Γιατί ξήλωσαν τον Φραγκιαδάκη από την Εθνική

Γιατί ξήλωσαν τον Φραγκιαδάκη από την Εθνική

Γιατί ξήλωσαν τον Φραγκιαδάκη από την εθνική

Είναι υπόλογος για το ναυάγιο της Εθνικής Ασφαλιστικής – Έρχονται και άλλες αλλαγές στις διοικήσεις τραπεζών

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, το οριακό πέρασμα των stress test, τα προβλήματα δυσλειτουργίας και η έκθεση της τράπεζας σε θαλασσοδάνεια γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ ήταν η αιτία της αποπομπής του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από τη διοίκηση της ΕΤΕ.

Η απομάκρυνσή του έγινε με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και ήδη αναζητείται μάνατζερ προκειμένου να τοποθετηθεί στη νευραλγική θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ιστορικής τράπεζας.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη άρχισε με το σίριαλ της ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ο ίδιος παραμύθιαζε τους πάντες ότι έχει κλείσει συμφωνία με δύο Ελληνοαμερικανούς επενδυτές.

Βέβαια οι εν λόγω επενδυτές δεν ενδιαφέρονταν να αγοράσουν την Εθνική Ασφαλιστική αλλά λειτουργούσαν ως brokers και αναζητούσαν επενδυτές για να βάλουν τα κεφάλαια προκειμένου να προχωρήσει η πώληση.

Στην ουσία εξαπάτησαν την Εθνική Τράπεζα αφού παρουσιάστηκαν ως επενδυτές αλλά αποδείχτηκε ότι ήταν άφραγκοι και αναζητούσαν κεφάλαια από την αγορά προφανώς για να βγάλουν την προμήθεια και μετά να εξαφανιστούν.

Παρά τις προειδοποιήσεις ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης επέμεινε να δίνει χρονοδιαγράμματα της δήθεν ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης εκθέτοντας την τράπεζα αλλά και την κυβέρνηση η οποία θεωρούσε δεδομένη την πτώση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τελικά αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημόσια ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει οδηγηθεί σε ναυάγιο και υποσχέθηκε να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είχαν εξοργιστεί στην κυριολεξία με τις πρακτικές που εφάρμοζε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης οι οποίες οδήγησαν την τράπεζα σε τέλμα.

Μετά βίας πέρασε τα stress test, ενώ σκανδαλώδης θεωρείται η δανειοδότηση με τεράστια ποσά γνωστής χρεοκοπημένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Δεν αποκλείεται ο έλεγχος που θα διενεργηθεί μετά την απομάκρυνσή του να εντοπίσει και ποινικές ευθύνες.

Άλλωστε τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών ερευνώνται τόσο από τους εποπτικούς μηχανισμούς της Τραπέζης της Ελλάδος, όσο και από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλα στελέχη τραπεζών αντιμετωπίζουν προβλήματα αντίστοιχα με αυτά του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες απομακρύνσεις στελεχών από συστημικές τράπεζες.

Για το ναυάγιο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να υπάρξει και δικαστική παρέμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων στην ιδιωτικοποίηση γιατί με μια σειρά σκόπιμων παραλείψεων δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της τραπέζης.

Δεν έγινε κανένας ουσιαστικός έλεγχος για το επενδυτικό σχήμα των Ελληνοαμερικανών, οι οποίοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό και αναδείχτηκαν υπερθεματιστές χωρίς να έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Στην ουσία η Εθνική Ασφαλιστική παραδόθηκε από τον Λ. Φραγκιαδάκη σε μια εταιρεία κέλυφος που αντί για κεφάλαια διέθετε αέρα κοπανιστό.

Είναι δεδομένο ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αναζητήσουν τις ευθύνες τόσο των αρμόδιων παραγόντων της Εθνικής όσο και των δήθεν επενδυτών που αποδείχτηκαν άφραγκοι.

Πολλά μέτωπα

 Ο κ. Φραγκιαδάκης, είχε ανοίξει πολλά μέτωπα, από τον  σκεπτικισμό με τον οποίο τον αντιμετώπιζε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ενώ δεν φαίνεται να είχε κάνει αρκετά για να μειώσει την απόσταση που τον χώριζε με σημαντικούς «παίκτες» της αγοράς.

Για το αδιέξοδο και το «φιάσκο» της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, που θεωρείται και η κύρια αιτία της απομπομπής του, υπάρχουν ευθύνες για όλους, από τους συμβούλους και τον Calamos ως ασυνεπή πλειοδότη, ενώ το κύμα των ευθυνών αγκαλιάζει και τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο.

 Ειδικά για τους συμβούλους, οι οποίοι είχαν επιλεγεί από τον κύριο Φραγκιαδάκη, φαίνεται ξεκάθαρα ότι τους ξέφυγαν «τέρατα» στην υπόθεση πώλησης της ασφαλιστικής. Το deal με την EXIN – Calamos φαίνεται να «ξέφυγε» και από την Goldman Sachs ,κάτι που γεννά ερωτηματικά γιατί δεν προστατεύτηκε η Τράπεζα!

Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τον κ. Φραγκιαδάκη θα αντικαταστήσει προσωρινά o αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, ενώ αναμένεται άμεσα από την επόμενη εβδομάδα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την εύρεση νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Το ΤΧΣ έδωσε το πράσινο φως για την αποπομπή του

Όπως έγινε γνωστό, το ΔΣ της τράπεζας είχε ζητήσει και έλαβε την παραίτηση του κ. Φραγκιαδάκη, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του ΤΧΣ και που σημαίνει και της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει τηρήσει ουδέτερη στάση, αποφεύγοντας να εμπλακεί σε μία αντιπαράθεση στον τραπεζικό κλάδο.

Η ανακοίνωση

Ανακοίνωση με αφορμή την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας εξέδωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι  «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρακολουθεί στενά τις διοικητικές εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία κατέχει το 40,39% του μετοχικού της κεφαλαίου, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΤΧΣ, με αφορμή την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. Το Ταμείο σέβεται τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης, το οποίο χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του».

Συνεχίζεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Παράλληλα, σχετικά με τις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής, η ΕΤΕ επιβεβαίωσε και επίσημα ότι  θα συνεχιστεί ο διαγωνισμός παρά το ναυάγιο της συμφωνίας με την Exin,.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Τράπεζα ενημέρωσε ότι, με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου και σε συνεννόηση με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποφασίστηκε η συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με τους εναπομείναντες επιλεχθέντες επενδυτές που προκρίθηκαν στην τελευταία φάση των δεσμευτικών προσφορών, τον Μάιο του 2017. Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση ξεκινάει άμεσα συνομιλίες με τους κινεζικούς ομίλους Fosun και Gongbao, που φέρονται να εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

 

Οχι στην πώληση της Εθνικής

Ασφαλιστικής λένε οι εργαζόμενοι

ΑπΟ την άλλη πλευρά, η αβεβαιότητα παραμένει στους εργαζόμενους, που βλέπουν την άλλοτε κραταιά επιχείρηση, να κλυδωνίζεται. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Α.Ε.Ε.Γ.Α. «Η ΕΘΝΙΚΗ», με ανακοίνωσή του, είχε εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή του στη συνέχεια του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, ο σύλλογος αναφέρει ότι  «η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει τη συνέχεια του διαγωνισμού για την πώληση του 75% της Εταιρίας μας με τους “εναπομείναντες” επιλεχθέντες επενδυτές, που προκρίθηκαν στην τελευταία φάση του διαγωνισμού. Επιλέγει να μην αναφερθεί ονομαστικά στο ποιοι ακριβώς είναι οι εν λόγω επενδυτές, και συνεχίζει να εφαρμόζει την τακτική της αδιαφάνειας στις διαδικασίες που εξελίσσονται, ενώ έχει ήδη δεχτεί αυστηρή κριτική για αυτήν ακριβώς την τακτική από όλους όσους εμπλέκονται στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και από το σύνολο του ελληνικού λαού, που έχει ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/330774-Giati-xelosan-ton-PHragkiadake-apo-ten-ethnik ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...