Αύξηση των πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα ζητάει ο Μάριο Ντράγκι!

Αύξηση των πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα ζητάει ο Μάριο Ντράγκι!

Περισσότερους πλειστηριασμούς και επέκτασή τους σε όλη την ελληνική Επικράτεια, ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι σε απαντητική επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή.

Αν και ακόμα δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις,  σχετικά με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας που θέλουν  την κυβέρνηση να έχει δεχτεί τον εκπλειστηριασμό 130.000 ακινήτων σε βάθος τετραετίας και ο κ. Ντράγκι έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του, «καθώς τα τελευταία χρόνια σημειώνονταν συχνά διακοπές ή ακυρώσεις πλειστηριασμών, οι ελληνικές αρχές έλαβαν μέτρα προκειμένου να θεσπίσουν ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη διενέργεια τόσο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών όσο και των παραδοσιακών πλειστηριασμών στα δικαστήρια».

Όπως προσθέτει,  «η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι αρχές τις τελευταίες εβδομάδες είναι ευπρόσδεκτη. Απαιτούνται ωστόσο περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας».

Παρά τις προσπάθειες της ΕΚΤ, στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα κοινωνικό κράτος και ο Νόμος Κατσέλη- Σταθάκη, παρέχει προστασία στα πτωχευμένα νοικοκυριά. Ο Μάριο Ντράγκι αφού τόνισε ότι «το επίπεδο προστασίας των ιδιωτών δανειοληπτών που εφαρμόζεται στην Ελλάδα σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο και ιδίως τον νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών (Ν.3869/2010) αποβλέπει στο να καθησυχάσει τις ανησυχίες για την προστασία των ευάλωτων ελληνικών οικογενειών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα ενυπόθηκα δάνειά τους», επεσήμανε ότι η εφαρμογή του νόμου περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, «έχει προκαλέσει σημαντικές ανεπάρκειες στην πράξη. Αυτό αντιβαίνει στον στόχο της ταχείας διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, για παράδειγμα, με τη μη επαρκή αποτροπή των στρατηγικών κακοπληρωτών από την υποβολή αίτησης υπαγωγής τους σε προστασία ή με τον προγραμματισμό ακροαματικών διαδικασιών στο απώτερο μέλλον εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που έχουν κατακλύσει το ελληνικό δικαστικό σύστημα».

Τέλος, αναφερόμενος στην συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών, ο ίδιος, υπογραμμίζει ότι «οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν επομένως τη δέσμευση να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανεπάρκειες στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Μ. Σεντένο: Απόφαση της Ελλάδα η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο

Στα θετικά μηνύματα για την Ελλάδα, που εξέπεμψε το πρώτο Eurogroup που προήδρευσε ο ίδιος, αναφέρθηκε ο Μάριο Σεντένο σε συνέντευξή του στο Bloomberg από το Νταβός της Ελβετίας, τονίζοντας πως τα καλά νέα ήρθαν από την Ελλάδα. Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης της γ΄ αξιολόγησης και προετοιμαζόμαστε για την δ’ και  τελευταία αξιολόγηση.

Ο ίδιος, τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές είναι δεσμευμένες για τις μεταρρυθμίσεις και αυτό είναι πολύ καλό για την πολιτική κυριότητα του προγράμματος. Αναφερόμενος στο θέμα της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο, που αποτελεί και εξεφρασμένο στόχο της κυβέρνησης, ο Μάριο Σεντένο επανέλαβε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις ελληνικές αρχές, «εμείς προετοιμαζόμαστε για μια βιώσιμη διαδικασία μετά από τη λήξη του προγράμματος».

Ρεκόρ χρηματοδοτήσεων και αύξηση επενδύσεων το 2017!

Παρά τις πιέσεις των θεσμών, το ελληνικό πρόγραμμα φαίνεται να αποδίδει, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, που δείχνουν αύξηση των επενδύσεων. Παράλληλα, σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για επενδύσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, φαίνεται ότι το 2017 επετεύχθη ρεκόρ χρηματοδοτήσεων που έφτασαν συνολικά τα 2,5 δις ευρώ.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο χρηματοδοτήσεων που χορηγεί στην Ελλάδα ο οργανισμός παροχής μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε., στα 55 χρόνια δραστηριότητάς του στη χώρα.

Από την ΕΤΕπ καταγράφηκε το προηγούμενο έτος, αυξημένη στήριξη σε όλους τους τομείς με τη μορφή χορήγησης νέων δανείων για υποδομές ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών και για έργα αστικής ανάπτυξης, καθώς και την παροχή εξειδικευμένης χρηματοδοτικής στήριξης προς ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, χορήγησε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους άνω των 817 εκατ. ευρώ στον τομέα των μεταφορών, μεταξύ άλλων για οδικά έργα με σκοπό την ολοκλήρωση σημαντικών αυτοκινητοδρόμων οι οποίοι θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια και θα μειώσουν το κόστος των μεταφορών και τους χρόνους των μετακινήσεων. Παράλληλα χρηματοδότησε την επέκταση κινητών δικτύων νέας γενιάς και την αναβάθμιση 11 αερολιμένων της χώρας.

Χαρίτσης: Οι διεθνείς τράπεζες εμπιστεύονται και πάλι την ελληνική Οικονομία

«Η συμμετοχή της HSBC στο δεύτερο πρόγραμμα Trade Finance Facility και μάλιστα με ένα τόσο υψηλό πόσο που φθάνει τα 134 εκατ. ευρώ δείχνει την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των μεγάλων διεθνών τραπεζών στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τον  χαιρετισμό του στην ετήσια συνέντευξη τύπου της ΕΤΕπ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «Θετικές προοπτικές που επιβεβαιώνονται και από όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες – τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής, το χαμηλό δωδεκαετίας στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων».

 «Το Trade Finance Facility είναι καρπός της πολύ στενής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει στο Υπουργείο Οικονομίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα τελευταία τρία χρόνια. Πρόκειται για ένα στοχευμένο πρόγραμμα που έρχεται να στηρίξει το εξωτερικό εμπόριο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αποτελεί μέρος του συνολικότερου αναπτυξιακού σχεδιασμού που υλοποιούμε και ο οποίος προτάσσει την ενίσχυση των εξαγωγών και τη βελτίωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Χάρη σε αυτή τη συνεργασία με την Τράπεζα, έπεσαν στην ελληνική οικονομία 2 δισ. ευρώ μόνο το 2017, ενώ για την επόμενη τριετία έχουμε ήδη δρομολογήσει ένα “pipe line” έργων ύψους 7 δισ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.  

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, τώρα προετοιμάζονται να ξεκινήσουν μία σειρά από προγράμματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης ιδιωτικών κατοικιών και δημόσιων κτιρίων αλλά και των δήμων.

Αναφερόμενος και στην στενή συνεργασία που υπάρχει με την ΕΤΕπ που επέτρεψε να ενεργοποιηθεί έγκαιρα και το Σχέδιο Γιούνκερ, δήλωσε ότι «είμαστε αυτή τη στιγμή στην κορυφή της Ευρώπης στην αξιοποίηση των πόρων αυτού πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου». Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει ήδη συμβασιοποιήσει έργα άνω του 1,7 δις ευρώ από το Σχέδιο Γιούνκερ που αναμένεται να πυροδοτήσουν επενδύσεις 5,7 δις ευρώ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/318813-Ayxese-ton-pleisteriasmon-se-ole-ten-Ellada-zetaei-o-Mario-Ntragki ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...