Βασιλειάδης: «Να προστατέψουμε τις Εθνικές, παραμένει ο κίνδυνος για Grexit»

Βασιλειάδης: «Να προστατέψουμε τις Εθνικές, παραμένει ο κίνδυνος για Grexit»

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μίλησε για την «διαμάχη» της FIBA με την Euroleague, που επηρεάζει τις Εθνικές ομάδες, αλλά και το Grexit στο ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά όσα τόνισε:

«Δίνουμε μια μικρή μάχη. Καταφέραμε από την προηγούμενη σύνοδο Υπουργών να θέσουμε στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το θέμα του πού πηγαίνει ο ευρωπαϊκός αθλητισμός, ιδίως από το πρίσμα της διαμάχης μεταξύ της μίας ομοσπονδίας, της FIBA και ενός ιδιωτικού οργανισμού, της Euroleague.

Αυτό το θέμα τέθηκε από τη βουλγαρική προεδρία και σήμερα αποτέλεσε ένα από τα σημεία συζήτησης. Νωρίτερα είχε προηγηθεί ένα γεύμα των Υφυπουργών αθλητισμού με την παρουσία του προέδρου της UEFA και γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για το ευρωπαϊκό αθλητικό οικοδόμημα. Είναι συμφωνημένο και νομοθετημένο και έχει μια πυραμιδωτή δομή με σεβασμό στις εθνικές ομάδες και στην ανεξαρτησία του αθλητικού κινήματος. 

Παρ’ όλα αυτά, οι οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν σαφέστατα όλο το ευρωπαϊκό αθλητικό οικοδόμημα. Η ασυδοσία των κεφαλαίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημιουργεί πολύ μεγάλες ανισότητες στην εξέλιξη του αθλητικού μοντέλου, αλλά κυριότερα η δομή των πρωταθλημάτων, που επηρεάζει και το αθλητικό οικοδόμημα όπως το ξέρουμε, όπως το μάθαμε και που είναι με βάση τους κανόνες της διεθνούς ολυμπιακής επιτροπής. Είναι πολύ σημαντικό που επιτέλους μιλάμε γι’ αυτό το πράγμα».

Για τη «διαμάχη» της FIBA με την Euroleague και την πίεση που θα μπορέσουν να ασκήσουν οι Υπουργοί Αθλητισμού: «Τα περιθώρια παρέμβασης μέσα στο αθλητικό κίνημα νομοθετικά είναι περιορισμένα. Εμείς εκφράζουμε και την άποψη των πολιτών των κρατών – μελών. Είναι σημαντική η διασφάλιση των εθνικών ομάδων. Είναι σημαντικό, επειδή αφορά το σύνολο των πολιτών, το σύνολο της χώρας, ανθρώπους που έχουν βγει μέσα από ένα κρατικά υποστηρικτικό αθλητικό οικοδόμημα. Αυτό είναι σημαντικό για την εξέλιξη του αθλήματος. Επομένως, τουλάχιστον σε διακηρυκτικό επίπεδο, θα πρέπει να παρθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να γίνουν οι συνθέσεις, ώστε κατ’ αρχήν να προστατέψουμε τις εθνικές ομάδες, χωρίς να βάλουμε τους αθλητές μας στη μέση. Είναι κάτι για την προστασία των αθλητών.

Εν συνεχεία υπάρχει η συζήτηση για το όλο αθλητικό οικοδόμημα. Το έθεσε πολύ ωραία και η UEFA. Η ελευθερία στην κίνηση των κεφαλαίων, ο οικονομικός έλεγχος, προσπαθεί να τον βάλει η UEFA σε όλες τις χώρες. Κακά τα ψέματα, είμαστε πίσω και πολλές φορές δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε παρεμβάσεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρθούν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Για την κυβέρνησή μας, αυτό είναι κομβικό, γιατί αφορά στην ανάπτυξη του ίδιου του αθλήματος. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε και το θέσαμε στην κεντρική ευρωπαϊκή ατζέντα. Το σημαντικό είναι ξεκινήσει η συζήτηση και να υπάρξουν αποφάσεις σύντομα».

Για το πώς αντιμετωπίζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο σ’ αυτή τη συζήτηση: «Μην φανταστείτε ότι τα προβλήματα στην Ευρώπη είναι πολύ διαφορετικά. Για παράδειγμα, βρισκόμουν προχθές με τον Πορτογάλο ομόλογό μου. Οι οπαδοί της Σπόρτινγκ προκάλεσαν απίστευτα επεισόδια. Σε όλη την Ευρώπη, τα προβλήματα είναι ίδια και είναι αποτέλεσμα της οικονομικής στρέβλωσης που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και οδηγούν σε ανταγωνισμό χωρίς όρους. Πρέπει να μπουν κανόνες και η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι αρωγός σε ένα εξορθολογισμό και στο να κυριαρχήσουν οι αρχές της σωστής διοίκησης. Γι’ αυτό δίνουμε τη μάχη για να παρθούν αυτές οι πρωτοβουλίες».

Για το αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος… Grexit στο ποδόσφαιρο: «Θα υπάρχει πάντοτε, όσο οι κανόνες διακυβεύονται. Είμαστε υπό έλεγχο, υπό εποπτεία. Γίνονται πολλά στρεβλά πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πρέπει να προσπαθήσουν ειδικά οι παράγοντες του ποδοσφαίρου και η αθλητική οικογένεια με την αρωγή τη δική μας».

Πηγή: Filathlos.gr

Πηγή: http://www.kontranews.gr/SPOR/332743-Basileiades-Na-prostatepsoyme-tis-Ethnikes-paramenei-o-kindynos-gia-Grexit ΣΠΟΡ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...