Βίαια επεισόδια σε βάρος Ελλήνων ομογενών στο Δημοτικό Συμβούλιο Χειμάρρας

Παρασκευή 01/07/2016 – 20:52Επεισόδια σημειώθηκαν την Πέμπτη στη Χειμάρρα, σε βάρος Ελλήνων ομογενών που είχαν πάει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χειμάρρας για να διαμαρτυρηθούν για καταπατήσεις περιουσιών τους με πρόσχημα την τουριστική ανάπλαση.
Ειδικότερα, άγνωστοι επιτέθηκαν στους πολίτες και τα μέλη του συμβουλίου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένταση.
Το περιστατικό καταδίκασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Αλβανία να ανταποκριθεί στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις: «Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και καταδικάζουμε τα απαράδεκτα περιστατικά άσκησης βίας που διαδραματίστηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χειμάρρας.
Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, καθώς και στις απαιτήσεις που επιβάλλει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, τηρώντας τις δεσμεύσεις της ως προς την ελληνική εθνική μειονότητα και διασφαλίζοντας την προστασία όλων των δικαιωμάτων των μελών της, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του δικαιώματος στην ιδιοκτησία».
Το περιστατικό καταδίκασε και η ΝΔ: «Καταδικάζουμε με απερίφραστο τρόπο την προκλητικά επαναλαμβανόμενη φυσική και ψυχολογική βία προς την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, με αφορμή και τα απαράδεκτα περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χειμάρρας», δήλωσαν η συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Τα δύο στελέχη της ΝΔ τόνισαν ότι η δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων μέσω της παράνομης αλλοίωσης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και της καταχρηστικής εκμετάλλευσης των περιουσιών της ελληνικής εθνικής μειονότητας, δεν συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.
«Καλούμε την Αλβανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο τις προκλήσεις αυτές των παρακρατικών και μη κέντρων, απέναντι σε πολίτες της επικράτειας της. Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό, ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας κρίνεται και από την επιτυχή ανταπόκριση στις διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και περνάει μέσα από την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της», πρόσθεσαν Ντόρα Μπακογιάννη και Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...