Βούτσης: Τον Ιούλιο στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος

Πέμπτη 09/06/2016 – 16:19«ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΜΗΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ»
Τη διαδικασία για την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου επισπεύδει η κυβέρνηση όπως επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Νίκος Βούτσης τόνισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή τον Ιούλιο.
«Το εκλογικό σύστημα θα συζητηθεί τον προσεχή μήνα στη Βουλή», προανήγγειλε ο Νίκος Βούτσης.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου αποκάλυψε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση (τουλάχιστον 200 βουλευτών) προκειμένου να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές. Αντίθετα αν ο νόμος ψηφιστεί μόνο με απλή πλειοψηφία τότε θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Ακόμα, ο Πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωσε, εμμέσως, τις διαστάσεις απόψεων που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα με μια πλευρά μεταξύ αυτών που επιθυμούν «απλή και άδολη αναλογική» και όσων επιθυμούν ένα λιγότερο αναλογικό σύστημα που αναδεικνύει όμως εύκολα κυβέρνηση.
«Η συζήτηση εξελίσσεται. Δεν θέλω να την φορτίσω περισσότερο. Είναι γνωστή η άποψή μου», είπε ο Νίκος Βούτσης ο οποίος είχε πάρει αποστάσεις προ ημερών από τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, που είχε μιλήσει για αναλογικότητα μόνο των 270 από τις 300 έδρες. Αίσθηση προκάλεσε, όμως, και η αναφορά του Νίκου Βούτση στο θέμα του ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή (που σήμερα είναι στο 3%) όπου ανέφερε ότι είναι ανάγκη να διατηρηθεί.
Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης σημειώνοντας ότι θα αρχίσει τυπικά το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί (η πρώτη φάση του) μέσα στους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες.
Πάντως, ο Νίκος Βούτσης πήρε νέες αποστάσεις από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη στο θέμα ενδεχόμενου δημοψηφίσματος διαβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία θα γίνει με βάση το άρθρο 110 του Συντάγματος και ότι αν ζητηθεί η γνώμη του λαού αυτού θα γίνει μόνο για επιμέρους ζητήματα και μόνο γνωμοδοτικά.
«Δημιουργήθηκε μια αχλή και μια παρεξήγηση» για το θέμα είπε χαρακτηριστικά. Σημειωτέον, πάντως, ότι ο Νίκος Βούτσης χωρίς να ερωτηθεί μίλησε για το ενδεχόμενο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό.
Επίσης, ο Νίκος Βούτσης ενημέρωσε ότι στις 16 και 17 Νοεμβρίου θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η σύμβαση για την παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Βούτσης: Λάθος που 40 χρόνια δεν είχε γίνει κανένα δημοψήφισμα
«Για μένα τα λαϊκά δημοψηφίσματα είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το συζητήσουμε και όταν εξελιχθεί στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα πάρει μερικούς μήνες. Θα ξεκινήσει άτυπα στο τέλος Ιουλίου και τυπικά φαντάζομαι στο τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί έπειτα από 3-4 μήνες», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.
«Τα δημοψηφίσματα είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν. Ήταν λάθος που εδώ και 40 χρόνια, στη χώρα μας δεν είχε γίνει  κανένα δημοψήφισμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να περάσουμε σε μία διαδικασία Ελβετίας, όπως έγινε προχθές», συμπλήρωσε ο Νίκος Βούτσης.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...