Βελτίωση του Οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, βλέπει η Ευρώπη!

Κομισιόν

Κόντρα στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική Οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βλέπει νέα βελτίωση στο οικονομικό κλίμα, τον Αύγουστο, μετά από αυτή του Ιουλίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Κομισιόν, ο  δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) ανέβηκε στις 92,5 μονάδες, τον Αύγουστο, 1,6 μονάδες υψηλότερα από τα αποτελέσματα του  Ιουλίου και 2,8 μονάδες υψηλότερα από το 89,7 του Ιουνίου. Την ώρα που το καλοκαίρι συνέχισε να βελτιώνει την απόδοση της ελληνικής Οικονομίας,  στην υπόλοιπη  Ευρωζώνη των 19, οι ρυθμοί της Οικονομίας πέφτουν με τον  ESI να μειώνεται στις 103,5 μονάδες, μία μονάδα χαμηλότερα από τις 104,5 του Ιουλίου. Παράλληλα, το οικονομικό κλίμα έπεσε και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, των 27, όπου ο δείκτης έπεσε στις 103,8 μονάδες από τις 104,7 τον Ιούλιο.

Κατανάλωση, βιομηχανία και λιανεμπόριο, στήριξαν την ελληνική Οικονομία το καλοκαίρι, με τους σημαντικότερους σε όγκο, κλάδους να λαμβάνουν σημαντική ένεση και από τον Τουρισμό.  Συγκεκριμένα, στη βιομηχανία, ο σχετικός δείκτης ανέβηκε στις -5,1 μονάδες, αυξημένος κατά 2,2 μονάδες από τον Ιούλιο, στις κατασκευές ανέβηκε στο  -52,5  που  είναι μία βελτίωση 3,2 μονάδων από τον προηγούμενο μήνα και στις υπηρεσίες κατεγράφη σημαντική βελτίωση με τον σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει στο -4,0 από το -8,3 του Ιουλίου.  Σημαντική ενίσχυση από τον Τουρισμό εκτιμάται πως πήρε το λιανεμπόριο, που εν μέσω τουριστικής περιόδου, ο δείκτης αυξήθηκε στις 9,3 μονάδες από τις 8,2 του προηγούμενου μήνα. Αντίθετα, ο δείκτης  καταναλωτικής εμπιστοσύνης συρρικνώθηκε στο -70,1 από -69,2 τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η επιδείνωση του κλίματος στην Ευρωζώνη, διέψευσε τους οικονομικούς αναλυτές, καθώς ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ξένου μέσου, αυτό αποτελεί ένδειξη πως οι συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος,  συνεχίζονται και θα φτάνει στις ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Την ώρα, που η κίνηση στην ελληνική αγορά φαίνεται να κινήθηκε ανοδικά, κόντρα στο «ρεύμα» που παρέσυρε την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, επιδείνωση στην Ευρωζώνη ήταν επακόλουθο της σημαντικής εξασθένησης της εμπιστοσύνης των επιχειρηματικών κλάδων, με εξαίρεση του κατασκευαστικού.

Η τάση συρρίκνωσης, κατεγράφει στις τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ακόμα και στην αγορά της Γερμανίας με -1,1, στην Ολλανδία με μείωση 3,6, στην γειτονική  Ιταλία με -2,1 και στην Ισπανία  με -1,5. Από την άλλη πλευρά, από τις πεντάδα των ισχυρότερων οικονομικών της Ευρωζώνης την διαφορά κάνει η Γαλλία που ο δείκτης οικονομικού κλίματος, αυξήθηκε κατά 0,8.    

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...