Αχτσιόγλου: Η κρίση διόγκωσε το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ

Αχτσιόγλου: Η κρίση διόγκωσε το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ

«Η κρίση διόγκωσε περαιτέρω το ήδη υπάρχον δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την τοποθέτησή της στο συνέδριο με θέμα  «Το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη», που διοργανώνει στην Αθήνα η προεδρία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ).

Η de facto παραχώρηση εξουσιών λήψης κορυφαίων πολιτικών αποφάσεων σε τεχνοκράτες ή σε μη εκλεγμένα σώματα οδήγησε στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των λαών και των κυβερνήσεων, κι αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε στο ελάχιστο λόγω των εκτάκτων συνθηκών στην οικονομία», σημείωσε η υπουργός, για να επισημάνει ότι «το ζήτημα της ισότητας αναδεικνύεται ως κορυφαίο, όχι με όρους ρητορικών σχημάτων ή επιθυμιών, αλλά ως ανάγκη υπαρξιακή για τη σημερινή Ευρώπη και τους λαούς της».

2

Σύμφωνα με την υπουργό, υπάρχει ανάγκη για «έναν τρόπο οργάνωσης που κεντρικό του στοιχείο θα έχει το δημοκρατικό έλεγχο, τη διαφάνεια στις αποφάσεις και τις διαδικασίες, την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συμμετοχή και δημόσια λογοδοσία. Διότι διαφορετικά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της γενικευμένης αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, εφόσον αυτό δομείται ερήμην των πολιτών. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε μια τέτοια κατάσταση οι οπαδοί του εθνικού απομονωτισμού, θα πληθαίνουν αντί να μειώνονται».

Καθοριστικά στοιχεία στην υπόθεση της ισότητας είναι «η ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας, η προς τα πάνω σύγκλιση των εθνικών συστημάτων κοινωνικής προστασίας, οι πολιτικές ενσωμάτωσης για ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της περιθωριοποίησης. Ένα αναπτυξιακό πλάνο για την Ευρώπη που θα στοχεύει στη δημιουργία θέσεων σταθερής και καλά αμειβόμενης εργασίας», πρόσθεσε η κ. Αχτσιόγλου.

Τέλος, η υπουργός τόνισε, ότι χρειάζεται μια σειρά κρίσιμων θεσμικών αλλαγών στον τομέα της οικονομίας όπως η θέσπιση αυστηρών και δεσμευτικών κανόνων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής του μεγάλου πλούτου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/323558-Achtsiogloy-E-krise-diogkose-to-demokratiko-elleimma-tes-EE ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...