Βαρουφάκης: Το δικό μας «όχι» είναι υπέρ του ευρώ

Βαρουφάκης: Το δικό μας «όχι» είναι υπέρ του ευρώ
Οι συζητήσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους συνεχίζονται και «τίποτα δεν έχει λήξει», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στη νέα, άκαρπη  τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, αλλά και το δημοψήφισμα της Κυριακής, εξηγώντας τι σημαίνει το «όχι» της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών της Ευρώζωνης ακολούθησε σήμερα τη «γραμμή Μέρκελ».

«Η κυρία Μέρκελ είπε σήμερα ότι πρέπει να περιμένουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού την Κυριακή. Σήμερα το Eurogroup, ακολούθησε αυτή την γραμμή. Δεν ήταν όλων αυτή η γραμμή. Η Γαλλία εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί παρά το δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του  του ζήτησαν διευκρινήσεις για το δημοψήφισμα, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι τους μετέφερε πως το «όχι» της κυβέρνησης «είναι υπέρ του ευρώ», ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι είναι πολύ καλές.

«Η συνεργασία μου με τον κ. Σόιμπλε είναι ιδιαίτερα καλή», είπε χαρακτηριστικά, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των όσων συμβαίνουν στα Eurogroup και όσων μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

Ακόμη, τόνισε πως είναι σημαντικό να υπάρξει μία συζήτηση επί της βιωσιμότητας της λύσης και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν υπογράφει μία συμφωνία η οποία προσποιείται ότι λύνει το πρόβλημα.

«Η πρώτη πρόταση από τους θεσμούς κατατέθηκε την 25η Ιουνίου»

Σαν βόμβα έπεσε η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι «η πρώτη πρόταση από τους θεσμούς κατατέθηκε την 25η Ιουνίου», αφού όλο αυτό το διάστημα το φως της δημοσιότητας βλέπουν διάφορες προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην ελληνική πλευρά εκ μέρους των δανειστών. Ωστόσο, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ διέψευσε τους θεσμούς λέγοντας: «Μέχρι τότε μόνο εμείς κάναμε προτάσεις» και συνέχισε ρίχνοντας τη μπάλα στο λαό: «Οι πολίτες είναι τελικά αυτοί που αποφασίζουν. Εμείς έχουμε νωπή, λαϊκή εντολή. Είναι άτοπο να δώσουμε στον ελληνικό λαό την πρόταση των θεσμών και να τους πούμε: Αυτή είναι».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης «είναι η συμφωνία. Τη Δευτέρα το πρωί, στο πλαίσιο του Eurogroup, θα πρέπει να βρεθεί μία λύση» είπε και πρόσθεσε: «Εγώ είμαι διατεθειμένος να ξεχάσω τα πάντα», αναφερόμενος στο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών.

«Αυτό που ζούμε είναι πολύ μελανό σημείο για την Ευρώπη και από την πλευρά μας προσπαθούμε νηφάλια να το διαχειριστούμε. Στόχος του σχεδιασμού μας είναι μέχρι τη Δευτέρα να έχει λήξει αυτή η διαδικασία» είπε ο υπουργός Οικονομικών και θέλησε να πείσει τους τηλεθεατές πως «ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η Ελλάδα είναι και θα είναι στο ευρώ. Το θέμα του δημοψηφίσματος είναι αν ο λαός θέλει να παραμείνει στο ευρώ με τη συμφωνία των θεσμών ή με τη δική μας».

Σχετικά με το αν η διαπραγματευτική γραμμή της κυβένρησης θα συνεχίσει να είναι η ίδια, αν η κάλπη την ερχόμενη Κυριακή δείξει «όχι», ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Από την 25η Ιανουαρίου είμαστε μία ομάδα, είμαστε απολύτως ενωμένοι, συνεχίζουμε στην ίδια διαπραγματευτική γραμμή. Είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε σκληρά μέτρα, αρκεί το grexit να φύγει από τη μέση και να μη βρισκόμαστε σε λίγους μήνες στο ίδιο σημείο πάλι».

Τέλος, ο ΥΠΟΙΚ, συγκρίνοντας την Ελλάδα με την Κύπρο, δήλωσε: «η Κύπρος είχε τραπεζικό πρόβλημα. Στην Ελλάδα οι τράπεζες δεν είχαν πρόβλημα ρευστότητας. Σε περίπτωση συμφωνίας, η ΕΚΤ πατά ένα κουμπί, αυξάνεται ο ELA και οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ξανά χρήματα», όπως υποσχέθηκε…



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...