντας τους στόχους της τρόικας. Επίσης, η κυβέρνηση έχει πρόσφατα βελτιώσει το προφίλ χρέους της με την αποπληρωμή ομολόγου που θα έληγε το 2017, με έσοδα που προέκυψαν από προσφυγή στις διεθνείς αγορές.

Εντούτοις, οι Moody’s σημειώνουν ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους και τα μειωμένα εισοδήματα έχουν περιορίσει το αξιόχρεο των κυπριακών νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια. Αν και η ανταγωνιστικότητα κόστους έχει βελτιωθεί, δεν έχει μετατραπεί σε αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα.

Ως αποτέλεσμα, ο οίκος θεωρεί απίθανο να υπάρξει ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη πριν το 2015..

ΚΥΠΡΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...