Βέμπερ: «Ο Γιούνκερ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν»

Βέμπερ: «Ο Γιούνκερ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν»
«Δεν μπορούμε να πουλήσουμε την ψυχή της Ευρώπης», επισημαίνει ο νέος επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung

Παρέμβαση προς τον Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και την Άνγκελα Μέρκελ, κάνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, νέος επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). «Ο Γιούνκερ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση συνεχίζεται», τονίζει.

Παρά την αυριανή γιορτή της Πεντηκοστής και για τους Καθολικούς, οι διαπραγματεύσεις για τη διαδοχή του Μανουέλ Μπαρόζο στο αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εισέρχονται από αύριο, Δευτέρα σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση.

Ο νεοεκλεγείς επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επιχειρεί παρέμβαση από τις στήλες της κυριακάτικης Frankfurter Allgemeine με αποδέκτη τόσο τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον, όσο και τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι η παράταξή του δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην υποψηφιότητα Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Πάνω από όλα η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»

Απευθυνόμενος στον Βρετανό πρωθυπουργό, υποστηρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία της Ε.Ε. προς μεγαλύτερη εμβάθυνση. «Δεν μπορούμε να πουλήσουμε τη ψυχή της Ευρώπης», λέει χαρακτηριστικά.

Βασικός στόχος της παρέμβασης του Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι σαφώς η αποτροπή μιας εξέλιξης που θα έθετε σε κίνδυνο τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την οποία ως γνωστόν προσπαθεί να παρεμποδίσει η Μεγάλη Βρετανία. Ήδη το Μάρτιο ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε ζητήσει για τα εθνικά κοινοβούλια το δικαίωμα άσκησης βέτο σε θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Όπως προειδοποιεί ο Βέμπερ κάτι τέτοιο θα οδηγούσε την Ε.Ε. «εκ των πραγμάτων σε κατάσταση στασιμότητας».

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, έναν τέτοιο κίνδυνο διαβλέπει ο Βέμπερ στις προσπάθειες που καταβάλει η Γερμανίδα καγκελάριος ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν. Η Άγκελα Μέρκελ σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, επιδιώκει τη συγκατάθεση του Ντέιβιντ Κάμερον για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με παραχωρήσεις.

Κατά την Frankfurter Sonntagsallgemeine, με την παρέμβασή του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος περιορίζει τα διαπραγματευτικά περιθώρια της καγκελαρίου.

«Ο Γιούνκερ ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν»

Σκληρή στάση τηρεί ο Μ. Βέμπερ και σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα Γιούνκερ. Σε ερώτηση για την απειλή του Ντέιβιντ Κάμερον να επιταχύνει τις διαδικασίες διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας του στην Ε.Ε. σε περίπτωση εκλογής του κ. Γιούνκερ στη θέση προέδρου της Κομισιόν, ο Βέμπερ απαντά κατηγορηματικά ότι κανείς δεν θέλει την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε., η ζημιά θα ήταν για όλες τις πλευρές μεγάλη.
«Η Ε.Ε. όμως θα άντεχε την έξοδο καλύτερα απ’ ότι οι Βρετανοί», λέει και καλεί τους ευρωπαίους πολιτικούς να κρατήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στους ευρωπαίους ψηφοφόρους τασσόμενοι υπέρ του Γιούνκερ. «Θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) το 55% των ερωτηθέντων συμφωνούν με την άποψη ότι πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να γίνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ακόμη και στην περίπτωση που χώρες όπως η Μ. Βρετανία απειλούν με την έξοδό τους από την Ε.Ε.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...