Βρήκε… στέκι και η Μέρκελ!

Βρήκε... στέκι και η Μέρκελ!
Προσωπική επιλογή της καγκελαρίου η «Στροφή» για το δείπνο της στην Αθήνα.

Στη σκιά της Ακρόπολης και στους «πρόποδες» του Ηρωδείου, η «Στροφή» δεσπόζει για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Πρόκειται για το εστιατόριο που φιλοξένησε πρόσφατα ένα από τα πλέον ιστορικά δείπνα, αυτό ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στην πρώτη επίσκεψή της στη χώρα μας αμέσως μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Η επιλογή μάλιστα της παραδοσιακής ταβέρνας ήταν της ίδιας της καγκελαρίου, η οποία με θέα τον Παρθενώνα και υπό τον ήχο της βροχής αποτέλεσε μία ακόμη εξέχουσα προσωπικότητα ανάμεσα στις εκατοντάδες που έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς το αγαπημένο στέκι πολιτικών και καλλιτεχνών στη Ροβέρτου Γκάλλι.

Μπαίνοντας στην είσοδο του εστιατορίου, είναι αδύνατον να αγνοήσεις την ιστορία που εκτυλίσσεται μπροστά σου μέσα από τις φωτογραφίες σπουδαίων προσωπικοτήτων που βρέθηκαν εκεί και άφησαν το δικό τους στίγμα στο κτίριο, το οποίο χρονολογείται από το 1973 και έχει αποσπάσει δύο φορές βραβείο ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια με θέα στον κόσμο.

Κατά την επίσκεψή μας εκεί, μιλήσαμε με τον υπεύθυνο, Νίκο Μπλέτσο, o οποίος μας αποκάλυψε: «Είναι πολλοί οι διάσημοι καλλιτέχνες που έχουν επισκεφθεί το μαγαζί μας, ενώ αρκετοί πολιτικοί έχουν γευματίσει εδώ όλα αυτά τα χρόνια. Ανάμεσά τους ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, που επέλεξε μάλιστα το ίδιο πιάτο με την κυρία Μέρκελ, ο Ανδρέας Παπανδρέου, που είχε στέκι του τη “Στροφή”, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Η Μελίνα Μερκούρη, ο Τζέρεμι Αϊρονς, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μιχάλης Κακογιάννης, η Μαρία Κάλλας, η Ειρήνη Παππά, ο Ζωρζ Μουστακί, ο Κώστας Γαβράς, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, η Ζωζώ Σαπουντζάκη και ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ είναι μόλις μερικά από τα άλλα ονόματα που μπορώ να θυμηθώ».

Οπως μας αποκάλυψε ο κύριος Μπλέτσος, η κράτηση για το σπουδαίο αυτό γεύμα έγινε τρεις ημέρες νωρίτερα από το πρωθυπουργικό γραφείο, αφού είναι αδύνατο να βρεθεί κενό τραπέζι, καθώς υπάρχουν κρατήσεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

«Για μας, η ημερομηνία που μας επισκέφθηκε η Αγκελα Μέρκελ είναι σημαδιακή, καθώς στις 11 Απριλίου γιορτάζουμε τα γενέθλια του εστιατορίου. Την υποδέχθηκα στα γερμανικά και αυτό ήταν κάτι που τη χαροποίησε ιδιαίτερα.

Οταν ανέβηκαν τα σκαλοπάτια για να οδηγηθούν στην ταράτσα, όπου γευμάτισαν, έβγαλε φωτογραφίες με θέα την Ακρόπολη μαζί με τον πρωθυπουργό.

Η κυρία Μέρκελ έμοιαζε ένας απλός, προσιτός άνθρωπος και φάνηκε να περνάει καλά, αφού, ενώ ήταν προγραμματισμένο να φύγει στις 9, κάθησε αρκετά παραπάνω και φεύγοντας μας χαιρέτησε όλους», δήλωσε στα «Π» ο επιχειρηματίας.

Χαρακτηριστικό ήταν πως, ενώ αναμενόταν να τηρηθούν υψηλά μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο εστιατόριο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αφού υπήρχαν και άλλοι πελάτες στα διπλανά τραπέζια. Οπως μας δήλωσε ο ιδιοκτήτης: «Είχαμε ήδη κρατήσεις από άλλους πελάτες για εκείνη τη βραδιά, τις οποίες δεν θα ήταν δυνατό να ακυρώσουμε -άλλωστε δεν μας ζητήθηκε κάτι τέτοιο, αφού θα ήταν ενάντια και στη γερμανική νοοτροπία.

Μάλιστα, η ίδια η κ. Μέρκελ ήταν πολύ φιλική με τους θαμώνες του εστιατορίου, φωτογραφήθηκε μαζί τους, όπως και με το προσωπικό, ενώ απευθυνόμενη στους σερβιτόρους δήλωσε πως η φωτογραφία μαζί τους ήταν πολύ σημαντική για την ίδια».

Σχετικά με το μενού, η Αγκελα Μέρκελ δεν έδειξε καμία ιδιαιτερότητα, αφού, όπως είναι γνωστό, και στη Γερμανία επιλέγει ελληνικά εστιατόρια. «Η καγκελάριος διάλεξε φαγητά από το μενού μας. Προτίμησε για κυρίως πιάτο κατσικάκι, ενώ έφαγε απ’ ό,τι σερβιρίστηκε, μεταξύ των οποίων χωριάτικη, τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα, φέτα και σπανακόπιτα.

Ηπιε αρκετό λευκό κρασί, αλλά και κόκκινο, ελληνικής, φυσικά, παραγωγής. Μάλιστα, όταν προτείναμε να της προσφέρουμε επιδόρπιο, αρνήθηκε και ζήτησε λίγο ακόμη κόκκινο κρασί. Ο Αντώνης Σαμαράς έφαγε σφυρίδα, ενώ κανείς από το τραπέζι δεν ακολουθούσε τη νηστεία, σεβόμενοι πιθανότατα το γεγονός ότι η καγκελάριος δεν είναι χριστιανή ορθόδοξη», τόνισε ο κ. Μπλέτσος.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...