Γιατί καταργείται το 500ευρω!

Γιατί καταργείται το 500ευρω!

Κατηγορία

christos.papad…
Πέμπτη 05/05/2016 – 13:24

Γιατί καταργείται το 500ευρω!

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΩ!

«Στοπ» στην παραγωγή νέων χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, στο τέλος του 2018, βάζει η νέα απόφαση του  Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Σύμφωνα με την το κείμενο της επίσημης απόφασης, το συμβούλιο έλαβε «υπόψη ανησυχίες ότι θα μπορούσε να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες». 

Τα 500ρικα, αντιπροσωπεύουν το 3% του συνολικού όγκου των χαρτονομισμάτων του ευρώ σε κυκλοφορία, ενώ αντιπροσωπεύουν το 28% της συνολικής αξίας. Αυτό είναι και το πρόβλημα, σύμφωνα με όσους ζήτησαν και πέτυχαν την κατάργησή του. Ότι μπορεί κάποιος να κάνει «μαύρες» συναλλαγές μεγάλης αξίας, ακόμα και για παράνομες δραστηριότητες.  

«Τέτοιου είδους χαρτονομίσματα επιλέγονται για παράνομες συναλλαγές, καθώς μεγάλα ποσά μπορούν να διακινηθούν εύκολα και γρήγορα μέσω ενός σχετικά περιορισμένου αριθμού χαρτονομισμάτων» αναφέρεται σε σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard. «Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ χρησιμοποιείται περισσότερο για να κρύψεις πράγματα, παρά για να αγοράσεις» είχε δηλώσει σχετικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

Αν και η συζήτηση για το αύριο του χαρτονομίσματος διήρκησε σχεδόν δύο χρόνια, η αλήθεια είναι πως δεν κυκλοφορεί πολύ στην πραγματική Οικονομία. Αυτό γιατί , αν κάποιος το χάσει ή κλαπεί η απώλεια είναι σημαντική κάτι που κάνει τους περισσότερους καταναλωτές να προτιμούν για τις μεγάλες αγορές τους το «πλαστικό» χρήμα. Από την άλλη σε καθημερινή χρήση, είναι δύσχρηστο αφού τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα δεν το δέχονται καν!

Όμως  το ότι σταματάει η παραγωγή, δεν σημαίνει πως τα 500ρικα θα χάσουν την αξία τους, το αντίθετο μάλιστα, αφού «θα παραμείνουν νόμιμο χρήμα και, συνεπώς, θα εξακολουθήσουν να μπορούν να χρησιμοποιούνται ως μέσο πληρωμών και αποταμίευσης» και επειδή δεν θα βγαίνουν καινούργια, θα αποκτήσουν και συλλεκτική αξία!

«Το Ευρωσύστημα, το οποίο αποτελείται από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, θα λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα χαρτονομίσματα των υπολοίπων αξιών θα είναι διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, ενώ τονίζεται πως τα τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ θα διατηρήσουν για πάντα την αξία τους και μπορούν να ανταλλάσσονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα, όπως είχε συμβεί και με το Γερμανικό μάρκο.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...