Βιβλίο «Η αυτιστική μας συμπεριφορά» Παρουσίαση για γονείς

Η βασική ιδέα που περιγράφεται στο βιβλίο «Η αυτιστική μας συμπεριφορά» είναι ότι όλοι έχουμε αυτισμό (συγκεκριμένα αυτιστική τάση) ο οποίος εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους σε διάφορες στιγμές ή περιόδους της ζωής μας και ανάλογα με διάφορες συνθήκες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε από έντονα ψυχοπιεστικά γεγονότα είτε από νευρολογική ή άλλη διαταραγμένη κατάσταση υγείας είτε από συνδυασμό αυτών των καταστάσεων.

Με βάση αυτή τη θεωρία οι άνθρωποι με αυτισμό μοιάζουν πολύ περισσότερο στη συμπεριφορά τους από όσο τελικά νομίζουμε με τους υγιείς ανθρώπους. Μπορούμε να πούμε όμως ότι και οι θεωρούμενοι υγιείς άνθρωποι εκδηλώνουν πάρα πολλές συμπεριφορές αυτιστικού τύπου στην καθημερινή τους ζωή.

Το βιβλίο έχει τρεις βασικούς στόχους:

Α) Αρχικά επιχειρεί να παρουσιάσει στον αναγνώστη την ανάπτυξη της θεωρίας περί ύπαρξης δυο νευρωνικών δικτύων που λειτουργούν ταυτόχρονα και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας στον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνα για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι φυσικοί νόμοι (π.χ. ο νόμος αδράνειας της ύλης) φαίνεται να επιδρούν καταλυτικά στις εσωτερικές μας διεργασίες κάνοντας τη διαδικασία πνευματικής ανάπτυξης και κοινωνικής προσαρμογής, κοπιαστική και δύσκολη. Αυτό το δύσκολο δρόμο είναι που οι άνθρωποι με αυτισμό αποφεύγουν ή αρνούνται με διάφορους τρόπους να ακολουθήσουν.

Β) Υποδεικνύει με παραδείγματα της καθημερινής ζωής πολλά σημεία που η συμπεριφορά των ανθρώπων με αυτισμό προσεγγίζει τη συμπεριφορά των θεωρούμενων υγιών ανθρώπων. Με αυτή τη διαδικασία ερμηνεύονται και κατά το συγγραφέα δίνονται επαρκείς απαντήσεις σε διάφορα καθημερινά ερωτήματα σχετικά με την αυτιστική συμπεριφορά. Στο βιβλίο περιγράφονται οι στιγμές που οι θεωρούμενοι υγιείς άνθρωποι εκδηλώνονται «αυτιστικά» και ερμηνεύονται με μια διαφορετική προσέγγιση οι συμπεριφορές των ανθρώπων με αυτισμό. Το βιβλίο αναφέρει με καθημερινά παραδείγματα αυτές τις ομοιότητες που τελικά είναι περισσότερες από τις διαφορές και δείχνει ότι ο αυτισμός είναι κάτι συνηθισμένο που όλοι έχουμε ροπή προς αυτό αλλά κάποιοι άνθρωποι το εκδηλώνουν ανεξέλεγκτα για διάφορους λόγους και χαρακτηρίζονται τελικά αυτιστικοί.

Γ) Εντοπίζονται και αναφέρονται ορισμένα σημαντικά κοινά στοιχεία που συναντούμε σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων καταστάσεων
• είτε υπό συνθήκες υγείας: καθημερινή συμπεριφορά, συνήθειες, ρουτίνες
• είτε υπό συνθήκες διαταραγμένης ή ανώριμης κατάστασης: αυτισμός, διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, δυσλεξία, ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, προβλήματα λόγου, νοητική καθυστέρηση, άνοια, εξαρτήσεις, εθισμοί.
Με τον τρόπο αυτό ερμηνεύεται εν μέρει και το γιατί πολλές διαταραχές μοιάζουν ως προς κάποια χαρακτηριστικά τους.

Διευκρινίζεται ότι σε αυτό το βιβλίο δίνονται ερμηνείες με βάση μια διαφορετική θεωρία, για βασικά ερωτήματα, με στόχο την καλύτερη κατανόηση ορισμένων διαταραχών αλλά δεν αναφέρονται σχετικές τεχνικές παρέμβασης και αποκατάστασης. Προτρέπεται ο αναγνώστης να κοιτάξει τον αυτισμό αλλά και πολλές από τις υπόλοιπες νευροαναπτυξιακές ή αναπτυξιακές διαταραχές από διαφορετική οπτική γωνία.

Πολλές φορές αλλάζοντας τον τρόπο που προσεγγίζουμε μια κατάσταση πετυχαίνουμε να την κατανοήσουμε βαθύτερα και να λειτουργήσουμε αποτελεσματικότερα. Συνειδητοποιώντας πόσο «αυτιστικά» λειτουργούμε όλοι εμείς οι θεωρούμενοι υγιείς άνθρωποι ίσως καταλάβουμε περισσότερο τι βιώνει ένα παιδί με αυτισμό ή άλλη παθολογική κατάσταση στην καθημερινή του ζωή.

Το βιβλίο «Η αυτιστική μας συμπεριφορά» συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΙΒΙΤΣΙΑΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ – ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
ISBN 978-960-93-5143-0 ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΗ σελ 220



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...