Βόμβα Λαγκάρντ: Να γίνει πιο συγκεκριμένη η κυβέρνηση ως προς τις μεταρρυθμίσεις

Βόμβα Λαγκάρντ: Να γίνει πιο συγκεκριμένη η κυβέρνηση ως προς τις μεταρρυθμίσεις
Η Κριστίν  Λαγκάρντ, με επιστολή της στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισενμπλουμ,  αναφέρει ναι μεν είναι ενθαρρυντικό πως υπάρχει μια πιο ισχυρή θέληση  για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, αλλά  σε πολλά σημεία με σημαντικό ενδιαφέρον, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στις δεσμεύσεις του Μνημονίου.

Συγκεκριμένα αναφέρει τομείς όπως το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το Δημόσιο και η αγορά εργασίας. Η επικεφαλής του ΔΝΤ τονίζει πως αυτές οι δεσμεύσεις είναι κρίσιμες για την ικανότητα της Ελλάδας να πιάσει τους βασικούς στόχους που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο. Και διευκρινίζει πως για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση από το ΔΝΤ θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να γίνει πιο συγκεκριμένη.

«Αν και η λίστα των αρχών είναι περιεκτική, γενικά δεν είναι πολύ συγκεκριμένη, κάτι που πιθανόν ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι πρόκειται για μία νέα κυβέρνηση. Σε ορισμένα ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, με ενθαρρύνει αυτό που φαίνεται σαν μία πιο ισχυρή επίλυση από μέρους των νέων αρχών στην Αθήνα και ανυπομονούμε να μάθουμε περισσότερα για τα σχέδιά τους», αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή.

Σε αρκετά ζητήματα όμως, ανάμεσά τους ίσως τα πιο σημαντικά, η επιστολή δεν δίνει σαφείς διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο. Σημειώνουμε ιδιαίτερα ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων για τη σύνταξη και τον ΦΠΑ, ούτε κατηγορηματικές δεσμεύσεις για τη συνέχιση των ήδη συμφωνημένων πολιτικών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, για διοικητικές μεταρρυθμίσεις, για ιδιωτικοποιήσεις για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Όπως γνωρίζετε, θεωρούμε τέτοιες δεσμεύσεις κρίσιμες για την ικανότητα της Eλλάδας να πετύχει τους βασικούς στόχους του χρηματοδοτούμενου προγράμματός της, για αυτό αυτά είναι τα ζητήματα που υπόκεινται στις περισσότερα διαρθρωτικά σημεία που έχουν συμφωνηθεί», σημειώνει ακόμη η επικεφαλής του ΔΝΤ.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...