Γιάννα Αγγελοπούλου: “Ο ΓΑΠ τόσο ήξερε, τόσο μπορούσε”

Γιάννα Αγγελοπούλου:
Δέκα χρόνια μετά τον αμφιλεγόμενο κατά πολλούς θρίαμβο των Ολυμπιακών Αγώνων, που έφερε πρωτίστως τη δική της σφραγίδα, η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου δείχνει διψασμένη και ορμητική όσο ποτέ να επιστρέψει στα πολιτικά πράγματα της χώρας, υποδηλώνοντας με αιχμηρό τρόπο την παρουσία της στη δημόσια ζωή.
Η κριτική της στάση προς το πολιτικό σύστημα και το πώς διαχειρίζεται την οικονομική κρίση είναι πλέον αδυσώπητη, δεν μασάει τα λόγια της για τους υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης, αναφέροντας συγκεκριμένα ονόματα, ενώ υπερβαίνει κατά πολύ το κομφορμιστικό πλαίσιο με το οποίο ερμηνεύουν τη στάση της, δηλώνοντας ευθέως ότι δεν είναι δα και καταστροφή να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ!

Μάλιστα δείχνει να συμμερίζεται την άποψη ότι εάν δεν επιτευχθεί η εμπεδωμένη εδώ και είκοσι χρόνια ευρεία συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (δηλαδή με την ψήφο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης), τότε είναι καλύτερα για τη χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Την αφήνουν δηλαδή παντελώς αδιάφορη οι εκκλήσεις περί «κυβερνητικής σταθερότητας», αλλά και οι φωνές που ενοχοποιούν και δαιμονοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τις απόψεις αυτές, όπως και πολλές άλλες ρηξικέλευθες προσεγγίσεις για την πορεία της χώρας, δεν τις κρύβει, ούτε και τις εκφράζει απλώς σε έναν κλειστό κύκλο φίλων και συνεργατών.

Συναντά παράγοντες της δημόσιας ζωής, δειπνεί με δημοσιογράφους και συνομιλεί με ανθρώπους που μοιράζονται παρεμφερείς ανησυχίες. Ηταν πριν από λίγες ημέρες όταν προσκάλεσε κάποιους δημοσιογράφους σε εστιατόριο λεπτών γεύσεων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για μια εφ’ όλης της ύλης ανταλλαγή απόψεων και, κυρίως, εξομολογήσεων από μέρους της.

Εκεί, κάτω από ανέμελες κληματαριές που φωτίζονταν από το παιχνιδιάρικο φεγγάρι, δίπλα στη δροσερή πισίνα και απολαμβάνοντας λαβράκι σε κρούστα αλατιού, ανακατεμένο στον ουρανίσκο με γουλιές από Chardonnay κρασιά υψηλής ποιότητας, ειπώθηκαν πολλά. Τα περισσότερα θα έκαναν τους ενδιαφερόμενους και πολλούς παλιούς πολιτικούς φίλους της Γιάννας να τρίζουν τα δόντια τους. Η ίδια, όμως, το ξεκαθάρισε από την αρχή, στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. «Κανείς δεν θα μου απαγορεύσει να μιλάω. Εχω δικαίωμα να λέω τη γνώμη μου και θα τη λέω, ας το πάρουν απόφαση κι ας ενοχλούνται».

Ψυχολογικά ανανεωμένη, η Γιάννα ξεδίπλωσε τις σκέψεις της με τον αέρα του ανθρώπου που δεν είχε ιδιαίτερη εμπλοκή στο ελληνικό δράμα των τελευταίων ετών, όπως δεκάδες πολιτικοί που διαχειρίστηκαν την εξουσία – και αρκετοί εξ αυτών εξαφανίστηκαν από την κεντρική σκηνή. Ταυτόχρονα δεν έχει αυταπάτες. Νιώθει ότι δεν διαθέτει πολλούς φίλους στο σημερινό πολιτικό προσωπικό, ούτε είναι εύκολο να επανέλθει μετά από όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια με τη δική της οικειοθελή αποχώρηση από το προσκήνιο.

Το είχε νιώσει αυτό και το 1997, όταν η τότε κυβέρνηση δεν της εμπιστεύτηκε τη διοργάνωση των Αγώνων, παρά την επιτυχία της ανάληψης, και χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χαμένα χρόνια για να την καλέσει ο κ. Κώστας Σημίτης να σώσει την υπόθεση. Τώρα τα πράγματα, όμως, είναι πιο σκληρά για τη Γιάννα, που δεν κρύβει ένα αδιόρατο παράπονο για το πώς την αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα.

«Με φοβούνται, δεν πρόκειται να με προτείνει κανένας, μην κουράζεστε με αυτό το θέμα», απαντά σε συνομιλητές της όταν τη ρωτούν εάν το όνομά της μπορεί να συζητηθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Το ξέρουν όλοι, το έχω πει πολλές φορές, ότι είμαι στη διάθεση της πατρίδας μου για οποιαδήποτε εθνική αποστολή. Μπορώ να πάρω το αεροπλάνο και να πάω στην άκρη του κόσμου για να συμβάλω στη λύση ενός προβλήματος. Δεν το θέλουν, όμως, αυτό. Γιατί ξέρουν ότι δεν μπορούν να με ελέγξουν.

Δεν χρωστάω σε κανέναν, δεν έχω καμία υποχρέωση και κανένα συμφέρον για να με κρατάνε», λέει με νόημα και κατακεραυνώνει το σύστημα που ονομάστηκε «διαπλοκή»: «Η οικογένειά μου δεν κάνει δουλειές στην Ελλάδα, δεν έχει την παραμικρή ιδιοτέλεια στη χώρα. Το ενδιαφέρον μου δεν σχετίζεται με τέτοια πράγματα»!

Προφανώς γι’ αυτό η Γιάννα δεν έχει κανένα πρόβλημα να πετάξει το γάντι στους εκπροσώπους του παραδοσιακού πολιτικού προσωπικού. «Αυτοί και οι ελίτ διέλυσαν τη χώρα»! «Εσείς δεν είστε ελίτ;», την προκαλούν. «Οχι, δεν έχω καμία σχέση με τέτοιες συμπεριφορές, καμία θέση σε αυτό το σύστημα. Εγώ ξέρω πώς ζει και τι τραβάει ο απλός κόσμος», απαντά, δείχνοντας ότι θέλει να υπερασπιστεί την ηθική της παραδοσιακής αστικής τάξης, που παρακολουθεί τα πράγματα από απόσταση, αλλά και ανησυχία.   

ΣΥΡΙΖΑ και Θεοδωράκης είναι το «νέο»

Η Γιάννα δείχνει μια εξαιρετική διάθεση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εκφράζει το νέο». Οταν της επισημαίνουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πήγαν λαϊκιστικές δυνάμεις, διαφωνεί:

«Ενα κόμμα που εκτινάσσεται από το 4% στο 25% είναι νέα πολιτική δύναμη». Και προσθέτει: «Αν ψηφίζει ο κόσμος τον ΣΥΡΙΖΑ και τον θέλει, κάτι σημαίνει. Ας έρθει κι αυτός στα πράγματα, δεν είναι κακό»! Ταυτόχρονα, όμως, παίρνει αποστάσεις για να μην παρεξηγηθεί. Υποστηρίζει την ανάγκη των αλλαγών στη χώρα και δεν καταδικάζει τη συμπεριφορά των ξένων που επιβάλλουν μεταρρυθμίσεις. «Δεν τα πήγαμε καλά με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τώρα την πληρώνουμε», σημειώνει, θυμίζοντας παλαιότερη επισήμανση ότι «η ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι σαν ένας κακός γάμος. Δεν είναι λύση ο χωρισμός, αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε έναν σύμβουλο γάμου».

Για να μη δημιουργήσει δε παρεξηγήσεις, δέχεται με ευχαρίστηση να δώσει διευκρινίσεις για τις πολιτικές αναζητήσεις του μεγαλύτερου γιου της, του Παναγιώτη, ο οποίος είχε αρθρογραφήσει με θετικό τρόπο για τον ΣΥΡΙΖΑ προ διετίας. «Είμαι περήφανη για την πολιτική του σκέψη, θέλουμε να έχει τη δική του γνώμη, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ», λέει και αποκαλύπτει ότι ο 24χρονος φοιτητής του Χάρβαρντ συνεχίζει να αρθρογραφεί, αλλά με ψευδώνυμο, που δεν γνωρίζει ούτε η ίδια!  Τον χαρακτηρισμό «νέα δύναμη» δεν διστάζει να τον αποδώσει και στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, τον επικεφαλής του Ποταμιού, «αρκεί να μας πει το πολιτικό του στίγμα», όπως επισημαίνει με νόημα. Στα άλλα κόμματα δεν αναγνωρίζει κάτι ενδιαφέρον και διευκρινίζει ότι «δεν υπήρξα ποτέ μέλος της Ν.Δ.», παρότι είχε εκλεγεί βουλευτής της.

Ανδρέας και Κώστας υπεύθυνοι για την καταστροφή

Εχοντας την εμπειρία από συνεργασίες και επαφές με σχεδόν όλα τα κορυφαία πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής τα τελευταία 30 χρόνια, η Γιάννα έχει πλέον κατασταλάξει σε συμπεράσματα, χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου ακολούθησε καταστροφική πολιτική τη δεκαετία του ’80», λέει με κατηγορηματικό τρόπο, επηρεασμένη ίσως και από τη μητσοτακική πολιτική της καταγωγή. Ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα εκείνη την περίοδο, εκλεγόμενη το 1986 στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας με τον Μιλτιάδη Εβερτ (ως πρόταση του πρώην πρωθυπουργού όμως) και το 1990 στη Βουλή.

«Κύρια ευθύνη για τη χρεοκοπία, μετά τον Ανδρέα, έχει ο Κώστας Καραμανλής», συμπληρώνει η Γιάννα, ρίχνοντας ευθεία βολή στον πρώην πρωθυπουργό. Πέρα από τη διόγκωση του χρέους και των ελλειμμάτων την περίοδο 2004-2009, πιθανόν να μην του συγχωρεί την πλήρη απαξίωση της κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων, που υπήρξε εκείνη την κρίσιμη πενταετία, και την εξαέρωση όλων των θετικών που άφησε η διοργάνωση.

Για τον κ. Σημίτη δείχνει μια αναγνώριση και σεβασμό στη συνεργασία τους. «Είχαμε και ένα κοινό, κρατούσαμε και οι δύο μπλοκάκια με σημειώσεις, δεν αφήναμε τίποτα στην τύχη». Ομολογεί ότι, παρά την αρχική του δυσπιστία, τελικά της έδωσε το ελεύθερο να χειριστεί τους Αγώνες, στηρίζοντάς τη σταθερά.

Την περίπτωση του κ. Γιώργου Παπανδρέου την προσπερνά με ευγενική και όσο γίνεται προσεκτική απαξίωση: «Δεν ήταν προετοιμασμένος, δεν ήξερε τι θα αντιμετώπιζε», λέει με μια διάθεση συγκατάβασης και ένα στυλ «τόσο ήξερε και μπορούσε ο άνθρωπος».

Με κάθε ευκαιρία δεν κρύβει την απογοήτευσή της για το πώς συμπεριφέρθηκαν πολλοί πρώην υπουργοί. Εξιστορεί δε την περίεργη υπόθεση με τη δωρεά εκατομμυρίων που έκανε η οικογένειά της για τους πυρόπληκτους της Ηλείας: «Επαιρνα συνέχεια τηλέφωνο τον Μολυβιάτη για να μάθω αν τα χρήματα αξιοποιήθηκαν. Στο τέλος τα έριξε στη γραφειοκρατία και φυσικά του απάντησα ότι ‘‘μιλάτε στη Γιάννα Αγγελοπούλου που τα έβαλε με αυτή τη γραφειοκρατία και νίκησε’’». Μάλλον με τους καραμανλικούς δεν κατάφερε να τα πάει ποτέ καλά.

Φούσκωσαν τα έργα των Αγώνων

Οσα χρόνια κι αν περάσουν η Γιάννα δεν μπορεί να χωνέψει το πώς εξελίχθηκε η υπόθεση με τους Αγώνες, μετά την ολοκλήρωσή τους το 2004. Τώρα πλέον δεν κρύβει την εκτίμησή της ότι οι προϋπολογισμοί των μεγάλων έργων, τα οποία από ελαφριές κατασκευές που προέβλεπε ο φάκελος της διεκδίκησης έγιναν φαραωνικές, πανάκριβες και δυσλειτουργικές εγκαταστάσεις, φούσκωσαν εξαιτίας εγκληματικών λαθών, τα οποία ίσως ήταν αποτέλεσμα και επιχειρηματικών πιέσεων.

Κλίντον, ο… Μπίλαρος

Το ενδιαφέρον της Γιάννας Αγγελοπούλου για την πολιτική γενικότερα αποδεικνύεται και από τη στενή επαφή που έχει αναπτύξει με την οικογένεια Κλίντον, συνεργαζόμενη με το ίδρυμα που διευθύνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Η οικειότητα με τον Μπιλ Κλίντον δεν κρύβεται.

«Ο Μπίλαρος είναι φοβερή προσωπικότητα, τον σέβονται όλοι, είναι ο πιο αγαπητός πρώην πρόεδρος και έχει φοβερή επιρροή», λέει με χαρακτηριστική άνεση. Γνωρίζοντας τις ισορροπίες στην άλλοτε πρώτη αμερικανική οικογένεια, διατυπώνει και μια ενδιαφέρουσα εκτίμηση, όταν της ζητούν να μιλήσει για το σενάριο να είναι υποψήφια πρόεδρος η Χίλαρι: «Εξαρτάται τι θέλει ο Μπιλ», λέει αφοπλιστικά. Η Γιάννα αποκαλύπτει ότι ο Κλίντον με μεθοδικότητα προωθεί στην πρώτη γραμμή την κόρη του Τσέλσι, που εμφανίζεται ήδη πολύ δραστήρια. Η Γιάννα φαίνεται να σκέφτεται μια κοινή πρωτοβουλία με τους Κλίντον σχετικά με την Ελλάδα, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν σχηματοποιημένα πράγματα.

Δεν γυρίζει στα ΜΜΕ

Οσο κι αν θέλει να παρακολουθεί και να συμμετέχει στη δημόσια ζωή η Γιάννα Αγγελοπούλου, το κεφάλαιο της επιχειρηματικής εμπλοκής της με τα μέσα ενημέρωσης έχει κλείσει οριστικά. Τουλάχιστον αυτό διαβεβαιώνει η ίδια όταν τη ρωτούν σχετικά. «Δεν θα ασχοληθώ ξανά», διαμηνύει και αναγνωρίζει ότι έκανε ένα «έντιμο λάθος», όταν αγόρασε πριν από χρόνια τον «Ελεύθερο Τύπο». «Θέλησα να βοηθήσω ένα παραδοσιακό Μέσο, ελπίζοντας ότι θα ανοίγαμε νέους δρόμους. Δεν μπορούσα, όμως, να ανταγωνιστώ άλλα Μέσα που είχαν συμφέροντα στη χώρα και κινούνταν αλλιώς», αναφέρει, διευκρινίζοντας ότι «δεν άφησα κανέναν απλήρωτο, αποζημιώθηκαν όλοι και με το παραπάνω».

Περιπέτειες γάμου και υγείας

Η Γιάννα δείχνει να περνά μια ήρεμη και ευτυχισμένη φάση με τον σύζυγό της Θόδωρο Αγγελόπουλο. Διασκεδάζει μάλιστα με τις φήμες που κυκλοφόρησαν προ ετών περί χωρισμού τους. «Ηταν σε μια δεξίωση που ο Θόδωρος έδειχνε στενοχωρημένος, κακόκεφος, συνοφρυωμένος και χωρίς όρεξη για κουβέντες επειδή ήμουν εγώ άρρωστη και το ερμήνευσαν ότι έχει πρόβλημα μαζί μου, ενώ ίσχυε το ακριβώς αντίθετο», λέει τώρα η Γιάννα, σε μια σπάνια εξομολόγηση για πτυχές της σχέσης τους.

«Εχουμε περάσει τόσα πολλά μαζί, που είμαστε απόλυτα δεμένοι», διαβεβαιώνει, σημειώνοντας ότι παίρνουν όλες τις αποφάσεις από κοινού και ότι στηρίζει ο ένας τον άλλον. «Τον πείραξε μόνο λίγο που παραιτήθηκα από βουλευτής, του άρεσε η εμπλοκή μου με την πολιτική», λέει και αποκαλύπτει άλλη μια στιγμή που εξέπληξε τον Θόδωρο: «Ηταν την περίοδο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν πήρα την απόφαση να επιστρέψει όλη η οικογένεια στην Αθήνα από το Λονδίνο, όπου ήταν η μόνιμη κατοικία μας, την ώρα που εγώ περνούσα όλο τον χρόνο μου στην Ελλάδα.

Η κόρη μου τότε με συγκλόνισε ζητώντας μου να ενωθεί ξανά η οικογένεια. Επεκτείναμε το σπίτι που είχε μόνο ένα υπνοδωμάτιο με προκάτ κατασκευή για να προλάβουμε τα σχολεία, κάτι που δεν το περίμενε ούτε ο Θόδωρος».

Στον σύζυγό της χρωστάει το ότι κατάφερε να γυρίσει και να γνωρίσει τον κόσμο, αλλά του αναγνωρίζει κάτι πιο πολύτιμο: ότι έχει σαν δικό του παιδί την κόρη της Καρολίνα από τον πρώτο της γάμο. «Οταν μέναμε τα πρώτα χρόνια στο Λονδίνο, μας κάλεσε η ασφάλεια του κτιρίου και μας είπε ότι ένας… παρανοϊκός παίρνει συνεχώς τηλέφωνο, λέγοντας ότι είναι ο πατέρας της Καρολίνας. Κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι η Καρολίνα δεν είναι του Θόδωρου», λέει η Γιάννα και αποκαλύπτει με χιούμορ: «Εχω ξεκαθαρίσει στον Θόδωρο ότι μοναδικός λόγος διαζυγίου είναι τυχόν προσπάθειά του να χειραγωγήσει την άποψη των αγοριών μας. Αυτό δεν θα του το συγχωρήσω».

Μιλά με συγκίνηση για τις περιπέτειες με την υγεία τους, όταν ο Θόδωρος υπέστη καρδιακό και εκείνη δεν έφυγε λεπτό από κοντά του ή όταν η ίδια νοσηλεύτηκε με υπερκόπωση, μετά τους Αγώνες, αλλά και πιο πρόσφατα με τη μέση της και την επώδυνη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. «Τώρα είμαι καλά και άρχισα ξανά το θαλάσσιο σκι», προσθέτει με καμάρι για το πείσμα της. 

Η χειρότερη εμπειρία όμως στην οικογενειακή τους ζωή ήταν φυσικά η πολύχρονη δικαστική διαμάχη με τον αδελφό του Θόδωρου, Κωνσταντίνο, για τα περιουσιακά. Η πλήρης και οριστική δικαίωσή τους την κάνει μεν να νιώθει ανακουφισμένη, αλλά είναι εμφανής και μια αίσθηση πίκρας για όλα όσα έχουν συμβεί. Και κυρίως για το ότι τα ξαδέλφια, τα παιδιά δηλαδή του Θόδωρου και του Κωνσταντίνου, δεν έχουν την παραμικρή επαφή.

«Πέρσι είδε ο μικρός μας γιος τον ξάδερφό του στη Μύκονο, πήγε να του μιλήσει και εκείνος σκάλωσε… δεν άρθρωσε ούτε κουβέντα. Δεν έπρεπε να βάλουν και τα παιδιά στη μέση της διαμάχης», λέει με απογοήτευση η Γιάννα και δεν αποφεύγει να ρίξει φως στα οικογενειακά άδυτα: «Ο Κωνσταντίνος ήταν έτσι από την ώρα που γέννησα τον διάδοχο. Δεν περίμενε ότι ο Θόδωρος θα κάνει παιδί, τον είχαν ξεγράψει όλοι. Και είχε κάνει έτσι τους υπολογισμούς του για την περιουσία, όπως κατάλαβα μετά από τη συμπεριφορά του. Ακόμα θυμάμαι τον πατέρα του Θόδωρου, τον Παναγιώτη, με τον οποίο μοιάζαμε σαν χαρακτήρες, που καθόνταν στο δωμάτιο του μαιευτηρίου στενοχωρημένος γιατί ο Κωνσταντίνος δεν είχε έρθει ούτε για να ευχηθεί»!

«Μήπως ήρθε η ώρα να πάρετε τον Παναθηναϊκό, αφού εκείνοι έχουν τον μπασκετικό Ολυμπιακό», της επισήμανε με σκωπτική διάθεση, αλλά και με έναν κρυφό πόθο, δημοσιογράφος με πράσινα οπαδικά φρονήματα. Εκείνη χαμογέλασε αδιόρατα αποφεύγοντας το παραμικρό σχόλιο.

Τι λέει για:
ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
«Η ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι σαν ένας κακός γάμος. Δεν είναι λύση ο χωρισμός, αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε έναν σύμβουλο γάμου»

ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
«Αν ψηφίζει ο κόσμος τον ΣΥΡΙΖΑ και τον θέλει, κάτι σημαίνει. Ας έρθει κι αυτός στα πράγματα, δεν είναι κακό»

ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Ακολούθησε καταστροφική πολιτική τη δεκαετία του ’80»

ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
«Κύρια ευθύνη για τη χρεοκοπία, μετά τον Ανδρέα, έχει ο Κώστας Καραμανλής»

ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ
«Εχω ξεκαθαρίσει στον Θόδωρο ότι μοναδικός λόγος διαζυγίου είναι τυχόν προσπάθειά του
να χειραγωγήσει την άποψη των αγοριών μας. Αυτό δεν θα του το συγχωρήσω»

ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
«Είμαι περήφανη για την πολιτική σκέψη του Παναγιώτη, θέλουμε να έχει τη δική του γνώμη,
αλλά δεν νομίζω ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ»

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...