Αυστηρότερους ελέγχους για την οπλοκατοχή ενέκρινε η Ευρωβουλή

Τετάρτη 13/07/2016 – 22:52

Αυστηρότερους ελέγχους για τα πυροβόλα όπλα που χρησιμοποιούν  «άσφαιρα»,  ώστε να μην μπορούν να δεχτούν πραγματικά πυρά, θέλει το Ευρωκοινοβούλιο και οι αλλαγές που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές πάνω  στις τροπολογίες που υιοθετήθηκαν από την  Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς,  σε σχέδιο Έκθεσης για την τροποποίηση της Οδηγίας της ΕΕ σχετικά με την οπλοκατοχή, εξασφαλίζουν ότι οποιοδήποτε πυροβόλο όπλο το οποίο έχει μετατραπεί ώστε να χρησιμοποιεί  άσφαιρα πυρά εξακολουθεί να υπόκειται στους κανόνες ελέγχου οπλοκατοχής της ΕΕ. Αυτό σύμφωνα με το ευρωκοινοβούλιο, κλείνει το  νομικό κενό που έγινε εμφανές στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων του περασμένου έτους στο Παρίσι. Αλλαγές που αναμένεται να υιοθετηθούν από όλες ρις  χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το ΕΚ, η οδηγία της ΕΕ για τα πυροβόλα όπλα, που υιοθετήθηκε το 1991 και τροποποιήθηκε το 2008, καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ιδιώτες μπορούν νομίμως να αποκτήσουν και να κατέχουν όπλα ή να τα μεταφέρουν σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η πρόεδρος και Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Εισηγήτρια της Έκθεσης Vicky Ford, δήλωσε πως  «Η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναθεώρηση της ισχύουσας οδηγίας έχει προκαλέσει ανησυχίες περί ανεπαρκούς περιεχομένου και πιθανές άνευ προθέσεως συνέπειες για τους νομοταγείς πολίτες. Έχει εγείρει σημαντικές δημόσιες ανησυχίες τις οποίες  οι τροπολογίες της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς επιχειρούν να αντιμετωπίσουν.  Έχει γίνει πολλή εργασία από το Κοινοβούλιο. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι πολίτες, να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να συνεχίσουν τα σπορ τους, τις στρατιωτικές αναπαραστάσεις και το παραδοσιακό κυνήγι».

Αυστηρότεροι έλεγχοι σε όπλα με άσφαιρα

Κάθε όπλο που έχει μετατραπεί για χρήση άσφαιρων πυρών  εξακολουθεί να καλύπτεται από τη νομοθεσία της ΕΕ, λόγω των κινδύνων που εγκυμονούν, σύμφωνα με τις τροπολογίες της Επιτροπής. Η μετατροπή των όπλων θεωρείται σοβαρό ζήτημα σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ και υπάρχουν πολλές τεκμηριωμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με την Υπηρεσία Έρευνας του Κοινοβουλίου.

Αντιμετώπιση ανησυχιών νομοταγών πολιτών

Η πρόταση της Επιτροπής θα προσέθετε πολλά πυροβόλα όπλα που χρησιμοποιούνται νόμιμα από κυνηγούς και αθλητές σκοποβολής στον κατάλογο των πυροβόλων όπλων «Κατηγορίας Α» των οποίων η χρήση απαγορεύεται για τους πολίτες.

«Οι αθλητές σκοποβολής ανησύχησαν από το προσχέδιο της Επιτροπής, για αυτό το κείμενο του ΕΚ προτείνει τα κράτη μέλη να μπορούν να δίνουν εξαιρέσεις για αθλητές σκοποβολής που είναι μέλη αναγνωρισμένων ομίλων σκοποβολής με συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις» εξήγησε η κ. Ford.

Πυροβόλα όπλα που χρησιμοποιούνται για εξολόθρευση παρασίτων, όπως τα τουφέκια διαμέτρου 22, δεν επηρεάζονται, ενώ  οι νέες τροπολογίες δίνουν εξαιρέσεις σε εφέδρους, μουσεία και συλλέκτες, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση τα επόμενα βήματα, είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ που θα ψηφίσει τις διατάξεις μετά την καλοκαιρινή διακοπή.  Όπως τονίζεται από το ΕΚ, οι Διαπραγματευτές του, υπό την κυρία Ford,  θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις με τη Σλοβακική Προεδρία.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...