«Βιώσιμο το ελληνικό χρέος», ξεκαθαρίζει η Κομισιόν

«Βιώσιμο το ελληνικό χρέος», ξεκαθαρίζει η Κομισιόν

Θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας, στέλνουν και σήμερα οι θεσμοί. Στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η Κομισιόν εκτιμά σημαντική μείωσή του σε βάθος χρόνου, ενώ δίνει στοιχεία και για τη σημαντική μείωση στις πληρωμές που θα πρέπει να κάνει κάθε χρόνο η Ελλάδα στους δανειστές.  Παράλληλα, ο διεθνής Οίκος αξιολόγησης Moody’s αποτιμά θετικά τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, ενώ τονίζει πως το ελληνικό χρέος είναι σε βιώσιμο μονοπάτι.

Βιώσιμο χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος η Κομισιόν μετά τις αποφάσεις του Eurogroup. Σύμφωνα με την Ανάλυση Βιωσιμότητας (DSA) που περιλαμβάνεται στην έκθεση συμμόρφωσης της τέταρτης αξιολόγησης, το ελληνικό δημόσιο χρέος, υποχώρησε από το 180,8% το 2016 στο 178,6% το 2017 και αναμένεται να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο από το 2019 και μετά.  Οι προβλέψεις του DSA υποθέτουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνει τις  ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, ώστε στο τέλος του έτους θα έχει εξοφλήσει όλες τις εναπομείνασες οφειλές, μετά και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, των 15 δις ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν:

Για την εξέλιξη του χρέους εκτιμάται ότι:

Έτος             Προ Eurogroup       Νέα μέτρα  

 

  • 2050                       124,9%                  106,6%

  • 2060                          127%                         96,8%

Σχετικά με τις ετήσιες δαπάνες του Κράτους, προβλέπεται σημαντική μείωση, μετά την εφαρμογή των μέτρων:

         Έτος        Προ Eurogroup        Νέα μέτρα 

  • 2018                       21,8%                    21,8%

  • 2020                          9,6%                          9,4%

  • 2030                       15,4%                         11,1%

  • 2050                      25,6%                         18,4%

  • 2060                      28,1%                         19,8%

 

Στο δύσκολο κομμάτι, της επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, η ανάλυση υποθέτει ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του 3,5% το 2018. Αναμένεται να διατηρηθεί  πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022. Εν συνεχεία, το πλεόνασμα αναμένεται να μειώνεται κατά 0,5% ετησίως, για να διαμορφωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2025.

Τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βλέπουν αύξηση του κόστους δανεισμού το επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, στα επιτόκια της αγοράς υπολογίζεται αύξηση από το 4,1% το 2019 στο 5,4% το 2030 και στο 5,1% το 2060. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το μέσο επιτόκιο αναχρηματοδότησης εκτιμάται στο 5,1%.

Σε αυτό το πλαίσιο, πολύτιμη βοήθεια αναμένεται να δώσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας που χτίζουν κυβέρνηση και θεσμοί. Εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει σταδιακά μέρος από το μαξιλάρι διαθεσίμων, ούτως ώστε να καλύπτει μερικώς τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους της. Εκτιμάται έτσι ότι το μαξιλάρι διαθεσίμων από τα 24,1 δις ευρώ τον Αύγουστο, αλλά θα περιοριστεί έως τα 12 δις ευρώ έως το 2022. Τότε είναι που ολοκληρώνεται και η δύσκολη περίοδος των υψηλών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5%).

Βάσει των υποθέσεων της ανάλυση, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 188,6% το 2018, στο 169,9% το 2020, στο 136,6% το 2030 και στο 127% το 2060. Παράλληλα, η αύξηση του ΑΕΠ, αναμένεται πως θα κάνει ευκολότερη και την κάλυψη των δόσεων της χώρας προς τους δανειστές. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης προβλέπονται στο 21,8% του ΑΕΠ το 2018, προτού υποχωρήσουν στο 9,6% το 2020. Οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου μετά το 2020, φτάνοντας το 28,1% το 2060.

Σε κάθε περίπτωση, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του βάρους του χρέους στην ελληνική Οικονομία, είναι επαρκή για να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα σύμφωνα με το βασικό σενάριο, καθώς οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και ευθυγραμμίζονται με το ανώτερο όριο του 20% ακόμα και μακροπρόθεσμα.

Moody’S: Το χρέος είναι σε βιώσιμο μονοπάτι.

Θετική  χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος ο οίκος αξιολόγησης  Moody’s σε νέα έκθεση του για την ελληνική Οικονομία. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές τονίζουν ότι «η συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο ώστε η κυβέρνηση να επιστρέψει στη χρηματοδότηση από τις αγορές σε βιώσιμη βάση, που αποτελεί πιστωτικά θετική. Θεωρούμε το πακέτο ορόσημο της εν εξελίξει ανάκαμψης της Ελλάδας».

Η Moody’s πιστεύει ότι η ενισχυμένη εποπτεία εξασφαλίζει πως οι μελλοντικές κυβερνήσεις δεν θα αναστρέψουν προηγούμενες μεταρρυθμίσεις.  Στο θέμα του χρέους, τονίζεται ότι «οι πιστωτές ξεκάθαρα δεσμεύτηκαν να εξετάσουν περαιτέρω αναδιάρθρωση, αν χρειάζεται, μετά το 2032.  Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί με το υφιστάμενο πακέτο πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το χρέος της Ελλάδας είναι σε βιώσιμο μονοπάτι».

Μοσκοβισί: Τέλος στην Οδύσσεια της Ελλάδας

Με την Οδύσσεια παρομοιάζει τη κρίση της Ελλάδας ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Μετά την θετική απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρεται στα λάθη που έγιναν το προηγούμενο διάστημα της εποχής των μνημονίων, αλλά και για τα «τέρατα» που γεννήθηκαν από την κρίση. Σε αυτά περιλαμβάνει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε η ελληνική Οικονομία, όπως η ύφεση, η ανεργία, το νεοναζιστικό κόμμα και η απειλή του Grexit. Όπως σημείωσε για να αποτραπεί ειδικά το τελευταίο, «πάλεψα με όλες μου τις δυνάμεις». Αντίθετα αναφερόμενος στο νέο πρόσωπο της ελληνικής Οικονομίας, αναφέρει ότι «σήμερα, τα ελλείμματα έχουν μετατραπεί σε πλεονάσματα, σημειώνεται επαναφορά στις επενδύσεις, η ανεργία υποχωρεί και το χρέος είναι υπό έλεγχο. Στο Λουξεμβούργο γράφτηκε μια «νέα σελίδα» για τη ζώνη του ευρώ.

Ρέγκλινγκ: Μπορούσε να γίνει νωρίτερα η μείωση του χρέους

O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ,ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ παραχώρησε συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung. Όπως είπε «η ελληνική οικονομία έχει αναδιαρθρωθεί πλήρως τα τελευταία οκτώ χρόνια. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Αθήνα μπορεί να βγει ξανά στις αγορές. Και ότι θα μας επιστρέψει επίσης τα δάνειά της».

Απαντώντας για ενδεχόμενα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ότι «μερικές φορές χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να λάβουμε αποφάσεις. Αν οι αποφάσεις είχαν ληφθεί γρηγορότερα θα είχαμε εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα. Νωρίτερα να γίνουν ελαφρύνσεις στο χρέος».

Αναφερόμενος στο πόσο απροετοίμαστη ήταν η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την κρίση, είπε ότι «όταν πριν από 8 χρόνια συστάθηκε ο ESM, , «δεν υπήρχαν καν εργαζόμενοι, ούτε γραφείο. Δεν είχα καν τηλεφωνικό νούμερο, μετά είχα απλώς ένα email. (…) Αλλά στη συνέχεια, ξαφνικά έπρεπε να κάνω πολύ περισσότερα από όσα είχα φανταστεί (…). H κρίση φούντωσε, εξαπλώθηκε από την Ελλάδα ως την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και έπειτα στην Ισπανία και την Κύπρο, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα συλλήβδην της ζώνης του ευρώ. Αλλά κρίσεις συμβαίνουν. Και ο ΕΜΣ ήταν η απάντηση στην ευρωκρίση»

Τώρα, οκτώ χρόνια μετά, εκτιμά ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει, υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, όπως η τραπεζική ένωση ή η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων.

Πάντως, οι θεσμοί της Ευρώπης, φαίνονται σίγουροι για την θετική πορεία που θα ακολουθήσει η ελληνική Οικονομία και σύμφωνα με την ανάλυση της Κομισιόν για το χρέος, το 2032, έτος που λήγει η περίοδος χάριτος, θα γίνει νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και αν χρειαστεί θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης, όπως προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/335651-Biosimo-to-elleniko-chreos-xekatharizei-e-Komision ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...