Γιατί οι γονείς νιώθουν τύψεις όταν λένε «όχι» στα παιδιά τους;

Γιατί οι γονείς νιώθουν τύψεις όταν λένε «όχι» στα παιδιά τους;
«Όχι», μια λέξη τόσο μικρή, αλλά τόσο σημαντική…
Όσο δύσκολο και αν είναι να ειπωθεί αυτή η μικρή λεξούλα από τους γονείς, είναι σημαντικό να κατανοήσουν πως το όχι, στην πραγματικότητα δεν σημαίνει τιμωρία. Όταν ένας γονιός λέει “όχι”, διδάσκει στο παιδί την ικανότητα να αισθάνεται ασφαλές με τον εαυτό του, με τις παρορμήσεις του, με τα όριά του.

Στις μέρες μας πολλοί γονείς φοβούνται να πουν όχι. Επειδή απλά ανησυχούν μήπως χαλάσουν τη σχέση τους με τα παιδιά τους. Η ανησυχία αυτή προέρχεται από τις τύψεις που νιώθουν οι γονείς για το λίγο χρόνο που διαθέτουν στα μικρά τους.

Μην φοβάστε ότι θα θεωρηθείτε κακοί γονείς άμα βάλετε όρια, αντιθέτως θα είστε περήφανοι αργότερα, αντικρίζοντας τα παιδιά σας, ως ώριμους ενήλικες να ανταπεξέρχονται στις προκλήσεις της ζωής με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Η διαστρεβλωμένη άποψη πως οι γονείς οφείλουν να είναι αρεστοί και φίλοι, δυστυχώς οδηγεί στο να μην είναι τελικά σεβαστοί. Τα όρια είναι απαραίτητα για τα παιδιά κάθε ηλικιακής ομάδας. Το «όχι» του γονέα σε ορισμένες συμπεριφορές του παιδιού που θεωρούνται ανεπιθύμητες, αλλά και ο σωστός τρόπος που αυτό εκφράζεται, ενισχύουν την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και θέτουν τις βάσεις για την εξέλιξή του σε έναν υπεύθυνο, συμπονετικό και κοινωνικά και ηθικά ευαίσθητο ενήλικα.

Προσοχή! έχει διαφορά το να θέσετε σαφή όρια στα παιδιά σας από το να τα βομβαρδίζετε όλη μέρα με «μη». Τα μικρά ζουν σε μικρά διαμερίσματα και μόνο ο ζωτικός τους χώρος φτάνει για να περιορίσει την έμφυτη διάθεσή τους για εξερεύνηση. Τα επαναλαμβανόμενα «μη, πας εκεί», «μην το αγγίζεις αυτό», «μην ανέβεις εκεί» φοβίζουν τα παιδιά καθιστώντας τα άβουλα όντα. Από την άλλη, τα όρια τα βοηθούν να νιώσουν ασφάλεια.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...