Βιοδείκτες: Εξατομικευμένη θεραπεία καρκινοπαθών, εξοικονόνηση πόρων στον ΕΟΠΥΥ

Βιοδείκτες: Εξατομικευμένη θεραπεία καρκινοπαθών, εξοικονόνηση πόρων στον ΕΟΠΥΥ
Οι εξετάσεις μπορούν να δείξουν εάν ο ασθενής πάσχει από ένα συγκεκριμένο τύπο καρκίνου – Το κόστος για την εξέταση του βιοδείκτη RAS κυμαίνεται από 50 έως 250 ευρώ – Αναγνωρίστηκε και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ

Ένας από τους πιο σημαντικούς κρίκους της διαγνωστικής αλυσίδας στην οποία «μπλέκονται» οι καρκινοπαθείς, η εξέταση για τους βιοδείκτες έρχεται στο προσκήνιο, μέσα από τα ευρήματα μελέτης. Τη σπουδαιότητα της εξέτασης βιοδεικτών από θεραπευτικής, αλλά και από οικονομικής πλευράς ανέδειξε πρόσφατη έρευνα του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Κυριάκου Σουλιώτη, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών IPSOS Healthcare.

Στόχος της έρευνας ήταν να αποτυπώσει την άποψη αντιπροσωπευτικού αριθμού Ελλήνων ογκολόγων (το δείγμα αποτέλεσαν 100 επιστήμονες, δίνοντας προσωπικές συνεντεύξεις) για την κλινική και οικονομική αξία των εξετάσεων βιοδεικτών. Οι βιοδείκτες είναι οργανικές ουσίες, όπως κύτταρα, πρωτεΐνες και γονίδια, που υποδεικνύουν συγκεκριμένες βιολογικές διαδικασίες. Οι εξετάσεις για βιοδείκτες μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη νόσο του ασθενούς, όπως για παράδειγμα εάν ο ασθενής πάσχει από ένα συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, πχ μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου, καρκίνο μαστού ή μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα, ώστε αναλόγως να καθοριστεί το θεραπευτικό σχήμα.

Πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο για τους ογκολόγους

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το σύνολο των ογκολόγων δήλωσε ότι ζητεί τη διενέργεια εξέτασης βιοδεικτών από τους ασθενείς του, ενώ η συντριπτική πλειονότητα (90%) ανέφερε ότι η μη διενέργεια της εξέτασης βιοδείκτη RAS επηρεάζει τη θεραπευτική τους προσέγγιση. Οι ασθενείς αυτοί θα ωφεληθούν από την εξατομικευμένη θεραπεία, συμβάλλοντας κατ’ επέκταση στην ορθή κατανομή των περιορισμένων πόρων του ΕΟΠΥΥ και στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης γενικότερα.

Σημειωτέον ότι αυτή η σωτήρια για τη ζωή των ασθενών εξέταση μόλις πρόσφατα αναγνωρίστηκε -και συνεπώς αποζημιώνεται- από τον ΕΟΠΥΥ. Το κόστος για την εξέταση του βιοδείκτη RAS κυμαίνεται από 50 έως 250 ευρώ. Ωστόσο, ελάχιστα εργαστήρια είναι πιστοποιημένα να διενεργούν την εξέταση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και Διευθυντή του Τμήματος Παθολογικής Ογκολογίας του Γ.Ν. Λάρισας, κ. Αθανάσιο Αθανασιάδη, σε όλη τη χώρα τα πιστοποιημένα εργαστήρια είναι 12, με τα τέσσερα εξ αυτών στη Θεσσαλονίκη, τα έξι στην Αθήνα και από ένα στη Λάρισα και στο Ηράκλειο. Την ίδια ώρα, τα πανεπιστημιακά εργαστήρια δεν προχωρούν στη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ υπάρχει σχετική πρόβλεψη που μπορεί να το επιτρέψει.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...