Βερολίνο: Προσοχή, κίνδυνος νέας παγκόσμιας κοικονομικής κρίσης!

Βερολίνο: Προσοχή, κίνδυνος νέας παγκόσμιας κοικονομικής κρίσης!

Περισσότερη λιτότητα για να γλυτώσουμε μία νέα κρίση προτείνει το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

«Κόκκινο συναγερμό» ηχεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, για την πιθανότητα μίας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που σύμφωνα με τους αναλυτές, θα γεννηθεί από την αύξηση του χρέους και μια νέα «φούσκα» στις τιμές των ακινήτων! Σε μία δύσκολη περίοδο για τη Γερμανία, που επί τρεις μήνες αποτυγχάνει να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση, το υπουργείο στην έκθεση του για την Οικονομία (Δεκέμβριος 2017), προειδοποιεί για τον πραγματικό κίνδυνο και τις μεγάλες επιπτώσεις μίας νέας πιθανής κρίσης, προτείνοντας ως «φάρμακο» περισσότερη λιτότητα!

Σύμφωνα με το πρώην επιτελείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μόνη διέξοδος, είναι η μείωση του χρέους του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, μέσω νέων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία. Βέβαια δεν μιλάει ειδικά για την Ελλάδα, ή τη Γερμανία, αλλά για όλη την Ευρώπη. Αυτό δείχνει ότι μπορεί ο κ. Σόιμπλε να έχει φύγει από το υπουργείο και να έχει αναλάβει την προεδρία της Μπούντεσταγκ, αλλά η επιρροή του στο ΥΠΟΙΚ, είναι ακόμα δυνατή.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «το παγκόσμιο χρέος βρίσκεται σε χωρίς προηγούμενο επίπεδο και τελευταία, συνεχίζει να αυξάνεται. Παρόμοια, αυξάνονται οι τιμές των περιουσιακών αξιών, όπως των μετοχών και των ακινήτων». Επίσης αναφέρεται ότι «η σύνδεση του υψηλού χρέους και των υψηλών τιμών των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να αναγνωρισθεί ως ένας κίνδυνος για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την πραγματική οικονομία».

Σύμφωνα με τα διαγράμματα, που περιλαμβάνει η έκθεση, η οικονομία τείνει προς την ταυτόχρονη εκτίναξη των του παγκόσμιου χρέους και των της περιουσίας ανά νοικοκυριό στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Ειδικά των τιμών στα ακίνητα της Γερμανίας ήταν τεράστια, μετά το 2010, κάτι που επισημαίνεται στην έκθεση.

Αμέσως μετά την «τρομάρα», οι αναλυτές, δίνουν την λύση. Προτείνουν μία  συνταγή αυστηρής λιτότητας, που τις λένε μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, λένε πως μία σταθερή μακροοικονομική πολιτική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να μειώσουν αυτό τον κίνδυνο.

Όπως είναι γνωστό, οι Γερμανοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι «ο κίνδυνος μίας ανανεωμένης κρίσης θα μπορούσε να αυξηθεί, αν καθυστερήσει η διαδικασία με την οποία θα καταστούν ανθεκτικές οι οικονομίες».

Από την έκθεση δεν λείπει και μία μπηχτή προς την χαλαρή οικονομική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ υπό την ηγεσία του Μάριο Ντράγκι. Όπως αναφέρεται σχετικά, «η επεκτατική νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών οδήγησε σε υψηλή ρευστότητα και εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια». Με αυτόν τον τρόπο, οι επενδυτές αναλαμβάνουν υψηλά ρίσκα. Όπως είναι και οι τιμές των μετοχών και των ακινήτων που αυξήθηκαν.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη σε αυτό το σενάριο, καθώς, «μπορούν τα κράτη και ο ιδιωτικός τομέας να δανείζονται με πολύ χαμηλά επιτόκια». Άμεσο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη λογική των Γερμανών, είναι  να μειώνεται η πίεση για μείωση του χρέους των κρατών και του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, από το γερμανικό υπουργείο τονίζεται πως μια προσαρμογή στη νομική πολιτική θα έπρεπε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα υπερχρεωμένα κράτη και στον ιδιωτικό τομέα”. Αυτό σημαίνει πως “πρέπει να μειωθούν τα χρέη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα μέσω οικονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/316255-Berolino-Prosoche-kindynos-neas-pagkosmias-koikonomikes-krises ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...