Για νέο κακούργημα ο Λαυρεντιάδης που φέσωσε 115 εκ. τη ΔΕΠΑ

Για νέο κακούργημα ο Λαυρεντιάδης που φέσωσε 115 εκ. τη ΔΕΠΑ

Κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης – Πιάνουν δουλειά οι ανακριτές

Δίωξη σοκ που τον φέρνει αντιμέτωπο –εκ νέου κι ενώ εκκρεμούν οι άλλες σοβαρές υποθέσεις του— με τα κακουργήματα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και το έγκλημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Δημοσίου, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης!

Η υπόθεση που τον οδηγεί εκ νέου ενώπιον ανακριτή το επόμενο διάστημα αφορά και άλλα 11 άτομα για την υπόθεση της ELFE Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα. Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από μήνυση που είχε καταθέσει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) σε βάρος του επιχειρηματία και άλλων 11 προσώπων με καταγγελλόμενη ζημία σε βάρος της επιχείρησης αερίου άνω των 115 εκατ. ευρώ. Η ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ασκήθηκε προ μηνός και η υπόθεση παραπέμφθηκε ήδη σε ανακριτή. Η μήνυση της ΔΕΠΑ είχε κατατεθεί στο γραφείο της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στα τέλη Δεκεμβρίου 2017 . Σε αυτή ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Βελισσάριος Δότσης, κατηγορούσαν τον Λαυρεντιάδη, ιδιοκτήτη της ELFE, για «απάτη μαμούθ» και συνειδητή προσπάθεια να επαυξήσει με διάφορες μεθοδεύσεις την περιουσιακή ζημία της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΔΕΠΑ οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς καμία προοπτική είσπραξής του. Όπως αναφέρουν ειδικά το τελευταίο 18μηνο τα χρέη αυξήθηκαν κατά 8 εκατ. ευρώ καθώς η εταιρεία (ELFE) είχε πετύχει προσωρινή δικαστική προστασία. Όπως καταγγέλλουν μάλιστα η ELFE κέρδιζε χρόνο αμφισβητώντας στα δικαστήρια την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΠΑ με την οποία είχε οριστεί πως η ΕLFE θα συνέχιζε να λαμβάνει αέριο υπό την προϋπόθεση της προεξόφλησης κάθε προμήθειας με την κατάθεση μετρητών και επιταγών πελατών που δεν θα είναι συνδεδεμένες με την εταιρεία του Λαυρεντιάδη.

Οι καταγγελίες της ΔΕΠΑ

Η νέα Διοίκηση της εταιρείας θεώρησε άμεση την ανάγκη κατάθεσης της μηνυτήριας αναφοράς, καθώς, όπως αναφέρεται, διαπίστωσε πως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και η – κατά τη διατύπωσή τους – «εγκληματική του ομάδα» μετέρχονται συνεχώς νέες μεθοδεύσεις εξαπάτησης, κάποιες από τις οποίες στρέφονται όχι μόνον κατά της ΔΕΠΑ, αλλά και κατά των δικαστηρίων. Αξίζει να σημειωθεί πως η μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ στρεφόταν και κατά παντός άλλου υπευθύνου, γεγονός που κατέδειξε πως η νέα Διοίκηση, δεν ήταν διατεθειμένη να αφήσει στο απυρόβλητο στελέχη της προηγούμενης διοίκησης της εταιρείας, εφόσον η εισαγγελική έρευνα καταδείκνυε πως φέρουν ευθύνη για τη ζημία που έχει υποστεί η ΔΕΠΑ από τις βλαπτικές πρακτικές της ELFE. Οι βασικοί μέτοχοι της ΔΕΠΑ, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ έδωσαν εντολή για μηδενική ανοχή καθώς ήταν διάχυτη η αίσθηση ότι η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ υπό τον πρώην CEO Θόδωρο Κιτσάκο ήταν ανεκτική και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης διόγκωσε τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ (διαπραγματευόταν για μήνες τη μεταβίβαση δεσμευμένων και βεβαρημένων ακινήτων ιδιοκτησίας της ΕLFE προς τη ΔΕΠΑ).

Διπλασιάστηκαν

Ο επιχειρηματίας απέκτησε το 2009 τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (νυν ELFE). Τότε το χρέος της προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ήταν 59 εκατ. ευρώ. Σήμερα αυτό έχει διπλασιαστεί. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στη μήνυση, στο τέλος του 2014 τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ανέρχονταν σε 70 εκατ. ευρώ, αλλά εν συνεχεία αυξήθηκαν κατά 45 εκατ. ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ έγινε με «απατηλά μέσα» και με ψευδείς υποσχέσεις για την αποπληρωμή τους. Ειδικά το τελευταίο έτος «αυξήθηκαν με την εκμετάλλευση του θεσμού της προσωρινής δικαστικής προστασίας από την ELFE, προκειμένου όπως αναφέρεται στη μήνυση «να προσδώσει νομιμοφάνεια στη καταδολιευτική δράση του Ομίλου Λαυρεντιάδη». Η ELFE δεν χρωστάει μόνον στη ΔΕΠΑ. Χρωστά ποσά άνω των 100 εκατ. ευρώ σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και άλλους προμηθευτές και η ακίνητη περιουσία της έχει ήδη δεσμευθεί από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/341007-Gia-neo-kakoyrgema-o-Layrentiades-poy-phesose-115-ek-te-DEPA ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...