Βρόμικα παιχνίδια ξένων κερδοσκόπων ισοπέδωσαν το Χρηματιστήριο!

Βρόμικα παιχνίδια ξένων κερδοσκόπων ισοπέδωσαν το Χρηματιστήριο!

 

 Οι κερδοσκόποι και οι «σορτάκηδες», γκρέμισαν τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών! Με ένα ξαφνικό χτύπημα στην χθεσινή συνεδρίαση, οι ξένοι γύπες των αγορών, χτύπησαν στο «ψαχνό» της ελληνικής αγοράς. Μπορεί το τραπεζικό σύστημα να σηκώνει με δυσκολία το βάρος των κόκκινων δανείων, όμως τόσο οι τραπεζίτες όσο και η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζουν ότι η πραγματική εικόνα του ελληνικού συστήματος είναι πολύ καλύτερη, κάτι στο οποίο συνηγορούν με τις εκθέσεις τους και οι μεγάλες πολυεθνικές τράπεζες.

 Αν και πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τόνιζαν το απόγευμα, ότι «βγήκε το Μπλούμπεργκ και δημιούργησε ένα κλίμα. Οι αγορές όπως πάντα υπεραντέδρασαν», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Αργά το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε το απόγευμα σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο. Συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης  Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, (ο οποίος πρόσφατα απέκτησε την αρμοδιότητα των τραπεζών) και ο υφυπουργός υπό τον Πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών, καθώς τους τελευταίους μήνες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα αυστηρότερα stress tests της ΕΚΤ (Μάϊο),  δημοσίευσαν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ξεπέρασαν τους στόχους για την μείωση των κόκκινων δανείων (α΄εξάμηνο 2018), αύξησαν τις καταθέσεις σε μηνιαία βάση, ενώ υπάρχει και σημανιτκή μείωση του ακριβού, έκτακτου μηχανισμού της ΕΚΤ, τον  ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Στη σύσκεψη ειπώθηκε από πολλές πλευρές, ότι οι εξελίξεις αυτές είναι αναντίστοιχες και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Δεδομένου ότι οι υπάρχουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της Οικονομίας για έξι συνεχόμενα τρίμηνα, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, ενώ ανοδικά κινούνται και οι    δείκτες εμπιστοσύνης.

Σε ανακοίνωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού, επισημαίνεται ότι  για την κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων  την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο, έμπειροι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέφαγε με τον Στουρνάρα για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα…

«Μαύρη Τετάρτη» για τις τράπεζες

Ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στην τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, που ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες, το ταμπλό έγραφε με κόκκινους αριθμούς την πτώση της τάξης του 2,10% στις 666,84 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, είχε πέσει έως και τις 653,14 μονάδες (-4,11%), χαμηλό που είχε να δει από τον Μάρτιο του 2017.

Στελέχη από τον τραπεζικό χώρο διαβεβαίωνα μετά την συνεδρίαση  ότι οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα και πως οι πιέσεις στις μετοχές οφείλονται στο ότι στην αγορά  «κυριαρχούν και… σορτάκηδες»

Όμως αν και συνολικά από την Παρασκευή έχει χάσει σχεδόν το 6% της αξίας του, η προσοχή όλων ήταν στις τράπεζες. Ο Τραπεζικός Δείκτης, είναι ειδικής βαρύτητας για την  «ρηχή» ελληνική αγορά και οι απώλειες έφταναν εντός της συνεδρίασης ακόμα και το 11%.  

Μάλιστα, πλησιάζοντας το μεσημέρι, έγινε και ένα  κλείδωμα στο limit down, για την μετοχή της Τράπεζας  Πειραιώς, για μερικά λεπτά, έως ότου βγουν οι πρώτες άμυνες. Τα ΑΜΕΜ (Αυτόματων Μηχανισμών Ελέγχου Μεταβλητότητας) στις περισσότερες μετοχές, αλλά και το σπάσιμο πολλών ακόμη περιθωρίων, είναι μόνο μερικά από τα ενδεικτικά σημάδια τoυ ξεπουλήματος που έγινε στην χθεσινή αγορά, με την κατά κράτος επικράτησης των πωλητών.

Morgan Stanley: Υπερβολική η αντίδραση της αγοράς

Ήταν τόσο μεγάλες οι απώλειες, που τόσο Goldman Sachs όσο και η Morgan Stanley το χαρακτήρισαν «υπερβολικό», συστήνοντας ψυχραιμία στην αξιολόγηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Συγκεκριμένα, η Morgan Stanley, τονίζει τις ελκυστικότατες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών. Όπως αναφέρει, με βάση τους δείκτες PBV οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνότερες από ό,τι τον Νοέμβριο του 2017, όταν υιοθετήθηκε το IFRS9 και τα stress tests της ΕΒΑ ήταν στον ορίζοντα.

Goldman Sachs: Ισχυρή η μακροοικονομική δυναμική των τραπεζών

Η Goldman Sachs προ ημερών είχε διατηρήσει τη σύσταση buy στον κλάδο, ενώ σήμερα, επισήμανε τα οφέλη που έχει ο κλάδος από την ισχυρή μακροοικονομική δυναμική που βασίζεται κυρίως στην εξωτερική ζήτηση και στον τουρισμό, αλλά και την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και τη βελτίωση δημοσιονομικών μεγεθών. Επίσης τονίζεται ότι οι τράπεζες αναμένουν ο αυξανόμενος εταιρικός δανεισμός να αντισταθμίσει πλήρως την απομόχλευση στη λιανική τραπεζική  (τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια) οδηγώντας σε ανάπτυξη που μπορεί να φανεί από το επόμενο έτος.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/343804-E-ektakte-syskepse-sto-Maximoy-gia-te-mini-krise-sto-trapeziko-systema ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...