Αύξηση κατανάλωσης και μείωση ανεργίας, «κούρεψαν» την ύφεση το 2016

ΙΟΒΕ

ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ 22,4% ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΒΛΕΠΕΙ Ο ΙΟΒΕ

Μικρότερη ύφεση το 2016 και ανάκαμψη το 2017, εκτιμά το ΙΟΒΕ, στην τριμηνιαία έκθεση του για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% φέτος έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης του Ιουλίου για ύφεση 1%, λόγω κυρίως της ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης από την μείωση της ανεργίας στο δεύτερο εξάμηνο και στην ενίσχυση των επενδύσεων.

Στα στοιχεία της ελληνικής Οικονομίας, ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται πως συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,2% πέρυσι και αναμένεται να σημειώσει ύφεση 0,3% φέτος. Για το 2017, η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ θέλει την ελληνική οικονομία να περνά στην ανάπτυξη με ρυθμό μέχρι και 2%. Παρά την θετική στροφή, η εκτίμηση αυτή είναι μικρότερη  από τις προβλέψεις κυβέρνησης – δανειστών που έχουν εκφράσει εκτιμήσει για ανάπτυξη της τάξης του 2,7%.

Η επιστροφή της Οικονομίας σε θετικό έδαφος γίνεται χάρη σ την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης της σταδιακής υποχώρησης της ανεργίας, της αναθέρμανσης των επενδύσεων, αλλά και την αναμενόμενη ρύθμιση των μη-εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, η ανεργία θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 22,5% το 2017 από 24% περίπου φέτος.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία, ο Προέδρου Δ.Σ. Τάκης Αθανασόπουλος επεσήμανε ότι πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν οι παγκόσμιοι δείκτες ανταγωνιστικότητας για το 2016.

-Η Ελλάδα βρέθηκε στη θέση 86, τρεις θέσεις χαμηλότερα από το 2015 και το 2010. 

-Έξι χρόνια προσπάθειες με μεγάλο κοινωνικό κόστος δεν έφεραν σχεδόν καμιά βελτίωση της θέσης μας στην παγκόσμια κατάταξη.

-Αυτό οφείλεται κυρίως στο υψηλό επίπεδο διαφθοράς που ταλανίζει τη χώρα μας, στην έλλειψη χρηστής διακυβέρνησης, τόσο σε επίπεδο χώρας, τοπικής αυτοδιοίκησης και εταιρειών, στη χαμηλή οικονομική ελευθερία που δημιουργούν ένα μη φιλικό στην επιχειρηματικότητα περιβάλλον, καθώς και στη συνακόλουθη απροθυμία ξένων επιχειρήσεων και επενδυτών να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.

-Στη χώρα μας η παγκοσμιοποίηση δεν συνέβαλε στην καταπολέμηση της διαφθοράς, λόγω της μεγάλης κοινωνικής αντίστασης σε δομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις και στην εν γένει αδυναμία μας να δημιουργούμε αξία και να προσαρμοζόμαστε στο παγκόσμιο περιβάλλον που συνεχώς μεταμορφώνεται.

-Αυτή η αδυναμία προσαρμογής έχει καταστήσει, με φωτεινές εξαιρέσεις, τις επιχειρήσεις μας ανίσχυρες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, με τα γνωστά συνεπακόλουθα

«Η προσπάθεια για μεγαλύτερο πρωτογενές αποτέλεσμα το προσεχές έτος θα βαρύνει κυρίως τα φορολογούμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις» επισημαίνει το ΙΟΒΕ, σημειώνοντας ότι οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 1,84 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, η κυβέρνηση στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ το 2017 από 0,63% φέτος.

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...