Βόμβα ΔΝΤ να παγώσουν για 40 χρόνια χρέος και τόκοι

Βόμβα ΔΝΤ να παγώσουν για 40 χρόνια χρέος και τόκοι

Κατηγορία

phpanos
Τετάρτη 18/05/2016 – 17:00

Πρωτοσέλιδο Εφημερίδα

ΜΕΓΑΛΗ ΑΒΑΝΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ                                                                                                                                        

ΠΡΩΤΟΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΙΔΑΞΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ. ΕΜΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

MΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ – βόμβα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που προβλέπει περίοδο χάριτος 40 χρόνων για το ελληνικό δημόσιο χρέος και συμπεριλαμβάνει τόσο τα δάνεια όσο και τα επιτόκια βραχυκυκλώνει τους τοκογλύφους των Βρυξελλών που εξακολουθούν να αρνούνται μια βιώσιμη λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Η πρόταση του ΔΝΤ αποτελεί στην ουσία Αμερικανική Παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας κόντρα στη Γερμανική εμμονή για περιορισμένης κλίμακας ρυθμίσεις στο δημόσιο χρέος.

Βέβαια οι Γερμανοί είναι αυτοί που πρώτοι απ΄ όλους δίδαξαν ότι δεν πρέπει ένα κράτος να πληρώνει το δημόσιο χρέος, όταν αυτό ξεπερνάει τα όρια και γίνεται επαχθές.

Το επιχείρημα αυτό προέβαλε το Βερολίνο στη διεθνή συνδιάσκεψη των δανειστών της Γερμανίας που έγινε το 1953 στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η διαγραφή σχεδόν ολόκληρου του τεράστιου χρέους της Γερμανίας, από τις πολεμικές αποζημιώσεις που ήταν υποχρεωμένη να πληρώσει.

Τo Βερολίνο όχι μόνο έριξε φέσι στους πιστωτές του, αλλά αρνήθηκε να πληρώσει τόσο τις πολεμικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα, όσο και το κατοχικό δάνειο όπως ονομάστηκε η λεηλασία των αποθεματικών της Τραπέζης της Ελλάδος από τον κατοχικό στρατό.

Τώρα η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει το ηθικό πλεονέκτημα να αρνείται μια γενναία διαγραφή του ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως απαιτούν το ΔΝΤ και οι Αμερικάνοι.

Προβάλλοντας νομικίστικα επιχειρήματα του επιπέδου ότι δεν επιτρέπουν οι κανονισμοί λειτουργίας της Ευρωζώνης το κούρεμα δημόσιου χρέους μιας χώρας, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πείθει απολύτως κανέναν. Αντιθέτως όλοι κατανοούν ότι επιχειρεί να μεταθέσει την οριστική λύση στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους για μετά τις εκλογές, που θα γίνουν στην Γερμανία.

Η πρόταση – βόμβα του ΔΝΤ δρομολογεί εξελίξεις στο μεγάλο εθνικό ζήτημα που λέγεται δημόσιο χρέος και οφείλεται στις προσπάθειες που έχει καταβάλλει όλο αυτόν τον καιρό ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Οι Αμερικάνοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω και οι Ευρωπαίοι αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθούν να αποφασίσουν μια λύση στο πρόβλημα του χρέους. Τα παζάρια έχουν ήδη αρχίσει και αυτό είναι το θετικό μήνυμα για την Ελλάδα. Οι εξελίξεις αποτελούν κόλαφο για το παλιό χρεοκοπημένο σύστημα που υποστήριζε ότι είναι αδύνατη η απομείωση του δημόσιου χρέους. Τα εγχώρια παπαγαλάκια των ξένων τοκογλύφων τώρα κρύβονται, αφού το ζήτημα του χρέους τίθεται με τον πλέον επίσημο τρόπο από το ΔΝΤ και τους Αμερικάνους, ενώ οι Ευρωπαίοι εγκλωβισμένοι στην κυριολεξία το έχουν ρίξει στα παζάρια.

Αυτή είναι η πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος!

«Ούτε ευρώ» να μην πληρώσει η Ελλάδα στους δανειστές, μέχρι το 2040, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την ελάφρυνση του χρέους.

Μία αρκετά διαφορετική πρόταση από αυτές που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι δανειστές, σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, που δίνει το χρόνο και τον οικονομικό χώρο στην Ελλάδα, να βάλει σε πρώτο πλάνο την ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας. Σε μία περίοδο που εντός Ευρωζώνης έχει ξεκινήσει μία σκληρή διαπραγμάτευση για το πώς μπορεί να ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος και αρκετά κράτη-μέλη, δείχνουν να περιορίζονται από πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους, το ΔΝΤ φέρεται να σχεδιάζει πρόταση που προβλέπει το «πάγωμα» των πληρωμών για τόκους ή κεφάλαιο προς την ευρωζώνη μέχρι το 2040, αύξηση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων στο διάστημα 2040-2080 και ρύθμιση του επιτοκίου των δανείων της Ελλάδας προς την Ευρωζώνη στο 1,5% για τα επόμενα 40 χρόνια. Μία πρόταση που το Ταμείο γνώριζε εξαρχής, ότι θα συναντήσει την άρνηση μερίδας των ευρωπαίων δανειστών, καθώς και την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέρριψε ακόμα και πιο συντηρητική πρόταση για κλείδωμα των επιτοκίων στο 2%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας « Wall Street Journal», που αποκαλύπτει την πρόταση, πρόκειται για μία ιδιαίτερα τολμηρή πρόταση του Ταμείου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Το δημοσίευμα, επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων, που τονίζουν πως το ΔΝΤ, το οποίο εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος είναι πολύ υψηλοί για να επιτευχθούν από μία κουρασμένη Οικονομία σας την ελληνική, πιέζει τους Ευρωπαίους, να δώσουν «ανάσα» στην Ελληνική Οικονομία επιτρέποντας την μη πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου ως το 2040!

Το αμερικανικό σχέδιο

Αυτό σημαίνει ότι για τέσσερις δεκαετίες, η κυβέρνηση θα είχε στη διάθεσή της επιπλέον 12%-15% του ΑΕΠ, που αντί να τα καταβάλει στους δανειστές, θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει για να «θωρακίσει» την αγορά και να βάλει σε ταχεία αναπτυξιακή πορεία την ελληνική Οικονομία.

Αναλυτικά, η πρόταση που βλέπει το «φως» της δημοσιότητας προβλέπει σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, με ορίζοντα το 2080. Οι Αμερικανοί αναλυτές του Ταμείου προτείνουν το επιτόκιο των δανείων της Ευρωζώνης να παραμείνει «κλειδωμένο» στα σημερινά επίπεδα, κάτι που αποτελεί και ελληνική θέση, στην τιμή του 1,5% για τα επόμενα 30 – 40 χρόνια. Επίσης την ώρα που πολλά κράτη- μέλη, φαίνεται να κάνουν ότι μπορούν κατά τις διαβουλεύσεις, ώστε να μην γίνει τίποτα ουσιαστικό για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το Ταμείο βάζει πίεση στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, με μία βιώσιμη πρόταση, που απαιτεί απάντηση από τις Βρυξέλλες.

H πρόταση έχει ήδη παρουσιαστεί στους κύκλους αποφάσεων των Βρυξελλών από την περασμένη εβδομάδα και αν συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις των υπόλοιπων 18 κρατών- μελών της ευρωζώνης θα συρρικνώσει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, σημαντικά κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

Η άρνηση του Βερολίνου

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι, έχουν πολιτικούς περιορισμούς που τους δεσμεύουν από το να υιοθετήσουν γενναίες προτάσεις και αυτά που ζητά το Ταμείο, είναι περισσότερα από όσα φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης. Ο ηγέτης της συντηρητικής προσέγγισης στην διαχείριση του ελληνικού χρέους είναι η Γερμανία, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να μην φαίνεται διατεθειμένος να εγκρίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στο χρέος, τουλάχιστον όχι πριν από τις Γερμανικές εκλογές του 2017, καθώς αυτό θα στοίχιζε στον συνασπισμό της παρούσας κυβέρνησης, σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο. Όπως είναι φανερό, για ακόμα μία φορά το θέμα της Ελλάδος «κολλάει» στα εσωτερικά, πολιτικά συμφέροντα των κρατών-μελών.

Το βάρος του χρέους των δανείων ανεβαίνει στα 230 δις ευρώ

Είναι πολλά τα παραδείγματα που δείχνουν την Ευρώπη να διστάζει να προβεί σε ουσιαστικές παραχωρήσεις στο θέμα των ελληνικών δανείων, που πλέον έχουν ξεπεράσει το αστρονομικό ποσό των 200 δις δολαρίων, με ακόμα 60 δις να προβλέπεται να εκταμιευθούν από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο ευρωπαϊκός «εμφύλιος» συνεχίζεται

Με την μισή Ευρώπη να πιέζει για εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και την άλλη μισή με πρώτη την Γερμανία να πιέζει για συμμετοχή του Ταμείου, όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και στη χρηματοδότηση του προγράμματος, η διατλαντική διαπραγμάτευση που θα αποφασίσει σε μεγάλο βαθμό το αύριο του ελληνικού χρέους και κατ’ επέκταση της ελληνικής Οικονομίας, συνεχίζεται.

Σύμφωνα με την αμερικανική WSJ, η στάση της γερμανικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, στο θέμα αυτό, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να θεωρεί το Ταμείο απαραίτητο για την αξιοπιστία του προγράμματος και μάλιστα η κυβέρνηση της έχει υποσχεθεί στην Ομοσπονδιακή βουλή (Bundestag) το 2015, πως το ΔΝΤ θα λάβει μέρος στο πρόγραμμα πριν εκταμιευθεί οποιαδήποτε δόση.

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του διοικητή της γερμανικής κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, οποίος χαρακτήρισε «δευτερεύουσας σημασίας» το ζήτημα του ελληνικού χρέους, καλώντας την ελληνική πλευρά, να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Πυρετός διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες

ΜΕ ΤΗ διαπραγμάτευση να ανάβει και πάλι σε τεχνικό επίπεδο, οι θεσμοί κάνουν αγώνα δρόμου για την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας έως το τέλος της εβδομάδας, πάνω στην πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που θα εξεταστεί στο Εurogroup, της 24ης Μαΐου. Από την μία, ο σχέδιο πρέπει να επεμβαίνει αρκετά ώστε να ελαφρύνει το βάρος του χρέους στην ελληνική Οικονομία και να καλύπτει τις εντάσεις του ΔΝΤ, από την άλλη, να είναι αρκετά «ρηχή» ώστε να μην βρει εμπόδιο στις ενστάσεις που προβάλουν γύρω από το θέμα, χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φιλανδία. Η πρόταση, γίνεται με βάση τις προτάσεις Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Μέσα στις προτάσεις ξεχωρίζει αυτή που προβλέπει την εξαγορά του ελληνικού χρέους που διακρατά το ΔΝΤ από τον ESM, κάνοντας χρήση τους πόρους του δανείου (των 86 δισ. ευρώ), που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αν και αρχικά προβλέπονταν ότι θα χρειαστούν 26 δις ευρώ, τελικά χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 5,5 γιατί το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από ιδιώτες επενδυτές. Τα κεφάλαια κρίνονται αρκετά, για την απόκτηση όλου ή μέρους του χρέους από το ΔΝΤ, το οποίο το 2018, όταν και προτείνεται να γίνει η εξαγορά, θα φτάνει περίπου τα 17,6 δις ευρώ. 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...