ΓΣΕΒΕΕ: Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης Επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες!

ΓΣΕΒΕΕ: Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης Επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες!

Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και 2ης ευκαιρίας επιχειρηματιών, παρουσιάστηκε σήμερα, από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 15 οργανισμοί δημόσιοι και ιδιωτικοί από 7 Ευρωπαϊκές χώρες πρόγραμμα (Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία και Ελλάδα) χρηματοδοτείται απευθείας από την Ε.Ε. (COSME) και έχει τριετή χρονική διάρκεια (Δεκέμβριος 2016 – Δεκέμβριος 2019). Από την Ελλάδα συμμετέχουν το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ως εθνικός συντονιστής και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Συνομοσπονδίας, ουσιαστικά χωρίζεται σε χώρες παροχής τεχνογνωσίας και χώρες υποδοχής τεχνογνωσίας στις οποίες θα εφαρμοστούν πιλοτικά προγράμματα υποστήριξης επιχειρήσεων.

Οι χώρες που παρέχουν την τεχνογνωσία είναι η Δανία, η Γερμανία και το Βέλγιο, ενώ οι χώρες που θα εφαρμοστούν πιλοτικά  είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία.

Στην Ελλάδα το πιλοτικό πρόγραμμα θα υποστηρίξει δωρεάν περίπου 700 επιχειρήσεις στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Στην παρουσίαση για την επίσημη έναρξη του προγράμματος στην Θεσσαλονίκη έγινε εκτενής αναφορά για τον σκοπό και τον τρόπο υποστήριξης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Συγκεκριμένα το Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης στην Ελλάδα:

  • Θα παρέχει εξατομικευμένη και με εμπιστευτικότητα υποστήριξη σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ώστε να:

-Αποφεύγεται η πτώχευση – το κλείσιμο της επιχείρησης

-Διασφαλίζεται το κλείσιμο με τον λιγότερο οδυνηρό τρόπο εφόσον αυτή είναι η μόνη επιλογή

-Οδηγεί τις επιχειρήσεις σε τροχιά ανάπτυξης καθιστώντας τες βιώσιμες

  • Θα επιχειρήσει να αλλάξει την γενική άποψη για την αποτυχία, την πτώχευση και το κοινωνικό στίγμα που επιφέρουν στον επιχειρηματία
  • Στοχεύει στην δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα

Ειδικότερα η υποστήριξη των επιχειρήσεων χωρίζεται σε 2 στάδια. Στο πρώτο στάδιο (διάγνωση) γίνεται μια αναλυτική αποτύπωση της κατάστασης της επιχείρησης και των αιτίων που την οδήγησαν σε κρίση. Στο δεύτερο στάδιο (θεραπεία) παρέχονται πρακτικές συμβουλές για τις ενέργειες που μπορούν να ακολουθήσουν προκειμένου να επιβιώσει. Εάν κριθεί απαραίτητο μπορεί να ανατεθεί η επιχείρηση σε Εθελοντή – Μέντορα με σχετική εμπειρία και εξειδίκευση αναφορικά με το πρόβλημα της επιχείρησης. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί μητρώο Εθελοντών – Μεντόρων που μέχρι σήμερα αριθμεί 161 άτομα και συμπεριλαμβάνει. Οι Εθελοντές – Μέντορες είναι έμπειρα και επιτυχημένα στελέχη επιχειρήσεων, καταξιωμένοι σύμβουλοι, δικηγόροι με εμπειρία στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και στον πτωχευτικό κώδικα, ψυχολόγοι, φοροτεχνικοί κλπ, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Early Warning Greece, και παρέχουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 45 επιχειρήσεις με τα πρώτα στοιχεία να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την αποτελεσματικότητα του.

Στην εισαγωγική του παρέμβαση, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ  Γιώργος Καββαθάς, σημείωσε πως πρώτη προτεραιότητα της Γενικής Συνομοσπονδίας είναι να βρίσκεται δίπλα στον μικρό και πολύ μικρό επιχειρηματία και τον αυτοαπασχολούμενο.

Στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας ενθαρρύνει την ανάληψη δράσεων από τον ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που στοχεύουν στην έμπρακτη υποστήριξη των επιχειρήσεων. Το Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης  αποτελεί μέρος των δράσεων αυτών, ενώ παράλληλα συνεχίζει την πορεία που έχει χαράξει το Ινστιτούτο τα τελευταία χρόνια να υλοποιεί καινοτόμα προγράμματα με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Τέλος τόνισε την αξία των συνεργείων στο πλαίσιο των δράσεων αυτών προκειμένου τα οφέλη να διαχέονται αλλά και να δημιουργούνται προϋποθέσεις συνέχειας και συνεχούς βελτίωσης

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/320609-GSEBEE-Diktyo-Egkaires-Proeidopoieses-Epicheireseon-poy-antimetopizoyn-dyskolies ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...