Βελτίωση του κλίματος στην αγορά βλέπουν τα στελέχη των επιχειρήσεων

Πέμπτη 07/07/2016 – 22:42

Θετικά μηνύματα για την ελληνική αγορά, στέλνουν οι «καπετάνιοι» της ελληνικής αγοράς, οι Διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs), που συμμετείχαν στην τριμηνιαία έρευνα για την Οικονομία, της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), που πραγματοποιείτε,  σε συνεργασία με την ICAP Group.  Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (General Index) το β’ τρίμηνο του 2016 σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 123 μονάδες, με τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων να βλέπουν στροφή του κλίματος.

 «Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο 2ο τρίμηνο του 2016 σημείωσε αξιόλογη άνοδο και διαμορφώθηκε στις 123 μονάδες έναντι 114 του προηγούμενου τριμήνου», δήλωσε ο πρόεδρος της  ΕΑΣΕ και  Διευθύνων Σύμβουλος της  ICAP Νικήτας Κωνσταντέλλος.

 Όπως τονίζεται από την ΕΑΣΕ, η επαναφορά του δείκτη στην ανοδική τάση που είχε διαμορφωθεί, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο θετικό κλίμα από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος που συμφωνήθηκε με τους δανειστές παρά την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την έκβαση του δημοψηφίσματος στην Μ.Βρετανία.

Από την άλλη, πλευρά, οι CEOs εκφράζουν τον προβληματισμό τους για ζητήματα όπως η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά εργασίας ειδικότερα των εξειδικευμένων στελεχών που έχουν καθοριστική επίδραση στην οικονομία.

 Η ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει ανοδική πορεία του δείκτη ειδικά στις μικρές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ο δείκτης παρέμεινε σχεδόν στάσιμος. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (Current status Index) σημείωσε αύξηση και διαμορφώθηκε στις 114 μονάδες έναντι 103 το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης προσδοκιών (Expectation Index) κινήθηκε ανοδικά στις 132 μονάδες έναντι 124 μονάδων του προηγούμενου τριμήνου.  
Η έρευνα γίνεται σε δείγμα 3.020 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων, την περίοδο 15/06/2016 έως 30/06/2016.  
Σύμφωνα με τα στοιχεία,  έξι στους δέκα CEOs είναι διχασμένοι σχετικά με την επίδραση που θα έχει στην οικονομία το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι θα έχει θετική επίδραση και άλλοι πιστεύουν ότι η επίδραση θα είναι αρνητική. Παράλληλα, το 60% πιστεύουν ότι στους επόμενους 18 μήνες στην εγχώρια αγορά εργασίας θα δημιουργηθούν μεν νέες ευκαιρίες και ζήτηση για εξειδικευμένα στελέχη, αλλά σε μικρό βαθμό.

Στο καυτό θέμα της απασχόλησης, ο σχετικός δείκτης σημείωσε άνοδο στις 104 μονάδες έναντι 96 το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά μόνο το 35% των στελεχών δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι αυξημένος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ ειδικά για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό αυξάνεται σε 46%.

Ο πρόεδρος της  ΕΑΣΕ, Νικήτας Κωνσταντέλλος, τόνισε πως «σημαντική συμβολή στην άνοδο του δείκτη είχε η πρόσφατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του νέου προγράμματος, που τερματίζει μια περίοδο αβεβαιότητας».

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει πως, «παραμένει καθοριστικής σημασίας η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων χωρίς αναβολές και καθυστερήσεις που θα οδηγήσει σε σταδιακή βελτίωση των συνθηκών της Ελληνικής οικονομίας».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...