Βενετία 2014: Χρυσός Λέοντας για το «Περιστέρι» του Ρόι Άντερσον

Βενετία 2014: Χρυσός Λέοντας για το «Περιστέρι» του Ρόι Άντερσον
Αναλυτικά τα βραβεία του 71ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
Μπορεί ο Τζέιμς Φράνκο –που εμφανίστηκε στην παραλαβή του παρασκευιάτικου τιμητικού (του) βραβείου Visionary Jaeger-LeCoultre με ξυρισμένο κεφάλι, μουστάκι και ανοιχτό πουκάμισο τύπου ’70– να κινηματογράφησε την τελετή, με σκοπό, λέει, να τη χρησιμοποιήσει στο «Zeroville», την επερχόμενη σκηνοθετική του δημιουργία για έναν άνδρα κολλημένο με το σινεμά, η μεγάλη, ωστόσο, τελετή λήξης της φετινής 71ης Μόστρα δεν έτυχε τέτοιας… περιποίησης από κανέναν.

 Σε ένα κατάμεστο Παλάτσο ντελ Τσίνεμα, και με οικοδέσποινα –και πάλι, μετά την τελετή έναρξης– τη μελαχρινή ιταλίδα ηθοποιό Λουίζα Ρανιέρι, ο Χρυσός Λέοντας της διοργάνωσης για την καλύτερη ταινία απονεμήθηκε, όπως οι περισσότεροι περίμεναν (ή μήπως ήλπιζαν;), στο ανάδελφο φιλμ «Ένα περιστέρι κάθισε σε ένα κλαδί αναλογιζόμενο την ύπαρξη» του 71χρονου σουηδού auteur Ρόι Άντερσον. Μια δίκαιη απόφαση, για μια πραγματικά σπάνια ταινία που ακροβατεί μεταξύ σουρεαλιστικού χιούμορ, βαθιάς ανθρωπιάς και… αναπόφευκτης μελαγχολίας. 

Επίσης όχι αναπάντεχα, ο Αργυρός Λέοντας της φετινής Μόστρα για την καλύτερη σκηνοθεσία κατέληξε στα χέρια του Αντρέι Κοντσαλόφσκι για το ημι-ντοκιμενταρίστικο «ανθρωπιστικό» δράμα του «Οι λευκές νύχτες του ταχυδρόμου». Εξαιρετική επιστροφή για τον μεγάλο ρώσο βετεράνο.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Τζόσουα Όπενχαϊμερ «The Look of Silence», το οποίο έρχεται ως «σίκουελ» του υποψήφιου για Όσκαρ «The Killing Act» (2012) και εστιάζει επίσης στα εγκλήματα εθνοκάθαρσης που διαπράχθηκαν στην Ινδονησία από τους παραστρατιωτικούς Πανκασίλα στα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Τα Κύπελλα Βόλπι (δηλαδή, των αλεπούδων) για την ερμηνευτική δεινότητα των ηθοποιών απονεμήθηκαν στην 35χρονη Ιταλίδα Άλμπα Ρορβάτσερ για την ερμηνεία της στο δράμα του Σαβέριο Κοστάντσο «Hungry Hearts» και στον συμπρωταγωνιστή της, Αμερικανό Έινταμ Ντράιβερ. Μια σπάνια «διπλή» επίδοση για ευρωπαϊκό φεστιβάλ.

Νικητής του βραβείου Χρυσή Osella για το καλύτερο σενάριο αναδείχτηκε το ρεαλιστικό δράμα «Ιστορίες» (Ghesseha) της Ιρανής Ρακσάν Μπανί-Ε’τεμάντ, ενώ το ειδικό βραβείο της επιτροπής απονεμήθηκε στον πρωτοεμφανιζόμενο τούρκο σκηνοθέτη Καάν Μουτζέτσι για το δράμα ενηλικίωσης «Sivas», μια γερμανοτουρκική συμπαραγωγή. O 11χρονος, όμως, που πρωταγωνιστεί στην ταινία του Μουτζέτσι «έχασε» το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού «Μαρτσέλο Μαστρογιάνι»… Το κέρδισε, δικαιότατα, ο 13χρονος Γάλλος Ρομάν Πολ για την εξαιρετική ερμηνεία του στο «Τελευταίο χτύπημα του σφυριού» της Αλίξ Ντελαπόρτ.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...