Αύξηση 25,2% στις πωλήσεις εκτός καταστημάτων, λόγω ίντερνετ!

Αύξηση 25,2% στις πωλήσεις εκτός καταστημάτων, λόγω ίντερνετ!

Ένδυση-Υπόδηση και Ηλεκτρικές συσκευές οι πρωταγωνιστές της ετήσιας αύξησης του τζίρου!

Ορατή  μείωση των σε σχεδόν όλες τις κατηγορίες προϊόντων, σε ετήσια βάση, δείχνουν τα στοιχεία Μαρτίου που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ. Οι «Πωλήσεις εκτός Καταστημάτων» (+25,2%), διατηρούν τη μεγαλύτερη θετική επίδοση, κυρίως λόγω της κατακόρυφης αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών!

Σύμφωνα με τους αναλυτές για σχεδόν όλες τις κατηγορίες, παρατηρείται είτε αύξηση των εσόδων έναντι του επίσης ανοδικού όγκου της αξίας των πωλήσεων είτε μεγαλύτερη μείωση του τζίρου σε σχέση με την επίσης μειούμενη ποσότητα των πωλούμενων αγαθών.

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΙΝΕΜΥ, οι κυριότερες οικονομικές εξελίξεις για το μήνα Μάρτιο, τόσο στον κλάδο του Εμπορίου όσο και στην ελληνική οικονομία εν γένει, είναι η μηνιαία υποχώρηση/ετήσια αύξηση του εποχικά διορθωμένου τζίρου – εκτός καυσίμων – στο Λιανικό Εμπόριο, η καταγραφή θετικού ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης (Εργάνη) στον ιδιωτικό τομέα, η μηνιαία /ετήσια αύξηση του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών, η  μηνιαία /ετήσια μείωση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών/απλήρωτων συναλλαγματικών, η μηνιαία /ετήσια υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας και η οριακή μηνιαία /ετήσια αύξηση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή/επιπέδου τιμών.

Αναλυτικότερα, μηνιαία υποχώρηση του εποχικά διορθωμένου – εκτός καυσίμων – ΔΚΕ στο Λιανικό Εμπόριο σημειώθηκε στη διάρκεια του Ιανουαρίου 2018, μία εξέλιξη που οφείλεται και στην εποχική επίδραση – σύγκριση με Δεκέμβριο 2017, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφεται άνοδος των πωλήσεων. Στη διάρκεια του πρώτου μήνα του τρέχοντος έτους καταγράφηκε διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, μία εξέλιξη που αποδίδεται τόσο στη μηνιαία υποχώρηση των εξαγωγών όσο και στην αδιάλειπτη τους τελευταίους μήνες διόγκωση των εισαγωγών.

Η εικόνα των εξαγωγών σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017 είναι μεν σαφώς καλύτερη, αντικατοπτρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων, αντισταθμίζεται όμως και πάλι από την υπερισχύουσα αύξηση των εισαγωγών. Όσον αφορά στο ποσοστό ανεργίας, παρατηρείται μία στασιμότητα τους τελευταίους μήνες, καθώς οι οριακές πτωτικές μεταβολές του δεν μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση τόσο της μακροχρόνιας ανεργίας όσο και της αντίστοιχης των νέων (ηλικίες 15-24 ετών).

Το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κινήθηκε το Φεβρουάριο του 2018 σε θετικά επίπεδα, η αστάθεια όμως που εμφανίζει από μήνα σε μήνα και η εκ νέου ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στη εξαγωγή βάσιμων συμπερασμάτων. Τέλος, η σταθερή ετήσια ανοδική πορεία των καταθέσεων συνιστά σημάδι ομαλοποίησης της αγοράς και της οικονομίας εν γένει, ενώ η μηνιαία υποχώρησή τους σε επίπεδο επιχειρήσεων συνδέεται με τη διεκπεραίωση νέων παραγγελιών που συνηθίζεται στην αρχή κάθε σεζόν.

Σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ, μηνιαία υποχώρηση σημείωσε ο εποχικά διορθωμένος ΔΚΕ στο Λιανικό εμπόριο χωρίς τα καύσιμα τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους (Ιανουάριος 2018/Δεκέμβριος 2017: -0,6%), με αποτέλεσμα τη μη κεφαλαιοποίηση της δυναμικής πορείας των πωλήσεων του Δεκεμβρίου 2017. Η ετήσια συγκριτική μεταβολή του δείκτη εξακολουθεί να κυμαίνεται σε θετική τροχιά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα(Ιανουάριος 2018/2017: +0,7%), με σαφώς όμως μικρότερο ρυθμό από εκείνου των μηνών Δεκεμβρίου 2017/2016: +2,1%).

Παράλληλα, από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. συνάγεται το συμπέρασμα πως ο Ιανουάριος του 2018, ο πρώτος μήνας των γενικών χειμερινών εκπτώσεων, συνέβαλε στην τόνωση του όγκου των πωλήσεων, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 (Ιανουάριος 2018/2017: + 1,6%). Αντίθετα, η ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία του εποχικά διορθωμένου όγκου για τον μήνα Δεκέμβριο 2017, αποτέλεσε την κυριότερη παράμετρο της οριακής υποχώρησης των πωλήσεων του Ιανουαρίου σε μηνιαία βάση (Ιανουάριος 2018/Δεκέμβριος 2017: – 0,2%). Συνεπώς, στη διάρκεια του Ιανουαρίου 2018 σημειώθηκε μεν βελτίωση της ετήσιας αξίας πωλήσεων στο Λιανικό Εμπόριο, η μεγαλύτερη όμως αύξηση του όγκου των πωλούμενων αγαθών σηματοδότησε στην πραγματικότητα την πτώση του γενικού επιπέδου των τιμών των προϊόντων.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση αφορά κυρίως τις υποκατηγορίες αγαθών ελαστικότερης ζήτησης, τα οποία διατίθενται με χαμηλότερο για τους καταναλωτές κόστος, λόγω της έναρξης της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου.

Σε ετήσια βάση η μείωση των τιμών γίνεται ορατή σε όλες σχεδόν τις υπό εξέταση υποκατηγορίες, για τις οποίες παρατηρείται είτε μικρότερη αύξηση των εσόδων έναντι του επίσης ανοδικού όγκου της αξίας των πωλήσεων είτε μεγαλύτερη μείωση του τζίρου σε σχέση με την επίσης μειούμενη ποσότητα των πωλούμενων αγαθών.

Ειδικότερα για τα «Πολυκαταστήματα» τόσο η ετήσια όσο και η μηνιαία συρρίκνωση του κύκλου εργασιών τους εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα (-3,5% και -2,1% αντίστοιχα) και έρχεται να προστεθεί στην εν γένει αρνητική πορεία του υποκλάδου για τα έτη 2017/2016 (-1,6%). Κατά τα άλλα, οι πωλήσεις των «Μεγάλων καταστημάτων τροφίμων» σημειώνουν οριακές μεταβολές τόσο σε ετήσια (-0,5%) όσο και σε μηνιαία (+0,4%) συγκριτική βάση, ενώ την αρνητικότερη επίδοση καταγράφουν τα «Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός», εξαιτίας όξυνσης του ανταγωνισμού. Οι πωλήσεις του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους για την εν λόγω υποομάδα είναι μειωμένες τόσο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 (Ιανουάριος 2018/2017: -4,2%) όσο και με το Δεκέμβριο του 2017 (Ιανουάριος 2018/Δεκέμβριος 2017: -4,7%). Στον αντίποδα, στα θετικά καταγράφεται η ετήσια τόνωση του κύκλου εργασιών της «Ένδυσης & Υπόδησης» (+3,3%), ενώ εντυπωσιακή κρίνεται και η ετήσια ανάκαμψη του τζίρου των καταστημάτων «Επίπλων – Ηλ. Ειδών & Οικ. Εξοπλισμού» (Ιανουάριος 2018/2017: +7,7%).

Τέλος, το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ, επισημαίνει ότι για ακόμη έναν μήνα η υποομάδα των «Πωλήσεων εκτός Καταστημάτων» (+25,2%), διατηρεί τη μεγαλύτερη θετική επίδοση, κυρίως λόγω της κατακόρυφης αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών και της ολοένα και πιο διαδεδομένης χρήσης του «πλαστικού» χρήματος.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/327577-Ayxese-25-2-stis-poleseis-ektos-katastematon-logo-internet ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...