Γιορτή για τα προσφυγόπουλα στο λιμάνι του Πειραιά (Φωτογραφίες)

Γιορτή για τα προσφυγόπουλα στο λιμάνι του Πειραιά (Φωτογραφίες)

Κατηγορία

kchalkiadakis
Πέμπτη 03/03/2016 – 21:56

 Γιορτή για τα προσφυγόπουλα στο λιμάνι του Πειραιά (Φωτογραφίες)

Δεκάδες παιδιά, αλλά και μεγάλοι, έπαιξαν και γέλασαν με την ψυχή τους το απόγευμα της Πέμπτης μπροστά από τον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά, σε γιορτή που διοργάνωσε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείου Ελληνικού για τα προσφυγόπουλα.

Ο Ιγνάτιος και η Ειρήνη ντυμένοι κλόουν έκαναν μαγικά, έφτιαξαν μπαλόνια, έπαιξαν με τα παιδιά, στην αρχή με τη βοήθεια μεταφραστή και μετά μόνοι τους, ενώ στο τέλος μοίρασαν δώρα.

«Η αλληλεγγύη πηγαίνει χέρι-χέρι με τη χαρά», αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Μάρθα Φραγκιαδάκη, μέλος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.

Ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, επίσης μέλος της ομάδας του Ελληνικού, περιγράφει πως «για τα παιδιά, με αυτά που έχουν περάσει, κάποιες στιγμές ξεγνοιασιάς, ώστε να μην ξεχάσουν πως είναι παιδιά, είναι πιο σημαντικά και από τα φάρμακα». 

Εδώ και μια εβδομάδα που έρχεται στο ιατρείο, το οποίο έχει στήσει στην πύλη Ε1 το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείου Ελληνικού, σοκαρίστηκε όταν άρχισε να αντιμετωπίζει λιποθυμικά περιστατικά, κυρίως από γυναίκες. 

«Εκεί που κάθονται πέφτουν κάτω, πρόκειται για μετατραυματικά σοκ», εξηγεί. Κοπέλες, όταν συνέρχονταν, έλεγαν εικόνες που τις στοιχειώνουν, όπως «με απειλεί ο διακινητής πως θα σκοτώσει την οικογένειά μου» ή άλλη γυναίκα σκεφτόταν των παππού και τη γιαγιά της που έμειναν πίσω στη Συρία και φοβάται πως δεν θα τους ξαναδεί. 

«Φαίνεται πως αυτό το μετατραυματικό σοκ είναι διάχυτο, είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να λύσει κάποιος», επισημαίνει ο Γιώργος Βήχος και προσθέτει πως ανάλογες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν.

Παραδίπλα, η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων Μεταναστών μοιράζει κουλούρια, χυμούς, κέικ και μπισκότα. Ένα κοριτσάκι θέλει να φάει, η μητέρα της όμως δεν την αφήνει γιατί έχει το στομάχι της και ό,τι τρώει το βγάζει. Στην πίσω μεριά του επιβατικού σταθμού στην αποθήκη της Πρωτοβουλίας, κόσμος συνεχίζει να φέρνει φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα.

Μέχρι στιγμής 850 άνθρωποι μένουν στην Ε1 και περίπου 2.500 σε όλο το λιμάνι του Πειραιά. Τα μεσάνυχτα αναμένεται πλοίο από τα Λέσβο, Χίο και Σάμο με 450 πρόσφυγες.

 

Φωτογραφίες από το λιμάνι του Πειραιά

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...