«Αφύσικα συντονισμένος» ο εγκέφαλος των παιδόφιλων

«Αφύσικα συντονισμένος» ο εγκέφαλος των παιδόφιλων
Ο εγκέφαλος των παιδόφιλων είναι «αφύσικα συντονισμένος» να βρίσκει το πρόσωπο ενός παιδιού πιο ελκυστικό απ’ ό,τι αυτό ενός ενήλικα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ίσως στο μέλλον είναι εφικτό να ανιχνεύονται οι δυνητικοί παιδόφιλοι με νεαρή ηλικία, με τη μελέτη των αντιδράσεων το εγκεφάλου τους σε εικόνες ενηλίκων και παιδιών, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Christian-Albrechts στο Κηλ της Γερμανίας.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Biology Letters», μελέτησαν τους εγκεφάλους 56 ανδρών, οι 23 εκ των οποίων ήταν παιδόφιλοι και οι υπόλοιποι ετεροφυλόφιλοι ή ομοφυλόφιλοι.

Εν όσω οι ερευνητές κατέγραφαν την λειτουργία του εγκεφάλου των εθελοντών με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), άρχισαν να τους δείχνουν φωτογραφίες προσώπων ανδρών, γυναικών, αγοριών και κοριτσιών.

Στους ετεροφυλόφιλους και τους ομοφυλόφιλους εθελοντές ενεργοποιούνταν οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επεξεργασία των προσώπων αλλά και με την ερωτική επιθυμία, όταν οι φωτογραφίες απεικόνιζαν τα πρόσωπα των ενηλίκων γυναικών και ανδρών, αντιστοίχως.

Ωστόσο η ίδια ενεργοποίηση γινόταν στους εγκεφάλους των παιδοφίλων μόνο όταν έβλεπαν τις φωτογραφίες των παιδιών.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Γιόργκε Πονζέτι, από το Τμήμα Σεξουαλικής Ιατρικής & Εγκληματολογικής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του πανεπιστημίου, γράφουν ότι τα ευρήματά τους υποστηρίζουν εκείνα προγενέστερων μελετών, που έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος κάθε ανθρώπου επεξεργάζεται τα άλλα πρόσωπα αναλόγως με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του.

Και συνεχίζουν: «Το κρίσιμο νέο εύρημα είναι ότι η επεξεργασία του προσώπου (από τον εγκέφαλο) είναι συντονισμένη με χαρακτηριστικά του προσώπου που αποκαλύπτουν το αναπτυξιακό στάδιο το οποίο προτιμάται από σεξουαλικής πλευράς. Δεν βρήκαμε καμία ένδειξη που να υποδηλώνει ότι οι παιδόφιλοι επιστρατεύουν διαφορετικό δίκτυο του εγκεφάλου όταν εκτίθενται σε πρόσωπα του προτιμώμενου φύλου και ηλικίας, απ’ ό,τι τα άτομα που επιδεικνύουν φυσιολογική προτίμηση σε ενήλικες… Το ίδιο δίκτυο χρησιμοποιείται απ’ όλους, αλλά η κύρια διαφορά είναι ότι στους παιδόφιλους αυτό το δίκτυο είναι αφύσικα συντονισμένο με την σεξουαλική ανωριμότητα».

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να διαπιστώσουν εάν μπορεί να ανιχνευθεί η παιδοφιλία μόνον με την καταγραφή των αντιδράσεων του εγκεφάλου στις εικόνες παιδικών προσώπων.

Η ελπίδα τους είναι ότι τελικά θα επινοήσουν μία μέθοδο που θα μπορεί να εντοπίζει νωρίς στη ζωή τους παιδόφιλους – πιθανώς κατά την εφηβική ηλικία, γύρω στα 12-14 χρόνια, όπως δήλωσε ο δρ Πονζέτι.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...