Αυτό είναι το αφέψημα που ρίχνει άμεσα τον πυρετό!

Αυτό είναι το αφέψημα που ρίχνει άμεσα τον πυρετό!

Κατηγορία

n.anastasiou
Τετάρτη 11/05/2016 – 13:21

πυρετός

Το φυσικό αντιπυρετικό 

Το ευπατόριο είναι ένα κοινό φυτό στα έλη του ανατολικού μισού των ΗΠΑ και του Καναδά. Το φυτό αυτό είναι ιδιαίτερα φημισμένο για τη χρήση του στη μείωση των πυρετών. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί το χρησιμοποιούσαν επίσης για τη θεραπεία των πόνων του δομικού συστήματος και ως βοηθητικό στη θεραπεία των σπασμένων οστών. Η κοινή του ονομασία boneset (από τη λέξη bone που σημαίνει οστό) προέρχεται από την ικανότητά του να σταματά τους πυρετούς που συνδέονται με τη γρίπη. Οι πυρετοί σε αυτές τις περιπτώσεις περιγράφονταν σαν να πηγαίνουν στα οστά ή σαν πυρετοί οστών. Το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την αντιμετώπιση του πυρετού, της γρίπης, των αναπνευστικών αλλεργιών, των κρυάδων, του ρευματισμού, των μωλώπων, των σπασμένων οστών, των μολύνσεων του ουροδόχου σωλήνα και του ίκτερου. 

Σύγχρονη έρευνα 

Το ευπατόριο έχει μελετηθεί αρκετά. Μειώνει τον πυρετό και προκαλεί εφίδρωση. Στο εμπόριο βρίσκει κανείς την ασπιρίνη με αυτές τις ιδιότητες, με αποτέλεσμα το ευπατόριο να έχει παραμεριστεί. Τα φλαβονοειδή και οι sesquiterpene lactones του απαραίτητου ελαίου του βοτάνου δρουν μαζί για να προκαλέσουν αντιπυρετική και εφιδρωτική επίδραση. Το απαραίτητο έλαιο διεγείρει επίσης τις βλεννώδεις μεμβράνες συντελώντας στην αποχρεμπτική του επίδραση (βοηθώντας έτσι σε περιπτώσεις βήχα). Η διέγερση αυτή μπορεί να προκαλεί περίσταλση. 

Εκτός από τα πικρά και αρωματικά συστατικά, περιέχει τον γλοιώδη πολυσακχαρίτη ινουλίνη, ο οποίος μπορεί να μετριάσει την τραχύτητα του βοτάνου. Οι ταννίνες που περιέχει το βότανο τονίζουν τους φλεγμονώδεις ιστούς. Σε εργαστηριακή μελέτη ένας συγκεκριμένος πολυσακχαρίτης στο ευπατόριο βρέθηκε ότι διεγείρει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό μπορεί μερικώς να εξηγήσει τη χρήση του στη θεραπεία ήπιων ιικών λοιμώξεων, όπως κρυολόγημα και γρίπη, όπως αναφέρει το voicenews.

Αυτό το βότανο είναι ένα από τα πιο πολύπλευρα φαρμακευτικά φυτά. Αναμειγνύεται όπου υπάρχει φλεγμονή, πόνος και μόλυνση. Τα φλαβονοειδή του έχουν δείξει αντιογκικές ιδιότητες. 

Δοσολογία 

Το ευπατόριο μπορεί να ληφθεί ως αφέψημα ή βάμμα. Για την παρασκευή αφεψήματος, προστίθεται σε βραστό νερό 1/4 -1/2 κουταλάκι του τσαγιού (1-2 γραμμάρια) από το βότανο και το μίγμα αφήνεται να μουλιάσει σκεπασμένο για 10-15 λεπτά. Μπορούν να ληφθούν τρία φλιτζάνια την ημέρα. Για το βάμμα: 1/4- 3/4 του κουταλιού του τσαγιού (1-4 ml) τρεις φορές την ημέρα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...