Βρόμικα παιχνίδια των Γερμανών για το χρέος

Βρόμικα παιχνίδια των Γερμανών για το χρέος

Θέλουν να πάνε πίσω την απόφαση, αθετώντας τις δεσμεύσεις τους – Πιέζουν να συνεχιστεί η λιτότητα και μετά την έξοδο από τα μνημόνια

ΕΝΩ η ελληνική κυβέρνηση προχωράει ταχύτατα όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση προκειμένου να απεγκλωβιστεί η χώρα από τα εφιαλτικά μνημόνια, οι Γερμανοί άρχισαν πάλι τα βρόμικα κόλπα.

Παρά το γεγονός ότι είχαν δεσμευτεί για λήψη αποφάσεων για την απομείωση του δημοσίου χρέους πριν το τέλος Αυγούστου, τώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τα γυρίζει επιχειρώντας να συνδέσει την κρίσιμη αυτή απόφαση με το αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Στην ουσία ο διάδοχος του Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Όλαφ Σολτς, επιχειρεί να εκβιάσει την Ελλάδα για συνέχιση της λιτότητας και μετά το τέλος των μνημονίων.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η δυσαρέσκεια που διατύπωσαν οι Θεσμοί στο σχέδιο Τσακαλώτου για αύξηση του κατώτερου μισθού και επαναφορά του ΕΚΑΣ.

Εξάλλου σταθερή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η λήψη μιας σειράς μέτρων που θα ανακουφίσουν πρωτίστως τις κοινωνικές ομάδες, εκείνες που επλήγησαν περισσότερο από τον εφιάλτη των μνημονίων, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ.

Οι Θεσμοί είχαν δεσμευτεί ότι η απομείωση του δημοσίου χρέους θα αποφασίζονταν πριν τον Αύγουστο προκειμένου να δώσουν το σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην κανονικότητα.

Τώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών που χαράζει και τη γραμμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα προηγηθεί των μέτρων ελάφρυνσής του.

Οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος.

Αυτό ακριβώς ισχυρίστηκε ο Όλαφ Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ερμηνεύεται ως απόπειρα πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας και μετά την έξοδο από τα μνημόνια με πρόσχημα να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός.

Βέβαια για μια ακόμα φορά οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι εταίροι εμφανίζονται αναξιόπιστοι.

Γιατί ήδη η Γαλλία και ο ESM έχουν έτοιμο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους και θα μπορούσαν οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν το καλοκαίρι λίγο πριν την έξοδο από τα μνημόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βρόμικα παιχνίδια των Γερμανών σπεκουλάρει και η ελληνική αντιπολίτευση που δεν θέλει σε καμία περίπτωση ένα φιλολαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα γιατί γνωρίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πιστωθεί στον Αλέξη Τσίπρα ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης σε ενάμισι χρόνο από σήμερα.

Εξάλλου η Νέα Δημοκρατία και τα μνημονιακά κόμματα βάζουν πάνω από το συμφέρον του λαού και του έθνους την υποταγή τους στους ξένους τοκογλύφους.

Το «φάντασμα» του Σόιμπλε βάζει εμπόδια σε χρέος και ανάπτυξη

Λιτότητα και μετά το μνημόνιο ζητάνε τώρα οι Γερμανοί! Με την γερμανική πολιτική σκηνή να μοιάζει με «κινούμενη άμμο», έτοιμη να καταπιεί όποιον ξεστρατίσει από την κυβερνητική γραμμή, το «φάντασμα» του Σόιμπλε δε λέει να φύγει από το υπουργείο Οικονομικών. Παρά την δέσμευση του Eurogroup, να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, ισχυρές πολιτικές δυνάμεις στο Βερολίνο, θέλουν να αθετήσουν τις δεσμεύσεις τους. Στους διαδρόμους της Μπούντεσταγκ (Bundestag), παίζονται βρόμικα παιχνίδια για το χρέος, με τους εταίρους της Καγκελαρίου Μέρκελ, κυρίως τους Χριστιανοδημοκράτες να πιέζουν για λιτότητα διαρκείας στην Ελλάδα, ώστε συνθλίβοντας τον ελληνικό λαό, να πάρουν τα λεφτά που μας δανείσανε, πίσω.

Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά το χρέος έλεγαν  από το Βερολίνο, μετά την χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και του Έλληνα ομολόγου του, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και ήταν ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων επί όλων των ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σε ανάρτηση του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών στο twitter, το οποίο συνοδεύεται και από φωτογραφία της συνάντησης αναφέρεται, «Με καλές συνομιλίες προς μια νέα ισχυρή σχέση – Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς συναντά τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Βερολίνο».

Γνώστες των εξελίξεων επισημαίνουν ότι ήταν μία πρώτη συνάντηση και ότι  αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν παράλληλα με την πρόοδο της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, εννοώντας τα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης και την προετοιμασία του ελληνικού σχεδίου Ανάπτυξης για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η μυστικότητα της συνάντησης σχετίζεται μάλλον με την κρισιμότητα των θεμάτων για τα οποία θα πρέπει να βρεθεί λύση τις επόμενες εβδομάδες. Αν και η συνάντηση είχε τον χαρακτήρα «επίσκεψης γνωριμίας» θεωρείται βέβαιο ότι συζητήθηκε η πορεία της υλοποίησης των 76 προαπαιτούμενων που δεν έχουν υλοποιηθεί κατά 100%.

Ένα δεύτερο θέμα, το οποίο ενδιαφέρει κυρίως την ελληνική πλευρά είναι η ελάφρυνση του χρέους και συγκεκριμένα οι προτάσεις που έχουν καταθέσει η Γαλλία και ο ΕΜΣ για την αποπληρωμή του χρέους, όπως για παράδειγμα η καθιέρωση ρήτρας που συνδέει το ύψος της αποπληρωμής του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη.

Και σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να πάρει θέση επί του θέματος ή ακόμη να ενημερώσει για δικές του προτάσεις. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου στο μπρίφινγκ αρκέστηκε στο να παραπέμψει στη συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ήταν μία συνάντηση γνωριμίας, κατά την οποία επρόκειτο να εξεταστούν ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Εν όψει βεβαίως του κρίσιμου του Eurogroup της 27ης Απριλίου, αλλά και της εκπνοής του προγράμματος τον Αύγουστο εκτιμάται ότι συζητήθηκε η προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή. Πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, εν τω μεταξύ, ανέφεραν ότι οι πιστωτές εξέφρασαν ανησυχίες για το ελληνικό σχέδιο. Αυτό, καθώς ανάμεσα στις τάξεις των θεσμών, υπάρχουν ενστάσεις για τις μεγάλες ελαφρύνσεις που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, που σε βάθος χρόνου φτάνουν τα 3,5 δις ευρώ. Ειδικά το ΔΝΤ και μέλη του  Γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο οπισθοδρόμησης στην πορεία των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, αφού η χώρα ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Ανησυχία, που εντείνεται κυρίως λόγω του ότι η Ελλάδα μπαίνει σε προεκλογική πορεία το επόμενο διάστημα, ενόψει των εθνικών εκλογών του 2019, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανταγωνισμό παροχωλογίας ανάμεσα στα κόμματα εξουσίας. 

Δυσκολότεροι γίνονται οι όροι της συμφωνίας, μετά και από την δήλωση του κ. Μητσοτάκης ότι δεν δεσμεύεται από το σχέδιο που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Όπως είπε, «σε καμία περίπτωση εμείς δεν δεσμευόμαστε από αναπτυξιακά σχέδια τα οποία συντάσσονται εν κρυπτώ και τα οποία ενδεχομένως να αποτυπώνουν και μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία από αυτήν την οποία πρεσβεύουμε εμείς».

Μαξίμου: Ο κ. Μητσοτάκης να μην αγχώνεται

Η απάντηση δεν άργησε από το Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να σχολιάζουν ότι «ο κ. Μητσοτάκης δε χρειάζεται να αγχώνεται για το εάν δεσμεύεται ή όχι από την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, τώρα που η σημερινή κυβέρνηση τη βγάζει από τα μνημόνια. Δεν θα κληθεί ποτέ να την εφαρμόσει. Ωστόσο συμφωνούμε μαζί του πως “έχουμε τελείως διαφορετική φιλοσοφία”. Η δίκαιη ανάπτυξη και η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας ουδεμία σχέση έχουν με τα οικονομικά συμφέροντα που ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί».

Πολιτικό «ναρκοπέδιο» το χρέος, για την γερμανική κυβέρνηση

Σε δημοσίευμα της, η Deutsche Welle, ανέφερε ότι ο σοσιαλδημοκράτης νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας  ηγείται ενός συνασπισμού με χριστιανικά κόμματα και είναι αναγκασμένος να κινείται προσεκτικά, καθώς για τη γερμανική κυβέρνηση το ελληνικό ζήτημα συνιστά πολιτικό ναρκοπέδιο.

Η αρνητική διάθεση της Γερμανίας φάνηκε και από τις πληροφορίες για ενστάσεις αναφορικά με τις παρεμβάσεις στο χρέος και την σύνδεσή τους με το γαλλικό κλειδί και αυστηρότερη μετα-μνημονιακή εποπτεία που μεταφέρθηκαν και στις χθεσινές συνόδους του EWG και του Washington Group.

Παραγωγική η συζήτηση EuroWorking Group

Από την Αθήνα χαρακτήρισαν παραγωγική τη συζήτηση στο χθεσινό Euro Working Group. Σύμφωνα με γνώστες των εξελίξεων, το συμβούλιο επικεντρώθηκε σε τρία ζητήματα και ειδικότερα στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, στον γαλλικό μηχανισμό για τη σύνδεση της διευθέτησης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και στην εποπτεία μετά το πρόγραμμα.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Από Αύγουστο οι αποφάσεις για το χρέος

ΜετΑ τη λήξη του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, θα ληφθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Θα περιμένουμε την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία αναμένεται στα μέσα Ιουλίου. Θα ασχοληθούμε με τη βιωσιμότητα του χρέους με το τέλος του προγράμματος» δήλωσε. Από την πλευρά της Κομισιόν, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έχει αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα  θέτοντας ως ορόσημο για την συνολική πολιτική συμφωνία πάνω στο σύνολο των δύσκολων θεμάτων, που περιλαμβάνουν το κλείσιμο της αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους και την εποπτεία μετά μνημονίου το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Καθώς υπάρχουν σενάρια, για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης έχει ετοιμαστεί “σχέδιο Β” για συμφωνία λίγες ημέρες αργότερα, στο Eurogroup του Ιουλίου, στις 12 του μήνα. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, είπε ότι το υπουργείο συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Κάτι που θεωρείται αρκετά σημαντική παρατήρηση, καθώς δείχνει ότι και στην Γερμανία θέλουν να δουν ένα αυστηρότερο σχέδιο. Οι δηλώσεις έγιναν λίγη ώρα μετά την συνάντηση που πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με τον ομόλογό του Αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.  Ο εκπρόσωπος του Σολτς απέφυγε να σχολιάσει το αντικείμενο της συνάντησης των δύο υπουργών και αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/328532-Bromika-paichnidia-ton-Germanon-gia-to-chreos ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...