Αυτές είναι οι απαιτήσεις των δανειστών, για την δόση 2,8 δις, του Σεπτεμβρίου

Κυριακή 12/06/2016 – 18:30Ευρώ και μέτρο θέλουν οι δανειστές μέχρι να κλείσει και η 2η αξιολόγηση.
Ατελείωτες οι απαιτήσεις των δανειστών!
Νέα προαπαιτούμενα, βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές, που θέλουν να βγάλουν ένα ολόκληρο 3ες  μνημόνιο, μέσα σε ένα χρόνο! Ήδη έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 85% των μέτρων του τρίτου μνημονίου, αλλά οι δανειστές βιάζονται να περάσουν και τα υπόλοιπα μέτρα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς, όπως τονίζουν από τις Βρυξέλλες, σε ξένα μέσα,  όσο περισσότερο βρίσκονται σε εφαρμογή, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το όφελος για την Οικονομία.  Δεν αλλάζουν τον σκοπό τους οι Θεσμοί, που μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, οριστικοποιήθηκε και το τελικό κείμενο με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.
Καλά – καλά, δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από το προηγούμενο πακέτο, που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα και η πιστωτές πιέζουν για την υλοποίηση του αναθεωρημένου πίνακα με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Κάποια μπορούν να παραταθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2017.
 Κάθε φορά που κλείνει μία αξιολόγηση, το μνημόνιο αλλάζει, επικαιροποιείται. Την ίδια στιγμή, βγαίνει και η τελική μορφή του συμπληρωματικ0ύ μνημονίου, δηλαδή, όλα τα μέτρα που θεωρούν οι δανειστές πως, θα χρειαστούν για επιτευχθούν οι στόχοι που είχαν συμφωνηθεί πέρσι το καλοκαίρι.
 Από την υλοποίηση των μέτρων, εξαρτάται η δόση του Σεπτεμβρίου των 2,8 δις ευρώ.  Μέσα σε αυτά σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, η επόμενη δόση που ακολουθεί είναι 6,1 δις. ευρώ.
Στα 15 προαπαιτούμενα, περιλαμβάνονται,  η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων  για χαμηλότερες εισφορές υπέρ υγείας. Μείωση της έκπτωσης στο ποσό για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης, οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου η αλλαγή στην νομοθεσία για το ΕΤΜΕΑΡ και η πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, εντός του καλοκαιριού.
Όμως οι δράσεις στον τομέα της ενέργειας, δεν τελειώνουν εδώ, καθώς προβλέπεται και η εξουσιοδότηση από τη ΔΕΗ, για τροποποίηση των τιμολογίων, τα οποία θα πρέπει να είναι φτιαγμένα με βάση το κόστος.
Μετά οι δανειστές, δεν έχουν ξεχάσει να βάλουν στην λίστα με τις απαιτήσεις τους και  σημαντικές δράσεις για τις αποκρατικοποιήσεις. Με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο, πρέπει να έχουν κατατεθεί οι υποψηφιότητες για το συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Τα μέλη αυτό του συμβουλίου, είναι που θα επιλέξουν και το  διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, που θα πάρει όλες τις μεγάλες αποφάσεις στην συνέχεια.  Το νέο Ταμείο, θα αποκτήσει μία ομάδα για τις  ΔΕΚΟ η οποία θα συσταθεί, σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Εντός φακέλου αποκρατικοποιήσεων, είναι φυσικά και η επικύρωση από την βουλή, της συμφωνίας για το Ελληνικό, η οποία πρέπει να γίνε εντός Ιουνίου. Στον κατάλογο, υπάρχουν και δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως είναι η αλλαγές στην νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Τέλος, το  ΤΑΙΠΕΔ που εντάσσεται στο νέο υπέρ-Ταμείο, θα προχωρήσει την παραχώρηση της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων, για τριάντα πέντε χρόνια.
Σημαντικό κομμάτι από τις απαιτήσεις των δανειστών, είναι η ολοκλήρωση της ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ, που γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων. Μέσα στον κατάλογο προβλέπεται και η υποχρέωση για επιλογή του Δ.Σ. της νέας Αρχής.
Τα μέτρα, που φαίνεται να μην έχουν τελειωμό, πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο, καθώς τέλος Σεπτεμβρίου με Αρχές Οκτωβρίου, αναμένεται να αρχίσει η 2η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Τότε θα πέσουν στο τραπέζι τα επόμενα 43 προαπαιτούμενα, που αγγίζουν ευαίσθητα θέματα, όπως είναι τα εργασιακά και το άνοιγμα των αγορών.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...