«Για να σταματήσει η καραμέλα» με τις απευθείας αναθέσεις μελετών.

ΜΑΘΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

Η ανεπάρκεια της Αντιπολίτευσης και των δημοτικών Παρατάξεων στην άρθρωση πολιτικού λόγου με επιχειρήματα, τεκμηριωμένα στοιχεία και εμπεριστατωμένες προτάσεις έχει οδηγήσει σε στρέβλωση της πραγματικότητας και ισοπεδωτικές γενικεύσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το θέμα των απευθείας αναθέσεων, που έχει γίνει η σημαία όλων αυτών που προσπαθούν να υποβαθμίσουν το τεράστιο έργο που έχει κάνει η δημοτική αρχή με τις πιο διαφανείς διαδικασίες στην δυσκολότερη μεταπολεμική περίοδο που διανύει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εγκαλούν τη Δημοτική Αρχή για απευθείας αναθέσεις ΜΕΛΕΤΩΝ, αποκρύπτοντας σκοπίμως ότι η δημοτική αρχή:

 

  • Ανέλαβε την 1-1-2011, πολύ κοντά στη φάση της ολοκλήρωσης της υποβολής προτάσεων στο ΕΣΠΑ χωρίς να βρει μελέτες για την ένταξη και εξασφάλιση χρηματοδότησης από προγράμματα.
  • Ξεκίνησε αγώνα δρόμου και αξιοποίησε το δικαίωμα που δίνει ο νόμος για εκπόνηση μελετών με απευθείας ανάθεση, προκειμένου να καταφέρει μέσα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που απέμενε να ωριμάσει τις προτάσεις.  Με αυτή την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ και ΑΠΟΦΑΣΗ κατάφερε να υποβάλει προτάσεις για έργα συνολικού προϋπολογισμού 42.000.000 ευρώ από τα οποία σήμερα έχουν δημοπρατηθεί και βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 30.000.000 ευρώ.

 

Ρωτάμε όλους αυτούς που έβαλαν στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα των απευθείας αναθέσεων των μελετών τον Ιανουάριο του 2013, όταν δηλαδή συνειδητοποίησαν ότι η Δημοτική Αρχή κατάφερε να διαχειριστεί το χρέος και να εντάξει έργα σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, τι ήθελαν:

 

  • Να προχωρήσει η δημοτική αρχή σε διαγωνισμό μελετών;
  • Δεν γνωρίζουν ότι η διαδικασία του διαγωνισμού των μελετών είναι χρονοβόρα και ότι η Ναυπακτία θα έχανε την ευκαιρία να εντάξει έργα 42.000.000 ευρώ;

 

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ότι προχωρήσαμε στο διαγωνισμό της μελέτης για την οριοθέτηση των ρεμάτων Σκα – Λαγκαδούλα – Βαριά συνολικού προϋπολογισμού 217.000 ευρώ από την οποία εξαρτώνται οι επεκτάσεις του σχεδίου πόλης. Ενώ, η απόφαση για την προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού ελήφθη στις 20/9/2013 μέχρι σήμερα – 6 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ – ο διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης των συμμετεχόντων!

Εγκαλούν τη Δημοτική Αρχή για απευθείας αναθέσεις ΜΕΛΕΤΩΝ σε μη Ναυπάκτιους μελετητές, αποκρύπτοντας σκοπίμως ότι:

 

Την τριετία 2011 -2013 έχουν ανατεθεί 76 μελέτες εκ των οποίων:

  • 28 σε μελετητές της Ναυπάκτου (ή σε συνεργάτες αυτών σύμφωνα με τις υποδείξεις τους)
  • 18 σε μελετητές με ειδίκευση και εμπειρία στην υποβολή προτάσεων σε προγράμματα για πεζοπορικές, ποδηλατικές και ορειβατικές διαδρομές. Με τις μελέτες αυτές υποβλήθηκαν προτάσεις σε αντίστοιχα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού  2.000.000 ευρώ.
  • 5 σε εξειδικευμένο γραφείο μελετητών σε θέματα κυκλοφοριακά – συγκοινωνιακά
  • 17 σε μελετητές για την ολοκλήρωση των μελετών και εξασφάλιση της χρηματοδότησης για έργα, όπως το ΕΠΑΛ (έργο προϋπολογισμού 900.000 ευρώ), το 2ο Γυμνάσιο –Λύκειο (έργο προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ) το κτίριο Τσώνη (έργο προϋπολογισμού 366.000 ευρώ) κ.α.
  • 8 σε εξειδικευμένο γραφείο μελετητών σε πολεοδομικά θέματα με το οποίο ο Δήμος συνεργάζεταιαπό το 2003.

 

Εγκαλούν τη δημοτική αρχή ότι έδωσε 1.500.000 ευρώ περίπου σε μελέτες με απευθείας ανάθεση, αποκρύπτοντας σκοπίμως ότι:

 

Την τριετία 2011 -2013 ο Δήμος Ναυπακτίας πλήρωσε για μελέτες περίπου 1.300.000 ευρώ εκ των οποίων 830.168 ευρώ για τη Μελέτη Κτηματογράφησης της Παλαιοπαναγιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μελέτη Κτηματογράφησης δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε στο ποσό 830.168 ευρώ επί δημοτικής αρχής Παπαθανάση χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ολόκληρη η χρηματοδότησή της. Για τη μελέτη αυτή η πρώην δημοτική αρχή είχε εντάξει στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ το ποσό των 199.000€ και άφησε χρέος στον Δήμο Ναυπακτίας 630.468 ευρώ, τα οποία πλήρωσε η σημερινή δημοτική αρχή. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια μελέτη που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρείται προτεραιότητα για την επίλυση των πολεοδομικών προβλημάτων της πόλης. Το τεράστιο κόστος της, παρά τον τυπικό διαγωνισμό, δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και αυτό το γνωρίζει ο τεχνικός κόσμος του Δήμου μας και όχι μόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για μια μελέτη επί θητείας Παπαθανάση δόθηκαν 830.168 ευρώ για 76 μελέτες επί θητείας Μπουλέ δόθηκαν 470.000 ευρώ για έργα συνολικού προϋπολογισμού 42.000.000 ευρώ.

 

Ενημερώνουμε τους δημότες ότι:

 

  • Ήταν πολιτική επιλογή και απόφαση να προχωρήσουμε, στον ελάχιστο χρόνο που είχαμε για την υποβολή προτάσεων σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, σε απευθείας ανάθεση μελετών για να μην χάσει η Ναυπακτία στην πιο βαθιά οικονομική κρίση έργα συνολικού προϋπολογισμού 42.000.000
  • Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 δεσμεύσαμε 486.000 ευρώ για μελέτες που αφορούν στο Σχέδιο Πόλης δηλώνοντας την προτεραιότητά μας στην αντιμετώπιση των χρόνιων μεγάλων πολεοδομικών προβλημάτων του Δήμου μας
  • Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014 εγγράψαμε και δεσμεύσαμε ποσό 240.000 ευρώ για την ωρίμανση μελετών για το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ).

 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

 Ναύπακτος, 26-4-2014

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΠΟΥΛΕ ΟΤΙ ΛΑΣΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ Ο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΑ ΣΑΡΩΣΕΙ. ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΓΛΥΦΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ. ΚΑΤΟ ΜΟΙΡΙΖΟΝΤΑΙ……!

  2. kala poios asxetos egrapse auto to arthro?? o kurios mpoules thelei na mas peisei oti ta ekane ola me apeutheias anathesh mono gia na prolavei thn prothesmia?? o anthrwpos nomizei oti apeutheinetai se xazous…!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...