«Βουνό» 89 δις ευρώ τα χρέη προς το Δημόσιο, αυξάνονται 1 δις κάθε μήνα!

Τρίτη 12/07/2016 – 17:40

Κοντά στα 89 δις ευρώ έχει φτάσει το «βουνό» από τα φέσια προς το Δημόσιο και με την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών να έχει εξαντληθεί, μόνο τον Μάιο, κατεγράφη αύξηση 1,25 δισ. ευρώ! 

Από την πλευρά των εισπρακτικών υπηρεσιών έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για να βάλουν χρήμα στα δημόσια ταμεία, αλλά η σκληρή πραγματικότητα του «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», να κάνει άνιση την μάχη των εισπράξεων.

Τα στοιχεία Μαΐου, τοποθετούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία στα 5,584 δις ευρώ, χωρίς να έχουν ακόμα πληρωθεί τα περίπου 3 δις του φόρου εισοδήματος και τα 2,65 δις του ΕΝΦΙΑ.

Με τις φορολογικές υποχρεώσεις να αυξάνονται από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο,  οι πολίτες που πλέον δεν έχουν πρόσβαση σε μία ευνοϊκή ρύθμιση όπως αυτή των 100 δόσεων, καταφεύγουν σε τραπεζικό δανεισμό, ή την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Από την ΓΓΔΕ, δεν κοιτούν μόνο τα νέα χρέη του 2016, αλλά έχουν στόχους είσπραξης και τις παλαιότερες οφειλές, έως το τέλος του 2015. Σε αυτό το πεδίο «μάχης» μέσα στο πρώτο 5μηνο, οι εισπράξεις  διαμορφώθηκαν στα 1,263 δισ. ευρώ, ενώ από τα νέα χρέη στα ταμεία μπήκαν μόνο 697 εκατ. ευρώ.

Παρά τις σημαντικά ποσά των  εισπράξεων, τα 89 δις αποτελούν σε μεγάλο βαθμό ανείσπρακτες οφειλές, ενώ η αύξηση του ρυθμού δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί «αγκάθι» για το οικονομικό επιτελείο, που θέλει ζεστό χρήμα στα Ταμεία, για να απομακρύνει ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του δημοσιονομικού «κόφτη», που αν συνέβαινε θα είχε τρομαχτικές συνέπειες, με μεγάλο «τσεκούρι» σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου!

Η προσπάθεια επίτευξης των στόχων γίνεται κόντρα στις υφεσιακές πιέσεις που ασκούν τα νέα φορολογικά μέτρα και την συρρίκνωση της αγοράς, ενώ η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει στόχους επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 0,5% για το 2016, 1,75% για το 2017 και 3,5% το 2018.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...